SAD – Skandal oko školskih testova

Trendovi
Škola kao mafija 2

NESAGLEDIVE POSLEDICE: Atlanta

Škola kao mafija

Bar polovina škola u Atlanti dozvoljavala je "naduvavanje" rezultata standardnih godišnjih testova više od deset godina u nastojanju da pokažu da ispunjavaju zahteve Vašingtona da "nijedno dete ne sme da zaostane" u obrazovanju

Piše:  

Desetinama hiljada učenika iz najsiromašnijih kvartova u 44 škole u američkoj saveznoj državi Džordžiji omogućavano je da polože razred iako nisu znali osnovne stvari. Državni izveštaj urađen u Džordžiji detaljno opisuje skandal sa prikazivanjem lažnih rezultata na školskim testovima za koji stručnjaci tvrde da je najveći u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. U izveštaju se tvrdi da je polovina škola u Atlanti dozvoljavala "naduvavanje" rezultata standardnih godišnjih testova, dok američki mediji poslednjih dana javljaju da je u prevari učestvovalo čak 80 odsto škola. Prevara je trajala više od deset godina, a objašnjenje se krije u nastojanju da pokažu da ispunjavaju zahteve Vašingtona da "nijedno dete ne sme da zaostane" u obrazovanju, donete 2001. u vreme administracije Džorda Buša.

Prema američkim saveznim zakonima, škole koje ne postignu dobre rezultate na testovima i ne ispune određene kriterijume, bile su u opasnosti od ozbiljnih kazni, uključujući obavezu na dodatne časove, dozvolu roditeljima da prebace decu u bolje škole i otpuštanje nastavnika i direktora. Sudeći po tome, ulozi za škole i nastavnike su bili ogromni, pa i tu treba tražiti objašnjenje za razmere ove prevare.

U izveštaju čije je delove obnarodovao guverner Džordžije Nejtan Dil, otkriveno je da su se škole pravile da ne vide ili čak odobravale postupke nastavnika koji su brisali pogrešne odgovore na testovima ili ohrabrivali učenike da prepisuju. U nastojanju da ispune zahteve zakona, izbegnu sankcije ili steknu pravo na dodatna sredstva, direktori su kažnjavali i otpuštali sve one koji bi prijavili nepravilnosti, "stvarajući atmosferu straha, zastrašivanja i odmazde", navodi se u izveštaju.

Izveštaj je objavljen dve godine pošto su funkcioneri u prosveti primetili sumnjivo poboljšanje rezultata testova u nekim školama i pokrenuli istragu. Problem sa testovima je prvi put uočen kada je list "Atlanta Žurnal Konstitušn" objavio članak koji je ukazivao na to da su neki od rezultata statistički neverovatni. Nakon objavljivanja ove analize, država je pristupila reviziji testova. Inače, "napredak" koji su učenici u Atlanti pokazivali bio je toliki da su mnogi školski nadzornici, direktori škola i nastavno osoblje godinama unazad nagrađivani velikim novčanim bonusima.

U izveštaju o rezultatima istrage navode se imena 178 nastavnika i direktora i još 82 osobe koje su govorile o nepravilnostima. Kako prenosi Tanjug, jedan od nastavnika je rekao istražiteljima da se školama upravljalo kao mafijom. "Svi su bili u strahu", potvrdio je drugi nastavnik: "Nije reč o tome da su nastavnici želeli to da rade, već da su bili uplašeni." Kako prenosi Asošiejted pres, guverner Nejtan Dil rekao je u utorak, da je lažiranje rezultata završnih testova otkriveno u 44 od ukupno 56 škola obuhvaćenih istragom. Istražitelji su takođe otkrili da je 38 direktora škola odgovorno ili direktno umešano u skandal, a da je od 178 umešanih nastavnika njih 82 priznalo učešće u varanju. Dil je rekao da su rezultati istrage prosleđeni tužilaštvu i da u većini slučajeva ima dovoljno elemenata za krivično gonjenje.

Viši školski nadzornik javnih škola u Atlanti, Erol B. Dejvis, ostavio je umešanim nastavnicima mogućnost da sami daju otkaze do srede 20. jula, a nakon toga će biti otpušteni. On je ovo obznanio u pismu koje je prošlog četvrtka poslao na adrese svih nastavnika i direktora škola koji su imenovani u istrazi. Već u ponedeljak Dejvis je smenio četiri školska nadzornika i jednog direktora škole. Međutim, do utorka, pretposlednjeg dana roka koji je ostavio nastavnicima, otkaz je dobrovoljno dao samo jedan nastavnik, a drugi je odlučio da se penzioniše.

Posledice ove afere su nesagledive. Pored posledica po decu, od kojih su se neka već suočila sa dramatičnim pogoršanjem rezultata prilikom prelaska u drugu školu, škole koje su varale mogle bi biti primorane da vrate novac koji su dobile zbog navodnih dobrih rezultata na testovima i to u trenutku kada se obrazovanje već suočava sa smanjenjem budžeta. Procenjuje se da suma dobijena zahvaljujući falsifikovanim rezultatima završnih testova premašuje milion dolara.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu