Više od vesti
BROJ |
Nove bezbednosne mere u avionima 2

Nove bezbednosne mere u avionima

SAD posle novog pokušaja terorističkog napada

Kome putovanje avionom nije preselo nakon snažne snežne oluje koja je uoči praznika zahvatila preko deset saveznih država i izazvala haos na aerdromima, dobio je ubrzo novu priliku nakon što je osujećen teroristički napad u krcatom avionu koji je leteo na liniji Amsterdam-Detroit.

Od kada je 2001. uhvaćen Ričard Rid koji je u patici skrivao eksploziv, izuvanje pred organima bezbednosti je postalo obavezni deo putovanja avionom, baš kao što važe nova pravila o unosu tekućina u avion, od kada su britanske vlasti 2006. godine osujetile grupu zaverenika koji su se opremili tečnim eksplozivom u plastičnim flašama. Tako ni putovanje avionom više neće biti isto, od kada je Nigerijac Omar Faruk Abdulmutalab (23) uhvaćen kada je pokušao da aktivira 80 grama eksploziva koje je skrivao u gaćama, samo što će za neke putnike ono biti neprijatnije.

Nove bezbednosne mere u avionima 3

Dok se različite bezbednosne službe prepucavaju oko toga ko je podbacio u slučaju mladog Nigerijca koji je delovao za račun Al kaide, Obamina administracija već je obznanila paket novih bezbednosnih mera koje će važiti za putnike koji nameravaju avionom da stignu do Amerike. Posebnim merama i proverama pred ukrcavanje biće podvrgnuti građani 14 zemalja – Pakistana, Saudijske Arabije, Nigerije, Sirije, Somalije, Jemena, Avganistana, Kube, Libana, Libije, Alžira, Iraka, Irana, Sudana, ili putnici čija putanja do Amerike prolazi kroz neku od ovih zemalja. Oni i njihov prtljag će biti posebno pretresani, a tamo gde je to moguće podvrgnuti pregedu skenerom, koji omogućava uvid u to šta putnik nosi ispod odeće. Britanski premijer Gordon Braun je u nedelju najavio da će skeneri biti u upotrebi na svim letovima za SAD, dok su holandske vlasti tu odluku donele još prošle nedelje. Ostali putnici koji ne nose pasoš neke od gorepomenutih država neće biti podvrgavani ovim detaljnim pretragama automastki, kao što je bio slučaj od Božića do danas, već nasumično. Putnici u domaćem saobraćaju takođe mogu da odahnu, ali će na svim aerdromima prismotra biti pojačanja.

Ovo je takođe novi udar za američku avioindustriju, koja je nakon višegodišnjih gubitaka usled visokih cena goriva i recesije tek nedavno počela da vidi svetlo na kraju tunela, a neke su aviokompanije čak predviđale da će 2010. godina biti prva godina u kojoj će poslovati sa dobitkom. Tokom 2009. avioindustrija poslovala sa oko tri milijarde dolara gubitka, a oko 30.000 radnika u ovoj branši ostalo je bez posla. Domaći i inostrani aviosaobraćaj smanjen je za oko 20 odsto. Čelnici avio-kompanija smatraju da je strah od neprijatnosti i maltretiranja jači od straha od terorizma. U nedelju nakon novogodišnjih praznika, jednom od najprometnijih dana u godini, terminal aerdroma u Njuarku ostao je preko pet sati zatvoren jer je jedan od putnika prijavio da je jedna osoba neovlašćeno prošla kroz vrata rezervisana za osoblje.

No, nervoza ne vlada samo na aerdromima, već u redovima obaveštajnih i bezbednosnih službi, koje prebacuju odgovornost s jedne na drugu, nakon što je predsednik Obama sa Havaja, gde je bio na odmoru, rekao da su propusti u poslednjem pokušaju Al kaide da zada udarac SAD, "nedopustivi". Ovde je reč o "mešavini sistemskih i ljudskih grešaka", izjavio je Obama ljutitim tonom. Predsednik je zakazao sastanak sa čelnicima obaveštajnih i bezbednosnih agnecija za utorak 5. januar, na kome bi, između ostalog trebalo da se utvrdi ko je i kako dozvolio mladom Nigerijcu, koga je Al kaida snabdela eksplozivom u Jemenu, da se ukrca u avion uprkos tome što je njegov otac pre samo mesec dana zabrinut otišao u američku ambasadu u Nigeriji gde se požalio dam u je sin zastranio, da je nestao, i da strahuje da je u Jemenu, zemlji za koju se zna da pruža utočište Al kaidinim regrutima. Uz to, Britanske vlasti su Omaru Faruku Abudlmutalabu ranije uskratile vizu. Al kaidin ogranak u Jemenu postao je aktivniji od kada se spojio sa ostacima saudijske frakcije i osnovao "Al kaidu na arapskom poluostrvu", a kome se pridružila nekolicina bivšig zatvorenika iz Gvantanama. Od blizu 200 zatvorenika koji su i dalje u zatvoru u Gvantanamu na Kubi, 90 ih je poreklom iz Jemena. U Jemenu deluje i sveštenik američkog porekla Anvar al Avlaki, za koga američki zvaničnici tvrde da iz Jemena regrutuje Al kaidine sledbenike i čak osmišljava napade. Major Nidal Hasan, koji je u vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu u novembru ubio 13 vojnika iz vatrenog oružja s njim se učestalo dopisivao uoči napada. U avgustu je bombaš samoubica u donjem vešu skrivao eksploziv u pokušaju da ubije saudijskog princa i zamenika ministra unutrašnjih poslova Muhameda bin Navefa.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu