Više od vesti

NBS o ostavci Jelašića

Savet Narodne banke Srbije usvojio ostavku guvernera Radovana Jelašića

Piše: J.L

Savet Narodne banke usvojio ostavku Radovana Jelašića koji ostaje na funkciji do izbora novog guvernera.

Predsednik Saveta Narodne banke Dejan Šoškić, koji se pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za novog guvernera, rekao je za B92 da postojećim zakonom nije definisan rok za izbor novog prvog čoveka centralne banke, pa ta procedura, kako procenjuje, može trajati duže vreme.

NBS o ostavci Jelašića 1

Zakon kaže da novog guvernera formalno predlaže skupštinski odbor za finansije, da izabranom guverneru mandat traje pet godina (s pravom ponovnog izbora) i da guverner kome je mandat prestao nastavlja da obavlja poslove do izbora novog guvernera.

Međutim, premijer Srbije Mirko Cvetković nedavno je najavio novi zakon o Narodnoj banci, a jedna od izmena odnosila bi se upravo na to ko predlaže guvernera, pa se razmišlja da taj posao pripadne predsedniku države.

Nezvanično se može čuti da će kandidata za novog guvernera predložiti Demokrartska stranka, umesto G17 Plus kojoj je do sada pripadalo da predlaže ko će voditi Narodnu banku.

Osim što je predsednik Saveta centralne banke, Dejan Šoškić je i jedan od članova premijerovog ekonomskog tima i profesor na Ekonomskom fakultetu.

U utorak, 6. aprila je prvi put otkrio da su sa njim vođeni neformalni razgovori.

"Nekih neformalnih kontakata jeste bilo, međutim, ja bih zaista u ovom trenutku prepustio demokratskom procesu da ide svojim tokom. Sigurno je da treba da se obavi još dosta tih preliminarnih konsultacija da bi se izašlo sa nekim konkretnim predlogom za to važno mesto", kaže on.

"U pitanju je jedan složen proces međusobnog dogovaranja i teško bi bilo predpostaviti da to može da se završi u nekom kratkom roku", kaže Šoškić.

Radovan Jelašić je ostavku na mesto guvernera Narodne banke najavio 23. marta. Svoj potez je objasnio ličnim razlozima. Tada je rekao da je njegova odluka konačna i da na njega nisu vršeni nikakvi politički pritisci.

Jelašić je sutradan, na konferenciji za štampu, dodao da je za sve koji se odluče da se kandiduju za mesto novog guvernera važno da znaju šta ih čeka.

Ipak, iako je njegova ostavka obrazložena ličnim razlozima, pada u oči da je gotovo u isto vreme kada je obznanjena namera guvernera da se povuče, 23. marta potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić predstavio nove dinarske potrošačke kredite za građane, kao dopunu vladinog paketa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize. To pitanje je bilo predmet sporenja u javnosti poslednjih nedelja, pa i na skupu ekonomista, privrednika i političara na Kopaoniku gde se razgovaralo o politici za naredni period.

Jelašić će funkciju guvernera obavljati dok Skupština Srbije ne izabere novog prvog čoveka Narodne banke. Nasledniku je poručio: "Uvek sam radio svoj posao. Da sam se bavio time da slušam političare, ne bih uspeo da šest godina ostanem na ovoj funkciji".

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu