Više od vesti
BROJ |
Računari ipak ne poskupljuju 2

Računari ipak ne poskupljuju

M.V

Posle mnogo novinskih tekstova i televizijskih priloga, kao i izjava brojnih stručnjaka i dva ministra o tome zašto ne treba povećati PDV na računare sa osam na 18 odsto, Vlada Srbije promenila je mišljenje pa će, izgleda, sledeća godina početi bez poskupljenja kompjuterske opreme.

Vladu Srbije su tako ovih dana podsetili da je smanjenje PDV-a na tu robu bilo nekadašnje predizborno obećanje. Razjasnilo se i koliko uvoznici i prodavci računarske opereme mogu da zarade, a naročito koliko bi dodatno smanjenje IT tržišta i prodaje računara uticalo na napredak u razvoju našeg ionako zaostalog informatičkog društva.

Ministraka finansija Dijana Dragutinović nema ništa protiv da PDV ostane na nivou od sam odsto, ukoliko se nađu budžetski korisnci koji će da nadomeste 600 milona dinara, koliko je država planirala da zaradi na povećanom PDV-u. "Dobro se sećam prethodnog perioda kada je smanjena stopa PDV-a na računare se 18 na osam odsto, kao i da tada nije došlo do smanjenja cene računara", dodala je Dragutinovićka.

Pre nekoliko dana Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić je rekla da povećanje poreza na računare od 10 odsto pokazuje nedovoljno razumevanje značaja sektora informaciono-komunikacionih tehnologija za unapređenje konkurentnosti privrede, kvaliteta života ljudi i rada javnih službi. Ona je upozorila da poskupljenje neće imati dobre posledice za građane, ali ni za privredu.

I ministar nauke Božidar Đelić je u principu bio protiv povećanja PDV-a. On je rekao da, ipak, kao član Vlade nije mogao da glasa protiv te odluke. "Ne mogu da glasam protiv odluka ove vlade inače ne bi trebalo da budem u ovoj vladi ali uzdržavanjem od glasanja izrazio sam protest zbog povećanja PDV-a na računare", rekao je Đelić i objasnio da je svojom uzdržanošću izrazio negodovanje zbog takve odluke, koja je, kako dodaje, bila neminovan potez Ministarstva finansija.

Kako god, ovo je vesela vest za građane i trgovce računarima. Lepo je i što još ponekad možemo da vidimo da javnost zaista izvrši pritisak na vlast.

Ista situacija kao sa računarima ponavlja se i sa hotelijerskim uslugama, jer je Vlada Srbije istovremeno donela odluku da poveća PDV od 2011. i na njih, kao i na južno voće. Ta stvar je rešena tako što su Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo finansija postigli dogovor da se Dinkićev budžet smanji za 300 miliona dinara, koliko se očekivalo da se slije u budžet od povećanja PDV-a na hotelijerske usluge. Prethodnih dana Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije je upozorilo da bi najavljeno povećanje PDV-a ugrozilo poslovanje turističke i ugostiteljske delatnosti.

A banane i ne moramo da jedemo.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu