Više od vesti
BROJ |
Osuda zločinima nad Srbima 2

Osuda zločinima nad Srbima

Za deklaraciju glasalo 133 poslanika ZES, SPS-JS, G17 plus, PUPS, SVM i LDP

m.m

Poslanici Skupštine Srbije su u četvrtak 14. oktobra usvojili Deklaraciju o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije. Za deklaraciju su glasala 133 poslanika ZES, SPS-JS, G17 plus, PUPS, SVM i LDP, dok poslanici SRS, DSS, NS i SNS nisu glasali.

Donošenje ove deklaracije je povezano s deklaracijom o Srebrenici koju je Skupština Srbije donela 31. marta glasovima 127 od ukupno 250 poslanika Skupštine Srbije. Taj dokument su podržali poslanici vladajuće koalicije, tačnije poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju", G17 plus, Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija (SPS – JS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i manjine. Protiv su bili poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS), a jedan poslanik nije glasao. Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) i Liberalno-demokratske stranke (LDP) nisu učestvovali u glasanju. Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) napustili su salu pre glasanja, kada je i odbijen predlog šefa poslaničke grupe DSS-a Miloša Aligrudića o glasanju prozivkom. Poslaničku većinu za usvajanje tog dokumenta praktično je, predomislivši se u poslednjem trenutku, obezbedio – Dragan Marković Palma.

Inicijativu da Skupština Srbije donese deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici pokrenuo je 10. januara Predsednik Srbije Boris Tadić. Kako je svojevremeno pisalo Vreme tri dana nakon pokretanja inicijative, videvši reakcije javnosti, a pre svega koalicionih partnera, Tadić javno inicirao donošenje dve deklaracije. O tome da li treba doneti jednu ili dve deklaracije mesecima su vođene polemike u javnosti.

Osuda zločinima nad Srbima 3

Dokumenti

Deklaracija o zločinima nad Srbima od 14. oktobra

1. Narodna skupština Republike Srbije, najoštrije osuđujući zločine učinjene nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije tokom oružanih sukoba u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, poziva parlamente drugih zemalja, pre svega zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, da osude ove zločine i daju punu podršku svojim državnim organima i organima međunarodne zajednice u procesuiranju počinilaca, kao i da, jednako ceneći vrednost svakog ljudskog života, izraze poštovanje prema srpskim žrtvama.

2. Narodna skupština Republike Srbije, potvrđujući trajno opredeljenje Republike Srbije za mirno rešavanje sporova u skladu sa međunarodnim pravom, izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja i uverenje da mir i stabilnost počivaju na poštovanju međunarodnog prava. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve međunarodne činioce da tragaju za mirovnim rešenjima kako se ovakve žrtve nikada ne bi ponovile.

3. Narodna skupština Republike Srbije pruža punu podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj je nadležnosti da:

– istražuju zločine učinjene nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije,

– prikupljaju dokaze u skladu s najvišim krivičnopravnim standardima,

– preduzimaju gonjenje u skladu sa zakonom,

– ostvaruju saradnju s međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih za ove zločine,

– čuvajući trajno sećanje na žrtve, stalno podsećaju svetsku javnost na stravične zločine počinjene nad srpskim narodom i građanima Srbije tokom devedesetih godina XX veka, i

– insistiraju pred međunarodnim institucijama da srpske žrtve imaju

isti tretman kao i žrtve pripadnika drugih naroda, a da počinioci

zločina jednako odgovaraju.

4. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinioce zločina nad srpskim narodom i građanima Srbije.

5. Narodna skupština Republike Srbije, dosledno sledeći politiku uspostavljanja trajnog mira u regionu i prevazilaženja trauma skore prošlosti, pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Republiku Srbiju u postupku protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde. Narodna skupština Republike Srbije se zalaže i za iznalaženje trajnog rešenja koje bi dovelo do istine i pomirenja.

6. Narodna skupština Republike Srbije izražava punu spremnost Republike Srbije da nastavi proces pomirenja i poziva sve narode bivše Jugoslavije da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da zločini više nikada ne budu ponovljeni.

Deklaracija o zločinu u Srebrenici od 31. marta

-Polazeći od Ustava Republike Srbije po kojem su ljudski život i dostojanstvo neprikosnoveni,

-izražavajući privrženost duhu i normama Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Dopunskih protokola iz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih i nemeđunarodnih oružanih sukoba, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Statuta Međunarodnog krivičnog suda,

-Rukovodeći se ciljevima obezbeđenja stalnog mira i stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana, kao i daljem unapređenju prijateljskih odnosa među državama bivše Jugoslavije na osnovu poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica Ujedinjenih nacija, uključujući Bosnu i Hercegovinu,

-Težeći da sećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina XX veka, u kojima su svi narodi podneli tetka stradanja, nikada ne izbledi,

-Poštujući presudu Međunarodnog suda pravde, glavnog pravosudnog organa Ujedinjenih nacija, donetu u sporu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore 26. februara 2007. godine,

-Imajući u vidu da je navedenom presudom Međunarodnog suda pravde Orbita dužna da preduzme delotvorne korake radi obezbeđenja punog poštovanja svojih međunarodnih obaveza, uključujući punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju,

Na osnovu člana 99. tačka 7. Ustava Republike Srbije i člana 136. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije Narodna skupština Republike Srbije, na donela je

DEKLARACIJU

Narodne skupštine Republike Srbije o osudi zločina u Srebrenici

1. Narodna skupština Republike Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i sve društvene i političke proces i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija, izražavajući pri tom saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ova tragedija.

2. Narodna skupština Republike Srbi|e pruža punu podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića radi suđenja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

3. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i drugim državama bivše Jugoslavije, da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti naroda i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

4. Narodna skupština Republike Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država s teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će uputiti izvinjenje i izraziti saučešće porodicama srpskih žrtava.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu