Više od vesti
Patriotizam na delu 2

NA ULICI: Pristalice pokreta "Naši" na Trgu Republike u Beogradu 29. oktobra protestuju zbog dolaska američke državne sekretarke Hilari Klinton u Srbiju. TANJUG

Patriotizam na delu

Crna lista nastala je inače nakon što je 9. novembra u Beogradu organizacija "Žene u crnom" organizovala protest pod nazivom „Priznajem". Na protestu se, među parolama poput „Priznajem da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci i pre izricanja presude", „Priznajem da je Draža Mihailović ratni zločinac", "Priznajem da me je sramota što je predsednik države četnički vojvoda", našao i transparent na kom je pisalo "Priznajem nezavisnost Kosova"

Ustavni sud neće zabraniti "Naše" i "1389"

Ustavni sud odbio je predlog za zabranu rada srpskog narodnog pokreta "1389" iz Beograda i udruženja "SNP Naši".

Ustavni sud je inače ovu odluku doneo posle analize programa, načela i aktivnosti članova ovih organizacija, i zaključio da nisu ispunjeni Ustavom propisani uslovi za zabranu rada. Obrazloženo je da su razlozi za ukidanje neke organizacije nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne, verske netrpeljivosti, ali to, po Ustavnom sudu, sa ovim organizacijama nije slučaj.

Reagujući na ovu odluku suda, "Naši" su ponovo zatražili zabranu rada NVO sa spiska.

Na sajtu Srpskog narodnog pokreta "Naši", 11. novembra objavljena je lista pod nazivom "Crni skpisak nevladinih organizacija" sa nazivima 18 nevladinih organizacija koje su okarakterisane kao antisrpske i koje, po ovom pokretu, u najhitnijem roku treba zabraniti.

U razgovoru za "Blic", predsednik pokreta Ivan Ivanović najavio je da će Ustavnom sudu Srbije podneti zahtev za zabranu svih NVO koje krše Ustav Republike Srbije.

Predstavnici nevladinih organizacija čija se zabrana traži izjavili su da uzrok ovoga leži u političkoj situaciji u zemlji i da se mora postaviti pitanje u čije ime nastupaju "Naši".

S druge strane, iz Ustavnog suda poručuju da bi do kraja ove godine trebalo da bude donesena odluka o zahtevu Republičkog javnog tužioca iz 2008. godine o zabrani delovanja desničarskih organizacija zbog širenja mržnje. Taj zahtev se, između ostalih, odnosi i na SNP "Naši".

Crna lista nastala je inače nakon što je 9. novembra u Beogradu organizacija "Žene u crnom" organizovala protest pod nazivom "Priznajem". Na protestu se, među parolama poput "Priznajem da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci i pre izricanja presude", "Priznajem da je Draža Mihailović ratni zločinac", "Priznajem da me je sramota što je predsednik države četnički vojvoda", našao i transparent na kom je pisalo "Priznajem nezavisnost Kosova".

SNP "Naši" odmah sutradan oglasio se povodom ovog događaja i na svom sajtu objavio sledeće: "Srpski narodni pokret "Naši" zahteva od Ivice Dačića i Aleksandra Vučića da u najhitnijem roku pohapse sve odgovorne u protivustavnoj organizaciji "Žene u crnom", jer su 9. novembra u Beogradu na kvazi-antifašističkom protestu "Priznajem" nosili transparent "Priznajem nezavisnost Kosova", što se po Članu 306. Krivičnog zakonika Republike Srbije kažnjava minimalno sa 10 godina zatvorske kazne."

Patriotizam na delu 3
Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad održao je protestni skup zbog skidanja zastave Vojvodine sa jarbola JKP "Tržnica" i JGSP "Novi Sad". TANJUG

Međutim, hapšenje aktivistkinja protesta samo je jedan u nizu zahteva koji su usledili u narednih nekoliko dana. "Naši" su otišli korak dalje, tražeći da se zabrani rad svih nevladinih organizacija koje se finansiraju iz stranih izvora. Na njihovom sajtu 11. novembra objavljeno je: "SNP "Naši" traži momentalnu zabranu delovanja antisrpskih nevladinih organizacija na teritoriji Republike Srbije, kao i uspostavljanje zakonskih rešenja za zabranu finansiranja nevladinih organizacija iz stranih fondova i ambasada".

Istog dana, na sajtu su izdali i saopštenje pod naslovom "Zaustavimo autonomaške bande", u kom poručuju da se "ne plaše nikakvih autonomaških bandi koje prete građanima batinama i tokom narednih par dana skinuće protivustavne ‘zastave Vojvodine’ i jasno poručiti svim nazadnim političkim opcijama Novog Sada da ideja ‘države Vojvodine’ neće proći!". Ova poruka nedvosmisleno je upućena aktivistima LSV-a koji su tog dana organizovali protest u Novom Sadu zbog skidanja zastave AP Vojvodine sa jarbola ispred gradskih preduzeća JKP "Tržnica" i JGSP "Novi Sad", kojima rukovode kadrovi DSS-a. Sutradan, u saopštenju za medije u kom zastavu Vojvodine nazivaju "Čankovom krpom", "Naši" su dostavili i fotografije na kojima se vidi kako zastava Vojvodine prekriva kontejner za smeće, stoji na kanalizacionoj šahti umesto poklopca, služi kao "podmetač" za ljuljašku, klackalicu i tobogan u parku. Akcija je nazvana "Čankova krpa i njena svrha".

Skidanje zastava AP Vojvodine sa jarbola gradskih javnih preduzeća podržao je i pokret "Dveri", pozivajući sve građane Novog Sada da se još intenzivnije i masovnije priključe "istorijskoj borbi" za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ko je na spisku

Fond za humanitarno pravo

Žene u crnom

Centar za kulturnu dekontaminaciju

JUKOM

Helsinški odbor za ljudska prava

Peščanik

Fondacija Egzit

Inicijativa mladih za ljudska prava

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava

Autonomni ženski centar

Rekonstrukcija ženski fond

Beogradski centar za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava

Amnesti internašnal

Građanske inicijative

Kvirija Centar

Gej-Strejt Alijansa

Dokukino

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu