Više od vesti
BROJ |

Saobraćajno vaspitanje

Ministarstvo prosvete je krenulo sa planovima Saobraćajno vaspitanje od 1. septembra bude obavezni predmet, ali procedure praviljenja nastavnog programa nisu jednostavne

Saobraćajno vaspitanje 1
SAOBRAĆAJNA ABECEDA: U saobraćajnim nesrećama godišnje strada čitav jedan razred

Učenici trećeg razreda osnovnih škola u Srbiji dobiće 1. septembra novi predmet – Saobraćajno vaspitanje. Prema informacijama koje je preneo list ,,Blic’’, predmet će biti obavezan sve do osmog razreda, ocena će ulaziti u ukupan prosek, a đaci će učiti o saobraćajnoj kulturi, bezbednosti i prvoj pomoći.

Telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja Vlade Srbije, koju čine državni sekretari svih ministarstava, kao i profesori i stručnjaci iz oblasti saobraćaja, donelo je odluku da se u osnovno obrazovanje mora uvesti novi predmet kako bi se smanjio broj poginule dece na ulicama.

Predlog je zvanično poslalo Ministarstvo saobraćaja, usvojilo ga je Ministarstvo prosvete i već se krenulo u proces donošenja potrebnih pravilnika i odluka.

Milan Božović iz Ministarstva saobraćaja kaže da će sve nadležne institucije dati sve od sebe da ove godine đaci počnu sa učenjem predmeta saobraćajno vaspitanje.

,,Ministarstvo prosvete je već krenulo sa planovima kako napraviti nastavni program. Ipak, postoje procedure koje nisu jednostavne, čeka se Zavod za udžbenike, zatim usvajanje predloga u brojnim institucijama.

Ako do septembra ne stignemo da ispoštujemo sve, prve godine će predmet biti na dobrovoljnom nivou’’, istakao je Božović.

Međutim, u Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu za ,,Vreme’’ da nemanju konkretnih informacija o tome kako će izgledati nastava niti o tome u kojim će se razredima osnovne škole održavati, ali naglašavaju da su ideju za ovu inicijativu dobili iz predhodnih kampanja.

,,Nakon kampanje ,,Pažnja sad’’, u kojoj je čuveni ,,Pažljivko’’ imao zadatak da proširi svest dece i roditelja o bezbednosti u saobraćaju, uvideli smo da su rezultati odlični. Tokom oktobra prošle godine nijedno dete nije poginulo u saobraćajnoj nesreći. Takođe, u istraživanju koje smo sproveli, uvideli smo da su deca počela sama, bez roditeljskog uputstva, da sedaju na zadnja sedišta automobila i da stavljaju pojas. Shvatili smo i da će ta deca brzo odrasti i sesti za volan po prvi put tako da je neophodno da se postepeno pripremaju za taj dan’’, objašnjava Željka Zebić iz Agencije za bezbednost u saobraćaju.

Zebićeva takođe, napominje da predmet saobraćajno vaspitanje postoji i u drugim zemljama, ali da se neće prepisivati.,,Mi moramo da imamo u vidu mentalitet našeg naroda i okolnosti u Srbiji, te ćemo vrlo brzo osmisliti detaljno kako će nastava izgledati i što je najvažnije, ko će tu nastavu držati’’, dodaje Željka Zebić.

Statistika pokazuje da se u našoj zemlji u proseku godišnje dogodi više od 60.000 saobraćajnih nezgoda u kojima 800 lica izgubi život, da je najviše stradalih u starosnoj dobi od 18 do 25 godina i da čitavo odeljenje đaka ne dočeka sledeću školsku godinu.

Postepena priprema za polaganje vozačkog ispita i uključivanje u saobraćaj, znatno bi povećala nivo sigurnosti u saobraćaju, ali i doprinela bržem učenju i polaganju vozačkog ispita i time spasila budžet roditelja.

Naime, prema poslednjoj odluci Vlade najniže cene teorijske i praktične obuke za vozače i za polaganje vozačkog ispita predviđaju da obuka za B kategoriju ukupno ne može koštati manje od 54.160 dinara, bez poreza na dodatu vrednost. Kandidati za B kategoriju moraju auto-školi da plate teorijsku obuku 11.080 dinara, praktičnu obuku 39.400 dinara, polaganje teorijske obuke 918 dinara i polaganje praktične obuke 985 dinara.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu