Korona u svetu

Više od vesti
Promene u fudbalu zbog pandemije 2

foto: AP

Promene u fudbalu zbog pandemije

Piše: R.S.V

Pandemija korona virusa je skoro potpuno zaustavila mnoge aktivnosti na planeti, između ostalih i fudbal. Fudbalski savet Tadžikistana je, na preporuku vlade, pre tri dana doneo odluku da se zbog naglog širenja virusa prekine fudbalsko prvenstvo ove zemlje, tako da su u ovom trenutku jedine četiri aktivne fudbalske lige na svetu u Belorusiji, Turkmenistanu, Nikaragvi i na Tajvanu.

Čelnici fudbalske lige Belgije bili su prvi u Evropi koji su, 2. aprila, doneli odluku da zbog pandemije šampionat proglase završenim, a trenutni poredak na tabeli proglasili su konačnim. Holandska fudbalska liga zvanično je završena pre četiri dana, bez proglašenja šampiona i bez ispadanja iz lige, nakon što je vlada do 1. septembra suspendovala javne skupove, samim tim i sport. Fudbaleri Ajaksa nisu proglašeni šampionima Holandije, ali jesu prvoplasiranom ekipom na tabeli, pa će tako ići direktno u Ligu šampiona.

Engleska Premijer liga razmatra nastavak takmičenja u junu, bez prisustva publike, ali nastavak takmičenja zavisiće samo od odobrenja vlade. Ukoliko dođe do nastavka prvenstva, Premijer liga će, kao i lige u ostalim sportovima, morati da ispuni posebne kriterijume, kao što su obezbeđeno testiranje za učesnike koje plaćaju sportske vlasti ili klubovi, i moraće da osigura da će biti izbegnuto okupljanje navijača.

Britanski "Telegraf" tvrdi, pozivajući se na svoje izvore iz UEFA, da će završnica Lige šampiona i Lige Evrope biti odigrana krajem jula i u avgustu, ali za tako nešto još nema potvrde.

UEFA inače traži od nacionalnih saveza i liga da istraže sve opcije kako bi domaća prvenstva doveli do "fudbalskog" završetka, mada naglašava da zdravlje igrača, navijača i svih uključenih u fudbal, kao i celokupne javnosti, mora ostati prioritet u ovom trenutku. Ukoliko scenario u kojem se liga uspešno završi u predviđenom formatu nije moguć zbog pandemije i kalendara, preporuka UEFA je da se prekinuta prvenstva nastave i okončaju u nekom drugačijem formatu, koji bi i dalje omogućio klubovima da se kvalifikuju za UEFA takmičenja po sportskom kriterijumu.

Ako je domaće prvenstvo okončano pre vremena, poput onih u Belgiji i Holandiji, UEFA će tražiti od nacionalnih saveza da odaberu klubove za evropska takmičenja na temelju sportskih kriterijuma, ali će zadržati pravo da odbije ili sama proceni pravo na pristup UEFA takmičenjima bilo kom klubu predloženom od strane nacionalnog saveza u kojem je pre vremena okončano domaće takmičenje.

I dok je sudbina fudbala u Evropi i svetu još uvek neizvesna, FIFA je zbog toga što je pandemija korona virusa potpuno poremetila kalendar takmičenja predložila novo pravilo. Kako bi se sačuvalo zdravlje fudbalera, pre svega zbog kratkih priprema i nemogućnosti odmora za narednu sezonu, plan je da se uvede mogućnost pet izmena tokom utakmice. To je dve više umesto dosadašnjih tri u regularnom toku meča, uz mogućnost još jedne u produžecima.

Predlog mora da odobri IFAB, telo FIFA zaduženo za pravila u fudbalu, a ideja je da se novo pravilo koristi do 31. decembra 2021. godine.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu