Više od vesti
Stipendije studentima sa invaliditetom 2

Stipendije studentima sa invaliditetom

Piše: Marina Ilić

Nakon saopštenja Udruženja studenata sa hendikepom da nisu zadovoljni objavljivanjem konačne rang liste za dodelu stipendija u 2012. godini i najave protesta ispred prostorija Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, danas je održan sastanak u Gradskoj upravi Beograda. Na njemu je postignut dogovor sa predstavnicima Udruženja studenata sa hendikepom.

Na sastanku je odlučeno da će lista stipendista biti proširena i da će grad Beograd ove godine stipendirati 123 studenta sa invaliditetom, a gradska sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu Ljiljana Jovičić je izrazila očekivanje da će ove stipendije biti iskorišćene na najbolji mogući način.

"Uzimajući u obzir teške uslove u kojima osobe sa invaliditetom studiraju, činjenicu da nemaju svi fakulteti programe prilagođene njima i uklonjene arhitektonske barijere, kao i potrebu ovih studenata za lečenjem i dodatnim rehabilitacionim tretmanima, grad je i pre današnjeg sastanka odlučio da proširi rang-listu utvrđenu posle konkursa za dodelu stipendija studentima sa invaliditetom. Danas smo se dogovorili da stipendije dobiju 123 studenta sa invaliditetom koji su svojim uspehom i radom to zaslužili, kao i da iduće godine u komisiji koja određuje ko će dobiti stipendiju bude i predstavnik Udruženja studenata", kaže Ljiljana Jovičić i dodaje da će uz sve to, u buduće, pre raspisivanja konkursa, od ovog udruženja tražiti smernice bitne za utvrđivanje kriterijuma za dodelu stipendija.

Prema njenim rečima, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu razmotriće i na koji način da podrži napore studenata sa invaliditetom koji upisuju doktorske studije ili druge specijalističke studije.

Ljupka Mihajlovska, koordinatorka Centra za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu, pozdravila je odluku grada Beograda da izađe u susret i onim njihovim kolegama koji nisu ispunili uslove predviđene konkursom.

"U Srbiji je veoma teško biti student sa hendikepom, pa se nadam da će pronaći model za podržavanje mladih ljudi koji uprkos teškoćama na koje nailaze žele da se obrazuju i daju doprinos ovom društvu. Sa najvećim teškoćama suočavaju se studenti sa oštećenim sluhom. Jer na fakultetima nema tumača znakovnog jezika i veoma im je teško da prate predavanja, studenti sa oštećenim vidom, koji teško dolaze do pristupačne literature, ali i studenti koji se otežano kreću ili koriste kolica, jer nijedan fakultet nije u potpunosti prilagođen njihovim potrebama", istakla je Ljupka Mihajlovska.

Milan Janković, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom, zahvalio je gradu Beogradu na ovakvoj odluci i naglasio da će ishod današnjeg sastanka motivisati studente sa hendikepom da nastave sa akademskim radom, kako bi mogli da postanu graditelji ovog društva.

U saopštenju objavljenom na sajtu grada Beograda navodi se i da je odlučeno da stipendije ne mogu dobiti studenti koji su ponovili godinu i oni koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Beograda do dana objavljenog konkursa za dodelu stipendija.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu