Više od vesti
Pohapšeni ultradesničari 2

Pohapšeni ultradesničari

Protivnici održavanja "Parade ponosa", što sami, što u pratnji dece, juče obišli sve "kritične" tačke u gradu

Piše: J. L

Beogradska policija privela je u nedelju, 20. septembra 37 ultradesničara. Potiv petorice uhapšenih je pokrenuta krivična prijava, dok su ostali dobili prekršajne prijave.

Portparol "Pokreta 1389" Miša Vacić osuđen je na 30 dana zatvora u Padinskoj skeli. Istu kaznu dežurni sudija za prekršaje odredio je i predsedniku upravnog odbora "Srpski narodni pokret 1389" Radojku Ljubičiću, koji ima pravo na žalbu. Među uhapšenima je i jedan od lidera "Obraza" Mladen Obradović, a policija je kod uhapšenih pronašla jedan bokser, tri dimne kutije i dve baklje. U Zmaj Jovinoj ulici pronađena je i veća količina kamenja ofarbanog crvenom bojom.

Posle otkazivanja "Povorke ponosa", a zatim i zabranjivanja skupa "Pokreta 1389" u subotu, 19. septembra popodne, policija je saopštila da se iz bezbednosnih razloga ubuduće zabranjuju svi javni skupovi u centru Beograda.

Pohapšeni ultradesničari 3

Parada ponosa 2001.

Protivnici održavanja "Parade ponosa" su se zato u nedelju razbili na menje grupe i što sami, što u pratnji dece uniformisane u majice sa oznakom "firme", obišli sve "kritične" tačke u gradu. Manja grupa pristalica "Pokreta 1389" prošetala je, oko 11 sati, Knez Mihailovom ulicom u centru Beograda, i nakratko zastala kod platoa ispred Filozofskog fakulteta, gde su planirali da održe skup koji je policija zabranila.

Pripadnici ultradesničraskih organizacija pokušali su da se okupe i ispred hrama Svetog Save, ali ih je policija sprečila u tome.

U blizini Palate Albanija, policija je zaustavila i legitimisala građanina koji je na zabranjeni skup poveo i nekoliko svoje maloletne dece, koja su bila obučena u majice sa oznakama organizacije "Obraz".

Direktor policije, Milorad Veljović rekao je da policija nastavlja intenzivne mere na utvrđivanju svih činjenica i da će protiv vinovnika ovog događaja biti preduzete zakonske mere, odnosno da će sva ta lica biti privedena pravdi.

Prema njegovim rečima, pojačanog prisustva policije biće na ulicama Beograda, sve dok za to, po procenama policije, bude bilo potrebe.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu