Više od vesti
BROJ |
Najveći Sabor folklora: Zlatni opanak 2

Najveći Sabor folklora: Zlatni opanak

Folkloristi, dva aparata za kokice, i jedan sa majmunče za ko ’oće da se slika

Koliko juče, a do prošle godine, Sabor folklora Zlatni opanak u Valjevu – koji osnov’o i koji organizuje i koji sve oko toga radi Tijosav Ninović, baš u objektu Tadića mlin – niko nije brenov’o, pa ni ta vlast. Kad Tijosav prošle godine tražio od grada pare za manifestaciju, samo rekli, mani se. Ali Tijosav na to doneo ’artiju na kojoj pisalo da predsednik Tadić pokrovitelj, i grad dao nešto para. Kad je lično Predsednik, opet prošle godine, stig’o na Opanak, gde primio jedan mali gips u bronzu opanak, i rek’o da su folklor i ta kultura ključni sadržaji našeg identiteta, moglo se pretpostaviti da će doći do revizije i ostalog redefinisanja kulturnih prioriteta.

I tako bilo, formiran Tim, na čelu sa DS gradonačelnikom, na čelu sa DS direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika, koji definis’o Opanak kao Gradsku kulturnu manifestaciju očuvanja nematerijalne kulturne baštine, koja će bude prepoznatljiva van granica grada i van granica naše zemlje, i koja će bude nova Guča i novi Exit. Lično i na ote teme i o svemu i ključno elaborirala pomenuta DS direktorka Zavoda, i to nekoliko puta i uživo u Žikinoj šarenici, kojom prilikom je i voditelj Žika svemu dao svoj doprinos i podršku i svako poverenje.

Dakle, Opanak, iza koga stao Tim, održan od 6. do 12. aprila, gde nego u Domu kulture. Malo je reći, ceo grad se upeo da bude jedan Tim, u tu svrhu i nameru, u staroj gradskoj čaršiji imena Tešnjar, po ključnoj zamisli One DS Zavod direktorke, postavljene unikatne u cveće oslikane tezge na koje izložen razni vez, razni med, staklarija, duvan čvarci, brojanice, i ostali identitet. Na svaku od tezge bilo ime neko javno preduzeće, Direkcija za razvoj grada, Zavod za zaštitu spomenika, koja tako dala nemerljiv i samoinicijativan doprinos da Opanka bude brend bez granice. Treba li reći, treba, da se niko, sem folklornih ansambala u taj defile, i osem slučajni prolaznici, nije primio na tu izlagačku divotu.

A Sabor održan u taj Dom kulture. Na dan zvaničnog otvaranja, u petak, 9. aprila, pred zgradu kulture bilo ti’ folklorista, dva aparata za kokice, i jedan sa majmunče za ko ’oće da se slika. Unutra sala puna, učesnici programa, dva voda vojske, u prvom redu DS Gradonačelnik, DS direktorka Zavoda, još ti javni’ direktora što se istakli sa one tezge. Otvori se scena, ispred postrojeni’ folklorista, kako treba i u šajkaču i koporan, javi se belosvetski voditelj belosvetskog imena Miša Ćirić, poznat ka’no konferansije Mis YU i ostali’ dijaspora juhuhancija – Dobro veče dame i gospodo, veliki pozdrav svima vama i pozdrav celom svetu. Ovo je svečana ceremonija otvaranja 7. po redu Sabora folklornih ansambala Srbije koji se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Borisa Tadića… Belosvetski voditelj nastavi skida šajkaču i pozdravlja na sve čet’ri strane sveta, kako ne došla najvljena pomoćnica ministra kulture Momirov, reč dobi DS gradonačelnik Valjeva, ovaj pročita sastav, Dame i gospodo, prijatelji i gosti, dobro došli, veliko mi je zadovoljstvo da pozdravim učesnike ovog velikog Sabora… Na scenu stupi folklor, jedan, pa drugi, sala se drmala od ti aplauzi. Tako to bilo i bivalo sve do nedelje, tog 11. aprila, u ponoć. Tade, u taj Tadića mlin, za najbolji proglašen ansambl "Abraševića" iz Kragujevca, koji dobio zlatni opanak, devet kila težak, izliven u bronzi. Bilo još manji i za razne discipline opanaka, rek’o se i osnivač i organizator Tijosav – U poslednji’ pola veka nije bilo jače konkurencije na jednom mestu…

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu