Korona virus u Srbiji

Više od vesti
Nepotreban unos panike 2

foto: dragan kujundžić/tanjug

Nepotreban unos panike

Piše: R.S.V

Šta građani misle o merama Vlade, da li imaju poverenje u medije, zdravstveni sistem i članove Kriznog štaba, i o drugim aktuelnim pitanjima koja se u uslovima vanrednih okolnosti pokazuju kao egzistencijalno važna, istraživao je Centar za međunarodnu javnu politiku od 8. do 15. aprila u formi onlajn ankete sa 5989 ispitanika.

Većina ispitanika, 86 odsto, ne boji se da bi oni ili članovi njihovih porodica mogli da budu izloženi virusom korona, a njih 90 odsto predviđa da će Srbija do 1. juna obuzdati epidemiju, što znači da do tada više neće biti razloga za vanredno stanje.

U Zaključku ovog istraživanja piše da je "zabrinjavajuće što dobijeni rezultati svedoče o tome da se javni govori državnih funkcionera o virusu korona percipiraju kao nepotreban unos panike i nemira (55 odsto), kao i da 60 odsto ispitanih ne veruje medijima koji izveštavaju o trenutnoj situaciji. Pored toga, uočava se nespremnost građana da zbog visokih kazni prijave starije od 65 godina koji krše predviđene mere ponašanja (65 odsto), ali bi polovina ispitanika sigurno prijavila svog komšiju koji je došao iz inostranstva, a ne poštuje mere samoizolacije."

Na pitanje u kog člana Kriznog štaba imaju najviše poverenja, najveći broj ispitanika, 30 odsto, odgovorilo je da nema ni u jednog. Njih 27 odsto veruje u dr Predraga Kona, 20 odsto u dr Dariju Kisić Tepavčević, na trećem mestu je Goran Stevanović sa 15 odsto, a najmanje poverenja je dobio Branimir Nestorović – 8 odsto. Četvrtina ispitanika veruje da je broj preminulih veći nego što je prikazano.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu