Više od vesti
Mini portret - Mario Baloteli: Dečko koji obećava 2

Italijanski fudbaler Mario Baloteli postiže gol pored nemačkog igrača Holgera Badštubera na drugoj polufinalnoj utakmici Evropskog prvenstva u fudbalu između reprezentacija Nemačke i Italije. TANJUG

Mini portret – Mario Baloteli: Dečko koji obećava

Ono što se tako često ne spominje su problemi koje je italijanska publika stvarala Baloteliju na početku njegove profesionalne karijere. Zbog svoje tamne puti i jevrejskog porekla porodice koja ga je usvojila, stalno je bio prozivan na rasnoj osnovi od strane neprijateljski nastrojene publike

Strelac dva gola na utakmici protiv Nemačke, igrač koji je Italiju odoveo u finale ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u fudbalu, mladi Mario Baloteli je fudbaler čiji je talenat privukao pažnju javnosti u poslednje vreme. Međutim, pored zapažene igre na terenu, još veću pažnju su privukli njegovo ponašanje van terena, svađe sa trenerima, saigračima, nedisciplina i razni skandali.

Mario Baloteli je rođen 12. avgusta, 1990. godine u Palermu, u porodici siromašnih imigranata iz Gane. Zbog čestih problema sa zdravljem i troškova lečenja koje njegova porodica nije mogla da plati, Maria je u trećoj godini života usvojila bogata italijanska porodica jevrejskog porekla. Odrastajući u odličnim uslovima, njegovo zdravlje se stabilizovalo, a njegov talenat za fudbal postajao je uočljiv i ubrzo je dobio nadimak "Super Mario". Svoju fudbalsku karijeru započeo je sa petnaest godina u klubu Lumecane, gde je posle kratkog vremena počeo da igra za prvi tim.

Posle dva neuspela pokušaja da igra za Barselonu, prvi veliki ugovor vredan 150.000 evra potpisao je 2006. godine sa fudbalskim klubom Inter. Roberto Manćini, trener kluba u to vreme, ubacio je Balotelija u prvi tim. Međutim, nakon Manćinijevog prelaska u Mančester Siti, na čelo kluba dolazi Žoze Murinjo sa kojim Baloteli nije uspeo da ostvari dobar odnos. Brojne nesuglasice i nepoštovanje discipline, dovele su do toga da Murinjo suspenduje 18-godišnjeg Balotelija u januaru 2009. godine. Tokom 2010. godine, naišao je na oštru kritiku navijača Intera, kada se pojavio u jednoj italijanskoj televizijskoj emisiji noseći dres Milana, glavnog rivala Intera. To je na neki način označilo i kraj njegove karijere u milanskom klubu. U avgustu 2010. godine, Manćini dovodi Balotelija u Mančester Siti. Međutim, njegovo ponašanje van terena nastavlja da zapanjuje. Za reprezentaciju Italije igra od 2010. godine.

U medijima se redovno objavljuju priče o njegovom "skandaloznom" ponašanju, što istinite, što "napumpane".

Na primer, nekoliko dana nakon što je počeo da igra za Mančester Siti, Baloteli je izazvao saobraćajnu nesreću. Policija je našla 5.000 funti kod njega, i na pitanje policajca zašto nosi toliki novac, on je odgovorio: "Zato što sam bogat".

U novembru 2010. godine sa svojim mlađim bratom pokušao je da uđe u ženski zatvor u čemu ga je na vreme sprečila policija.

Mesec dana nakon toga, dobio je "Golden boy" trofej priznanje za najboljeg mladog igrača u Evropi. Na dodeli nagrade, priznao je da ne zna ko je na drugom mestu, a pošto su mu saopštili da je reč o Džek Vilšeru, mladom igraču Arsenala, izjavio je: "Kad budem igrao protiv Arsenala motri ću na njega. Možda mu pokažem trofej i podsetim ga da sam ga ja osvojio". Takođe je "skromno" izjavio da smatra da je ispred svih igrača svog uzrasta i da je jedino Lajonel Mesi bolji od njega.

Međutim, ono što se tako često ne spominje su problemi koje je italijanska publika stvarala Baloteliju na početku njegove profesionalne karijere. Zbog svoje tamne puti i jevrejskog porekla porodice koja ga je usvojila, stalno je bio prozivan na rasnoj osnovi od strane neprijateljski nastrojene publike. Možda nije sve u njegovom temperamentu i mladosti. Uostalom, najbolje o njegovoj ličnosti je rekao njegov trener Manćini: "On je Mario. On je lud, ali ga volim jer je dobar dečko".

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu