Više od vesti
BROJ |
Pravosnažni korak napred 2

Pravosnažni korak napred

Apelacioni sud u Beogradu povećao je kazne zatvora Milošu Mladenoviću i Danilu Žuži i pravosnažno ih osudio na po godinu dana zatvora zbog napada na novinara nedeljnika "Vreme", Teofila Pančića.

Kako se navodi u saopštenju datog 3. novembra, Apelacioni sud je obrazložio da je uvažio žalbu Prvog osnovnog javnog tužioca u Beogradu na odluku o prvobitnoj kazni (od tri meseca), jer je u prethodnoj presudi Prvog osnovnog suda u Beogradu, dat prevelik značaj olakšavajućim okolnostima za napadače.

Sud je podsetio da su Mladenović i Žuža bez ikakvog povoda napali Pančića, da su ga neposredno pre toga pratili iako je napadnuti menjao autobuske linije, čime su iskazali izuzetnu upornost da svoju odluku o napadu realizuju, bez obzira na "smetnje koje su se ogledale u činjenici da je oštećeni menjao prevozna sredstva", piše u saopštenju.

Inače, za krivično delo nasilničko ponašanje za koje se ova dvojica terete zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora. Apelacioni sud je zaključio da su kazne od po godinu dana zatvora srazmerne stepenu njihove krivice i nužne da izraze društvenu osudu za ovo krivično delo.

"Mislim da je ovo ipak jedan bitan i veliki korak napred, ne ka satisfakciji za mene, jer mene to ne zanima, nego ka elementarnom uspostavljanju društvene pravde", rekao je Pančić povodom ove vesti iz Apelacionog suda.

Da podsetimo, Mladenović i Žuža su pred ponoć, 24. jula prošle godine, u autobusu 83, na stanici u zemunskoj Glavnoj ulici, napali Pančića udarajući ga pred ostalim putnicima. Posle napada su pobegli sa lica mesta. Iza njih je ostala palica i snimak sigurnosne kamere sa obližnje banke. Napadači su uhapšeni nakon deset dana, a sredinom novembra Prvi osnovni sud ih je osudio. U maju ove godine, Apelacioni sud je poništio tu presuda da bi se sve završilo 15 meseci kasnije.

O detaljima ove nerazumne priče, možete pročitati u "povezanim tekstovima".

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu