Korona virus u svetu

Više od vesti
Rekordna nezaposlenost u EU i SAD 2

foto: AP

Rekordna nezaposlenost u EU i SAD

Piše: R.S.V

Privrede u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama se zbog pandemije korona virusa nalaze u indukovanoj komi. Nezaposlenost raste rekordnim tempom. Konsultantska kuća Mekinsi (McKinsey Company) upozorava da bi broj nezaposlenih u EU u narednim mesecima mogao da se udvostruči, da je ugroženo 59 miliona radnih mesta, pre svega u uslužnim delatnostima: trgovini, ugostiteljskoj i turističkoj industriji, te u sektoru umetnosti i zabave. U izveštaju objavljenom u ponedeljak Mekinsi izvlači zaključak da "gubitak tih radnih mesta ne bi bila samo tragedija na ličnom nivou", već bi to i iz "privredne perspektive bilo bolno", prenosi švajcarski "Noje ciriher cajtung".

Ova konsultantska kuća razrađuje dva scenarija. Prema prvom, nezaposlenost u EU bi u 2020. mogla da dosegne 7,6 odsto, na stanje pre pandemije bi se vratila u četvrtom kvartalu 2021. U najgorem slučaju, nezaposlenost u EU bi mogla da dostigne 11,2 odsto i da se tek u 2024. godini oporavi od posledica pandemije.

U februaru 2020. nezaposlenost u EU je u proseku iznosila 6,5 odsto. Negativnu tabelu je predvodila Grčka sa 16,3 odsto (jedna od najviših stopa nezaposlenosti u svetu), dok je najbolje stajala Češka sa samo dva odsto nezaposlenih.

U SAD je situacija na tržištu rada još gora. Samo u sedmici zaključenoj sa 11. aprilom je novih 5,2 miliona Amerikanaca zatražilo pomoć za nezaposlene, piše "Noje ciriher cajtung". U poslednje četiri nedelje se ukupno 22 miliona ljudi prijavilo na biro za nezaposlene. Do sada je najveći porast novozabeleženih nezaposlenih u periodu od četiri nedelje bio registrovan 1982. kada se prijavilo 2,7 miliona Amerikanaca.

Po okončanju recesije usled finansijske krize koja je izbila 2008. u SAD je za deset godina stvoreno 21,5 miliona radnih mesta. Taj uspeh je sada anuliran za samo četiri nedelje.

A kraj se još ni ne nazire. Zbog navale na biroe za zapošljavanje su pali njihovi portali, telefonske linje su neprestano zauzete. Samo u Kaliforniji je u sedmici zaključenoj sa 11. aprilom registrovano 661.000 novih nezaposlenih.

Iako broj zaraženih korona virusom u SAD neprestano raste (premašio je 800.000), predsednik Donald Tramp, sa pogledom fokusiranim na predsedničke izbore 3. novembra, hoće pošto-poto da privredu vrati u normalu i zbog toga da ukine mere uvedene protiv pandemije. Ali, mere su u nadležnosti saveznih država. Zato je Tramp pozvao Amerikance da protestuju zbog ograničavanja kretanja iz zdravstvenih razloga i na Tviteru napisao velikim slovima: "OSLOBODITE MINESOTU!, OSLOBODITE MIČIGEN!, OSLOBODITE VIRDŽINIJU!, i spasite vaš sjajni Drugi amandan Ustava. On je pod opsadom!" Drugi amandman garantuje slobodu nošenja oružja. U te tri savezne države su na vlasti demokrate.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu