Vodič kroz obrazovanje na internetu

Trendovi
Može to i za džabe 2

ZNANJE IZ RAZNIH OBLASTI: Institut za tehnologiju Masačusets

Može to i za džabe

Koncept besplatnog obrazovanja često je shvaćen kao utopija i najčešće je uvod u polemike oko toga da li je znanje roba ili znanje, ipak, nije roba. Ipak, internet, kao slobodan i potpuno besplatan izvor informacija raznih vrsta, menja svet upravo na taj način što neke čvrsto okoštale koncepte i institucije ranije uspostavljenih sistema – obesmišljava. Bilo da je reč o studentima koji traže mogućnosti za dodatno učenje ili o ljudima koji su prosto željni znanja, oni više ne moraju da daju velike sume novca da bi dobili pristup obrazovanju u nekim od najcenjenijih obrazovnih institucija u svetu. Naravno, opšte je poznata stvar da internet obiluje receptima, instrukcijama i tutorijalima, od kuvanja i štrikanja, preko šminkanja i pravljenja frizura, pa sve do komplikovanijih poduhvata, kao što je učenje jezika, brzo čitanje, programiranje i sl. Međutim, internet nudi ogromne mogućnosti i kada govorimo o obrazovanju u najužem shvatanju tog pojma

Piše:  


OpenCourseWare (OCW)

Institut za tehnologiju Masačusets (MIT) započeo je 2002. godine program onlajn kurseva pod nazivom OpenCourseWare(OCW). Tri godine kasnije, pokrenuo je inicijativu čija je misija bila da u partnerstvu sa drugim univerzitetima omogući pristup obrazovanju širokim masama, preko interneta. Većina kurseva koje OCW nudi dostupni su u vidu audio i video predavanja. Najjednostavniji način za pronalaženje kursa za koji ste zainteresovani jeste pretraga na sajtu http://www.ocwconsortium.org/, koji predstavlja agregat kurseva na više od dvadeset univerziteta iz celog sveta. Korisnicima ovog sajta na raspolaganju su na stotine kurseva iz različitih oblasti, od numeričke algebre i klimatologije do etike medicinskih istraživanja na ljudima.


Kan Akademija

Za razliku od OCW-a, ovde nije reč o agregatu kurseva različitih univerziteta, već je sve, manje-više delo jednog čoveka, jedne elektronske table i Jutjuba. Sajt je 2006. godine osnovao Salman Kan, diplomac sa MIT-ja. Kursevi su uglavnom orijentisani na matematiku i prirodne nauke iako ima i kurseva iz oblasti finansija i istorije, ali u manjem broju. http://www.khanacademy.org/ nudi preko 3000 video-lekcija. Uživa odličnu reputaciju među predavačima i zgodan je za one koji već poseduju neka bazična znanja koja bi želeli da nadograde. Svi sadržaji na sajtu su potpuno besplatni, a namenjeni su studentima, predavačima, povratnicima u obrazovni sistem i onima koji se obrazuju kod kuće.


Academic Earth

Slično kao OCW, sajt http://www.academicearth.org/ skladišti materijale za besplatne kurseve sa devetnaest različitih univerziteta, među kojima su MIT, Jejl i Harvard. Ovde su nešto drugačije organizovani, jer se svi materijali nalaze na ovom sajtu, za razliku od OCW-a, gde su linkovani ka sajtovima univerziteta. Pretraga je prilično sofisticirana, pa osim prostog pretraživanja kurseva, korisnici imaju mogućnost da pretražuju tačno određenu temu ili određenu lekciju. Omogućena je i pretraga po temama, kao što su kompjuterske nauke, književnost, filozofija i religija. Korisnici mogu da ocenjuju različita predavanja, što drugima omogućava lakši uvid u to koje lekcije vredi odslušati, a koje je bolje preskočiti.


Wikiversity

Za one koji više vole tekst nego video-materijale za učenje, izvori na internetu nešto su oskudniji, iz prostog razloga što je mnogo lakše snimiti predavanje kamerom i aploudovati ga na internet, nego napisati lekciju ili knjigu. Međutim, i za one koji preferiraju čitanje, na mreži postoji obilje raspoloživih materijala. Jedan od njih je http://en.wikiversity.org i njihov partnerski sajt http://en.wikibooks.org. Korisnici mogu sami da unose, edituju i obogaćuju sadržaje na ovim sajtovima, koji imaju razgranatu strukturu – glavne kategorije: matematika, društvene nauke, tehnologija itd. nadalje se granaju u tematski specifičnije potkategorije. Skladištenje kurseva javlja se u tri vida: neki se nalaze na samom sajtu, za neke postoje samo linkovi ka drugim sajtovima, a takođe su umreženi i sa univerzitetskim bazama. Zapravo, na ova dva sajta može se naći skoro sve važno od kvalitetnih kurseva u tekstualnoj formi.


Free Ed

Jedan od najstarijih sajtova posvećenih besplatnom obrazovanju, http://www.freeed.net, pokrenut je 1997. godine. Podeljen je na dva glavna dela. Jedan čini takozvani Koledž za umetnost i društvene nauke, u okviru kog se nalaze kursevi iz oblasti umetnosti, kinematografije, dizajna, novinarstva, fotografije, književnosti, filozofije, muzike i pozorišta. Drugi deo, Koledž za biznis, marketing i ekonomiju čine kursevi računovodstva, knjigovodstva, preduzetništva, upravljanja malim i velikim biznisom, marketinga, administracije, trgovine i etike u preduzetništvu. Osnivači sajta kao svoju misiju navode širenje ideje da kvalitetno obrazovanje i uspešna karijera ne smeju da budu privilegija samo onih koji imaju novca da to sebi priušte. Osim besplatnih onlajn kurseva, sajt nudi i vodiče kroz obrazovne institucije, namenjene budućim studentima.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu