Obrazovanje za XXI vek (9)

Trendovi

Pravila uspešne karijere

Po nekim grubim procenama, američke poslovne kompanije na profesionalno usavršavanje i razvoj svojih zaposlenih ulažu isto novca i truda kao svi koledži i fakulteti zajedno. Iako košta, traži vremena i truda zaposlenih i poslodavaca, rezultati su dalekosežni jer bez ljudskih potencijala nema preduzeća ni uspeha. Iako su i drugi resursi bitni, čovek je najbitniji. Menadžeri ljudskih resursa ističu kako je ljudski kapital glavna konkurentna prednost na globalnom tržištu. Takođe, dodaju da će "upravljanje" ljudima biti najbitniji menadžment izazov u vremenu koje dolazi. Postoji jedna kineska poslovica koju često ponavljaju oni koji se time bave, a koja kaže: "Planiraš li za jednu godinu unapred, uzgajaj pirinač. Planiraš li za dvadeset godina, posadi drveće. Planiraš li za ceo život, razvijaj ljude."

Istraživanje koje je prošle godine sproveo internet portal Infostud u saradnji sa Ekonomist Media Grupom bavilo se temom zadovoljstva zaposlenih u Srbiji, gde je učestvovalo više od 6000 ljudi. Na osnovu toga, Infostud ja naveo faktore na kojima ovdašnja preduzeća treba da rade kako bi stvorila, odnosno ojačala timove sa kojima će više uspevati i napredovati. Kao jedan od pet najbitnijih faktora, zaposleni navode mogućnost napredovanja.

Slično istraživanje u Hrvatskoj pokazalo je takođe da zaposleni visoko vrednuju kada im kompanije omogućavaju da napreduju, međutim, nisu zadovoljni koliko se to ostvaruje u praksi. Naime, ovaj element kod malih, srednjih i velikih preduzeća ocenjen je kao najniži.

Neprekidno usavršavanje, obuka i treninzi važni su zbog promene prirode tržišta rada. Ne postoje više okamenjeni poslovi "jednom za svagda isti", već je neophodno "biti u toku".

Stručnjaci navode savete koji doprinose uspešnoj obuci zaposlenih. To su:

 • 1. Naglašavati obuku kao ulaganje. Usavršavanje se često može smatrati troškom, međutim, iako zaista zahteva novca i vremena, ono vodi profitu na duže staze.

 • 2. Odrediti svoje potrebe. Niko nema neograničeno vreme niti kapital, pa je važno utvrditi na šta se treba usredsrediti, koje su to veštine značajne, koje će doneti profit i takođe, koje se "poklapaju" sa sposobnostima i željama zaposlenog. Znači, uskladiti potrebe tržišta rada, odnosno kompanije i čoveka koji u njoj radi.

 • 3. Promovisati kulturu učenja. U današnjem svetu, stajati u mestu znači nazadovati. Zaposleni nakon fakulteta ili neke druge škole treba da nastavi da širi svoja znanja, možda, ističu stručnjaci, čak i više nego dok je bio student.

 • 4. Uključiti i upravu. Kada je jednom napravljena lista prioriteta, potrebno je da svi stanu iza takve inicijative i šefovi i ceo tim.

 • 5. Početi s malim. Prvo je potrebno uvežbati postupak usavršavanja na maloj grupi ljudi i dobiti povratnu informaciju. To će pokazati eventualne slabosti procesa i učiniti ga boljim.

 • 6. Izabrati kvalitetne trenere i materijal. Vrlo je bitan izbor osobe koja će voditi usavršavanje. Materijali su takođe bitni, jer oni ostaju nakon procesa usavršavanja.

 • 7. Naći odgovarajuće mesto. Bitno je ostvariti atmosferu i prostor koji stimuliše one koji se u njemu nalaze.

 • 8. Pojasniti veze. Neki zaposleni ne mogu da nađu vezu između onoga što uče i njihovog radnog mesta. Važno je objasniti vezu tako da ne vide proces usavršavanja kao gubitak vremena.

 • 9. Kontinuirana obuka. Usavršavanje ne treba ograničiti samo na nove zaposlene. Organizovani, kontinuirani programi usavršavanja će održavati veštine zaposlenih te ih stalno motivisati na profesionalan rast i razvoj.

 • 10. Meriti rezultate. Bez merenja rezultata nemoguće je videti usavršavanje kao nešto što nije trošak. Potrebno je odlučiti kako će se vratiti na prihvatljiv način vrednost našeg ulaganja.


  Karijerisanje

  "Karijerisanje", kampanja Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, počinje 1. jula, gde će od 16.30 do 21.30 na tromeđi Plato – Knez Mihailova – Čika Ljubina, ispred zgrade Filozofskog fakulteta, biti parkiran "Karijerobus".

  U autobusu, koji će ovom prilikom simbolično predstavljati Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu kao stanicu na putu između studiranja i zaposlenja, kao i na štandovima koji će biti postavljeni pored, studenti će dobijati informacije o različitim aktivnostima i programima koje Centar organizuje tokom cele godine.

  Prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, i Dejana Lazić, direktor Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, svečano će otvoriti "Karijerobus" u 17 časova. Na otvaranju će govoriti i studenti i diplomci Univerziteta u Beogradu koji su učestvovali u programima Centra za razvoj karijere i predstavljaju primere kako informacije, savetovanje, edukacija i povezivanje sa poslovnim svetom mogu značajno da utiču na lično i profesionalno usavršavanje mladih.

  Mini panel-diskusija o razvoju karijere, kao centralna aktivnost događaja, počeće u 17.45. Studenti će biti u prilici da postave pitanja gostima Centra, a na panelu će učestvovati: Gorica Nešović i Dragan Ilić, poznati voditelji Jutarnjeg programa RTS-a "Buđenje", Andrija Gerić, srpski odbojkaš reprezentativac, Bojana Ristić, izvršni direktor Američke privredne komore u Srbiji, i Vladan Živanović, generalni direktor kompanije Microsoft Srbija

  Pored događaja "Karijerobus", u okviru kampanje "Karijerisanje", koju je osmislio i realizuje tim studenata – praktikanata Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, organizovaće se na jesen još dva događaja: "Ćaskanje" – kafić "Karijerisanje" i Centrovske kutije. Cela kampanja je osmišljena u cilju što boljeg predstavljanja usluga Centra tokom upisnog roka i postizanja informisanosti studenata. Ideja je da se kroz različite, pre svega atraktivne i zanimljive programe studenti i mladi diplomci informišu i podstaknu da na vreme razmišljaju o svojoj profesionalnoj budućnosti, razvijaju neophodne veštine i znanja i tako poboljšaju šanse za zaposlenje posle diplomiranja.

  Kampanja "KARIJERISANJE – Izgradi karijeru u pravom smeru!" realizuje se pod pokroviteljstvom grada Beograda, uz podršku preduzeća Aerodrom "Nikola Tesla", GSP Beograd, ABS Minel, Coca-Cola Hellenic, Lampas, Studio B, POSH&MEDIA, Plato Books.

 • Arhiva nedeljnika Vreme>

  Pogledajte arhivu