Više od vesti
BROJ |
Kosovski embargo 2

TRI PRSTA: Blokada puteva u Zvečanu. Beograd apelovao na Srbe koji blokiraju puteve na severu Kosova da protestuju iskjučivo na miroljubiv način. Foto: Tanjug

Kosovski embargo

Kfor otvorio prelaze Brnjak i Jarinje i uklonio jednu barikadu kod Zupča, na drugoj Srbi demonstriraju, a Kfor stoji. Snabdevanje Kosovske Mitrovice, Leposavića i Leška poboljšano. Srpski ministar Bogdanović i pregovarač Stefanović ušli na Kosovo alternativnim pravcima...

m.m
Kosovski embargo 3
PRELAZI: Prelazi Brnjak i Jarinje koje je KFOR zatvorio pa otvorio a Srbi drže u blokadi.

Dopunjeno u ponedeljak 1. jula u 17:14

Kosovski embargo 4
PODRŠKA BLOKADAMA: šef tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav StefanoviĆ (L) i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović (D) u selu Zupce pored Zubinog potoka, tokom blokade puta. Foto Tanjug

Nakon sastanka sa predstavncima severnog Kosova u Zvečanu 1. avgusta, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je izjavio da će barikade koje su postavljene na putevima na severu Kosova, ostati tu dok se ne reši problem adminsitrastivnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Pripadnici Kfora su u ponedeljak 1. avgusta oko četiri ujutru uklonili jednu od barikada od peska koju su Srbi postavili u blizini sela Zupče na putu Kosovska Mitrovica – Ribarić. U trenutku intervencije na barikadi nije bilo ljudi. Posle toga u Zupču na glavnoj barikadi, koja i dalje stoji nedirnuta okupio se veliki broj ljudi. Pripadnici Kfora sa više oklopnih vozila stali su u blizini te barikade. Nije bilo incidenata.

Kfor otvorio prelaze Brnjak i Jarinje

Deklaracija Skupštine Srbije

Dopunjeno u subotu, 31. jula u 1:05 ujutru

Skupština Srbije u subotu u 14:15 počela vanrednu sednicu o novonastaloj situaciji na severu Kosova.

Sednici prisustvuje predsednik Srbije Boris Tadić, kao i ambasadori Rusije, Kine i SAD. Premijer Mirko Cvetković, u uodnoj reči rekao da je glavno sredstvo koje će srpska vlada koristiti u ovoj kriznoj situaciji – dijalog. Cvetković je pozvao međunarodne institucije na Kosovu da ne podržavaju jednostrane poteze Prištine, a UN da povratkom na pređašnje stanje omoguće dijalog. Naglasio je da vlada nikada neće priznati nezavisnos Kosova i da ne postoje ucene koje bi to iznudile. Građane srpske nacionalnosti pozvao je da svoje proteste izražavaju mirno i da spreče provokacije, a Albance – da se uzdrže od nasilja.

Ministar za spoljne poslove Vuk Jeremić je upoznao poslanike sa komplikovanom situacijom u kojoj pojedine zemlje snažno podržavaju uspostavljanje državnosti Kosova, koja nije legalna. i nastoje da za Kosovo bude priznato od strane što više zemalja prizna Kosovo i da obezbede članstvo u UN. Srbija očekuje odgovore na pitanje ko je naredio da jedinice ROSU uđu na severno Kosovo, da li je to neko u međunarodnim organizacijama znao ili nije znao, a ako nije znao, zašto, kao i zašto je personal EULEKSA napustio teritoriju severnog Kosova. Jeremić je u Skupštini rekao da je to pitanje postavljeno i u Savetu bezbednosti UN. Srbija je zatražila da se za sledeću sednicu sakupi potpuna dokumentacija o tome ko stoji iza ovih događaja.

Srpski ministar vojni Dragan Šutanovac je obavestio Skupštinu da Vojska Srbije postupa na način da spreči eskalaciju, da je u konstantnom kontaktu sa KFOR-om zato što je KFOR jedini autorizovan po Kumanovskom sporazumu kojim je definisan način i oblik saradnje Vojske Srbije i međunarodnih snaga. Srbija je informisala sve zemlje NATO o krizi. Trenutno stanje na terenu nas vraća na Kumanovski sporazum na osnovu koga je vojska pojačala prisustvo u kopnenoj zoni, rekao je Šutanovac.

Opisavši događaje u kritičnim časovima ministar za KiM Goran Bogdanović je konstatovao da građani srpske nacionalnosti sa severa Kosova doživljavaju KFOR kao silu instrumentalizovanu od strane Prištine. Niko iz Euleks kancelarije kitične noći nije bio dostupan…

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je podsetio Skupštinu na činjenicu da Srbija na teritoriju Kosova godišnje plasira robu vrednu oko 350 miliona evra i rekao da srpska valda zajedno sa privrednicima nastoji da pronađe načine da roba stigne na Kosovo. On je najavio da će Beograd da tuži Prištinu zbog štete od milion dinara dnevno, Priština ne bude navedena na promenu odluke od strane CEFTA – kojom trenutno predsedava – UNMIK-Kosovo .

Vlada Srbije predložila je da Skupština usvoji «Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srbije o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji nakon jednostranih i nasilnih akata privremenih institucija samouprave u Prištini». U toj deklaraciji se, između ostalog, kaže:

«-Obavezuje se Vlada Republike Srbije da od međunarodnih misija zahteva da, u skladu sa svojim mandatom i okvirima datim Rezolucijom 1244 UN, ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost i mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja.

-Obavezuje se Vlada Republike Srbije da donese konkretne mere usmerene na nastavljanje svih državnih funkcija Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u uslovima dodatnih opstrukcija i pritisaka privremenih institucija samouprave i dela međunarodne zajednice.

-Posebno s e obavezuje Vlada Republike Srbije da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti efikasno deluje na zaštiti života i imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i nealbanskog stanovništva.

U predlogu deklaracije se pledira za dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje statusno neutralnih medijatora kojima je mandat poverio UN. U konsultacijama šefova poslaničkih grupa baš taj deo je bio predmet spora: vladajuća većina nije prhvatila amandman DSS kojim se traži da EU ne bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, zato što je po oceni te partije pristrasna. Od 13 prisutnih članova Odbora za KIM, njih 12 je glasalo "za", dok je jedan član odbora iz DSS-a bio protiv. Ministar policije Ivica Dačić je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema ingerencija na Kosovu i da pripadnici tog ministarstva nisu bili na Kosovu, kako su to objavili pojedini zapadni mediji. U političkom delu svog govora on je pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da kaže da li su mu međunarpdni faktori obećavali da neće biti nasilne promene stanja na terenu, a Tadić mu je u govoru na kraju sednice rekao da je to bio zahtev Srbije. Posle govora predsednik Tadić negde posle ponoći u kome je on snažno naglasio svoju privrženost politici mira i uzdržavanja od nasilnih sredstava i najavio teške pregovore s međunarodnim faktorima Skupština je usvojila deklaraciju većinom glasova (od 207 prisutnih poslanika 181 je glasao "za", 29 protiv. Za deklaraciju su glasali poslanici vladajuće koalicije, poslanica SRS i SNP, a protiv poslanici DSS-a, LDP, i poslanik Riza Haljimi. Uzdržani su bili poslanici DZVM.

Nakon otvaranja prelaza Brnjak za putnike, u nedelju u 21.30 otvoren je prelaz Jarinje – američki vojnici uklonili su bodljikavu žicu zaštitne ograde i postavili punkt na kome, zajedno s poljskim vojnicima iz sastava Kfora, kontrolišu saobraćaj.

U ponedelajk ujutru snabdevanje severa Kosova osnovnim životnim namirnicama je poboljšano, a u Kosovsku Mitrovicu, Leposavić i Lešak s su kombi vozilima dopremljeni hleb i mleko iz Raške. Naime, sudeći po izveštajima Tanjuga i RTS-a sa lica mesta KFOR propušta kombije sa životnim namirnicama, mada ne dopušta prolazak kamiona s komrecijalnom robom. Vlada Srbije uputila je na sever Kosova medicinski materijal i hranu.

Vojnici Kfora, uz obrazloženje da im je tako naređeno, u subotu uveče nisu dozvolili predstavnicima Vlade Srbije Borku Stefanoviću i Goranu Bogdanoviću da pređu, ali su njih dvojica su u nedelju kasno uveče alternativnim putnim pravcima ipak ušli na sever Kosova. Reagujući na vest o prolasku Stefanovića i Bogdanovića, ministar policije u vladi u Prištini Bajram Redžepi je izjavio da oni borave ilegalno na Kosovu i da je zato moguće njihovo hapšenje i "proterivanje u Srbiju".

Kosovski embargo 5
PRIPADNICI KFORA NAREDILI SKLANJANJE BARIKADA: Blokada puta u selu Zupce pored Zubinog potoka. Foto Tanjug

Bogdanović i Stefanović su očekivali da će nastaviti razgovore sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, ali Komandant Kfora je saopštio da se neće se sastati sa predstavnicima Vlade Srbije zato što deli mišljenje vlasti u Prištini da su oni ilegalno prešli na Kosovo.

Stefanović i Bogdanović su u ponedeljak popodne iz Zubinog Potoka verovatno opet "alternativnim pravcima" otišli u Rašku gde su oko 16:30 otpočeli razgovor sa posrednikom Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom i sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Fernandom Đentilinijem. U taj razgovor uključeni su i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković i savetnik ministra za KiM Vlada Jovičić.

Dopunjeno u nedelju 31. jula u 19:45

Prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka otvoren je u nedelju 31. jula oko 18:30, za putničke automobile i autobuse, a ostao je zatvoren je za kamione i vozila koja prevoze robu iz Srbije. Taj punkt na putu Kosovska Mitrovica – Ribariće posetio je komandant Kfora Erhard Biler, koji se potom uputio u pravcu Zubinog Potoka. Tanjugova vest o otvaranju prelaza došla je u trenutku dok traje neizvesnost da li će KFOR intervenisati protiv Srba sa severa Kosova koji su ostali na barikadama, obzirom na ranije pretnje komandanta KFOR-a da će upotrebiti silu kako bi uklonio blokade puteva. Prema Kosovu su u nedelju uveče krenuli pregovarač Borko Stevanović i ministar za KiM Goran Bogdanović uputili su se u nedelju popodne prema Kosovu, mada nemaju garancije KFOR-a da će im biti dozvoljen ulazak na Kosovo i da li će ga zadržati kosovska policija. Hašim Tači je naime izjavio da Priština smatra da je Borko Stevanović prošle ned,elje ilegalno boravio na Kosovu.

Pripadnici Kfora i Euleks policije postavili su u nedelju ujutru kontrolni punkt sa desetak vozila u selu Jagnjenica na putu Zvečan – Zubin Potok koji je glavna veza za Srbe između ove dve susedne opštine. Detaljno kontrolišu svako vozilo koje tuda prođe. Blokiran je i pravac između Banjske i Leposavića kod mesta Balaban. Administrativni prelaz Brnjak je u nedelju ujutru bio zatvoren, a na njemu su se nalazili pripadnici Kfora, kosovske pogranične policije i lokalni kosovski policajci – tri pripadnika srpske nacionalnosti, dvojica Albanaca i jedan policajac iz turske nacionalne zajednice. Nema prevoza namirnica iz Raške, pa je nedelja bila treći u kome dan hleb i mleko nisu stizali u Leposavić i Kosovsku Mitrovicu.

Kfor se povukao iz Rudara

Dopunjeno 30. jula, u 16.33

Pripadnici Kfora su u subotu oko 15 sati po drugi put u toku dana došli do barikada u Rudaru, ali su se posle desetak minita vratili nazad, javio je izveštač RTS-a. Srbi na barikadama u Rudaru doneli su televizore na kojima prate vaterpolo utakmicu reprezentacija Srbije i Italije i sednicu Skupštine Srbije. Šef misije EU Gzavije de Marnak izjavio da EULEKS poštuje Ustav i zakone Kosova i podržava uspostavljanje carinske kontrole da su napadi na Kfor i Euleks neprihvatljivi i da se nikakav oblik nasilja neće tolerisati. Šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za KiM Gorana Bogdanovića koji su pošli u Beograd zbog vanredne sednice Skupštine Srbije o krizi na severu Kosova, zadržali su američki vojnici više od pola sata, oko ponoći između petka i subote 29/30. jula na prelazu na Jarinju. Stefanović je ponašanje američkih vojnika označio kao zastrašujuće, kao tretman "kakav verovatno ne postoji ni u Iraku", dok je Bogdanović ocenio da će se takav tretman odraziti na odnos prema međunarodnim snagama.

Dopunjeno 29. jula, 21:50

Jedinice Kfora, koje su 29. jula oko 13.40 u oklopnim vozilima došle da uklone srpske barikade u selu Rudare, povukle su se sa te lokacije nekoliko minuta posle 20 sati, posle dogovora komandanta KFOR-a sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem.

Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice telima su u petak 29. jula pre podne blokirali put i sprečili 15 oklopnih vozila nemačkog kontigenta Kfora da iz Leposavića odu u Prištinu. Nemački kontigent se vratio u Leposavić.

Iako su učetvrtak američki vojnici Kfora u četvrtak tražili od meštana Zupča da omoguće slobodu kretanja, nisu uklonjene barikade koje su Srbi postavili u ovom selu na magistralnom putu koji od Kosovske Mitrovice vodi ka prelazu Brnjak.

Američki vojnici su u četvrtak uklonili jednu manju barikadu koja je bila postavljena na ovom istom putnom pravcu i od Srba koji su se zatekli tu zatražili da uklone barikade. Nakon zahteva američkih vojnika, ministar Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović apelovali su na građane da ne pružaju otpor ako kojim slučajem dođe do uklanjanja barikade, javlja Tanjug.

Dopunjeno 29. jula, 16:50

Pucnji su se čuli u Rudaru u četvrtak oko 14:15 tokom razgovora Erharda Bilera sa Srbima koji su blokirali put ka Jarinju, a slovenački pripadnik Kfora rekao je Tanjugu da se najverovatnije radi o rafalu ispaljenom u vazduh. Desetak minuta kasnije na to mesto stigli su Borko Stefanović i Goran Bogdanović. Vojnici Kfora su potom zatvorili za saobraćaj prelaz Jarinje, a pola sata posle toga i administrativni prelaz Brnjak oko koga su postavili rampe i bodljikavu žicu. Komandant Kfora Erhard Biler zatražio je uklanjanje barikada, Srbi su odbili taj zahtev i posle isteka roka oko 16 časova i dalje su držali u blokadi magistralne puteve Kosovska Mitrovica-Ribariće i Kosovska Mitrovica-Raška. 29. jul 09:30 Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je u četvrtak uveče da na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije, Borislavom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem, da nije postignut dogovor o tome kako će problemi na severu Kosova biti rešavani. Pantić je rekao da je tražio od Borislava Stefanovića da prekine razgovore sa Erhardom Bilerom, komandantom Kfora. "Ja sam mu rekao da je tri dana bio na Kosovu, da ništa nije uradio i da bi bilo bolje da nije ni dolazio", rekao je Pantić, prenosi "Blic". On je najavio nove blokade. U četvrtak uveče održane su konsultacije o Kosovu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali bez Srbije, jer su učešće njenih predstavnika sprečile tri stalne članice Saveta bezbednosti. "Većina članica se založila za suprotno, ali snaga veta je bila jača," rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u nedelju uveče RTS-u i dodao: "Očigledno da je bilo potrebno da se istina o događajima na Kosovu sakrije od međunarodne javnosti. Ko je naredio slanje albanskih paravojnih jedinica, ko je znao za to, ko je takvo ponašanje ohrabrio, zašto je Euleks napustio sever pokrajine i da li je unilatrealna akcija dozvoljeno sredstvo – to su pitanja koja treba postaviti ali koja nisu dozvolili da budu postavljena". Ambasadore je na konsultacijama o događajima na Kosovu izvestio šef mirovnih operacija UN Alan Leroa, a delegacija Srbije svoje izlaganje je kao javni dokument distribuirala svim članicama UN. Iako je pominjano kako bi vanredna hitna sednica ovog tela mogla da se održi u petak, kada bi se raspravljalo o eskalaciji nasilja i drugim problemima na severu Kosova, prema poslednjim informacijama, to se ipak neće desiti – sednica Saveta bezbednosti će biti odložena za avgust.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić razgovarao je u Njujorku sa Ban Ki Munom. Generalni sekretar UN je Jeremiću preneo zabrinutost zbog neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja situacije na severu Kosova i pozdravio poruku predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija ostaje posvećena rešavanju problema putem dijaloga. I u Srbiji se očekuje razgovor o Kosovu. Sednica skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o situaciji na Kosovu biće zakazana najverovatnije u subotu, rekla je predsednica Parlamenta Slavica Đukuć Dejanović. Održavanje sednice zatražila je Vlada Srbije i opozicija.

28. jul 22:15

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova i Metohije su pod kontrolom Kfora. Od četvrtka 28. jula ujutru na administrativnom prelazu Jarinje, koji je prethodne večeri zapaljen, nema pripadnika Kosovske policijske službe, bilo koje nacionalnosti, već su na tom prelazu stacionirani američki vojnici iz sastava Kfora.

Na drugom prelazu Brnjak pored pripadnika Kfora, primetno je pojačano prisustvo pripadnik KPS-a. Saobraćaj se na oba prelaza odvija u izmenjenom režimu, propuštaju se samo putnička vozila, a zabranjeno je duže zadržavanje na prelazima i u njihovoj okolini.

NATO je u četvrtak popodne proglasio Brnjak i Jarinje vojnim zonama, što znači da će administrativne prelaze Brnjak i Jarinje do daljnjeg će kontrolisati Kfor.. Dozvolio je upotrebu bojeve municije radi odbrane života vojnika ili imovine. Niko ko nije ovlašćen ne sme prići objektima na prelazima. Američki pripadnici KFOR-a su naredili da se sklone barikade na putu u selu Župce pored Zubinog Potoka.

Kosovski embargo 6
ZAPALJEN: Prelaz u Jarinju, sreda 27. jula posle 19 časova

Ishod teških razgovora srpskih predstavnika sa Kforom je loš, izjavio je šef srpskogpregovaračkog tima Borko Stefanović pred nastavak pregovora zakazanih za petak. On tvrdi da Kfor izlazi iz okvira rezolucije 1244. i da je potvrdio da ima nalog da izvrši komande iz Prištine, što znači postavljanje carine Kosova.

Šefovi nemačke i britanske diplomatije Gvido Vestervele i Vilijam Hejg izjavili da su duboko zabrinuti zbog nasilja na Kosovu, pozvali su na nastavak dijaloga, ali i na "poštovanje teritorijalne celovitosti Kosova". Srpski proizvodi ne ulaze na Kosovo, čak ni preko prelaza na severu, tvrdi kosovska carina. Situacija u severnom delu Kosova je u četvrtak ujutru bila mirna, ali su zabeleženi «revanšistički» slučajevi nasilja nad Srbima južno od Ibra. Jedan srpski mladić iz Štrpca je pretučen dok je brao pečurke u Štrpcu,. Prema tvrdnji portparola srpske vlade napali su ga ekstremni Albanci, koji su mu naneli teške telesne povrede. Kako je preneo radio Klokot iz Vitine, jutros u mestu Doganović, pripadnici ROSU zaustavili poljoprivrednike iz Klokota, Dušana Mirkovića i Zorana Svilanovića, koji su pošli na pijacu u Štrpce. brutalno su postupali sa njima, tukli ih i terali da skinu stare srpske tablice sa auta. Vlastima Srbije još nije poznato ko je organizovao dolazak ekstremista na sever Kosova i paljenje administrativnog prelaza Jarinje, kao i da je izvesno da to nije bilo spontano okupljanje, već organizovano nasilje.

27. jul 20:33

Prelaz u Jarinju zapaljen u sredu 27. jula oko 19 časova. Grupa od 30-40 maskiranih mladića s motkama u rukama je zapalila je objekte na carinskom punktu i krenula da demolira sve pred sobom. Oni su bacali molotovljeve koktele. Jedan policijski automobil se ubrzano udaljio dok se požar širio. Policajci sa kosovskog punkta pobegli su prema bazi MUP-a Srbije u administrativnoj zoni razdvajanja.

Gust dim se širi iz zgrada Helikopter KFOR-a nadleće Jarinje. Čuli su se pucnji. Nema vesti o povređenima. Reporter TV Prva javlja da je jedan molotovljev koktel bačen i na obližnju bazu KFO-a i da se iz baze čula rafalna paljba. Vatru su verovatno otvorili pripadnici KFOR-a na koje su krenuli izgrednici, javlja RTS. Jedan buldožer koji je došao iz pravca Leposavića uklanjao je kontejnere… RTS javlja da su mladići došli iz pravca Kosovske Mitrovice.

Predsednik Srbije Tadić je pozvao da se nasilje u Jarinju odmah prekine: «Huligani koji izazivaju nasilje ne brane ni građane ni državu Srbiju!».

Agencija Rojters podseća da je isti prelaz zapaljen i 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Američki vojnici iz sastava Kfora blokirali su oklopnim vozilima put od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici, u blizini mesta Lešak, javlja Beta.

Agencija Tanjug javlja da su vojnici američkog Kfora prošli blokadu kod Leposavića u desetak vozila i krenuli ka Jarinju nešto pre 20 sati. Građani Leposavića masovno su automobilima pošli ka tom administrativnom punktu. Poljska jedinica Kfora povukla se sa punkta Jarinje.

Ka Jarinju su se hitno uputili ministar za KiM šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović koji su oko 17 sati bili na punktu Brnjak kod Zubinog Potoka da bi se lično uverili da su na tom administrativnom prelazu pripadnici kosovske granične policije i carine – čiji je dolazak na Brnjak bio povod za nove blokade okolnih puteva.

Situacija prelazu Brnjak na je naizgled uobičajena, a osim pripadnika policije taj prelaz obezbeđuju i vojnici Kfora, koji su smešteni u neposrednoj blizini prelaza. Oko 21:30 KFOR je tamo uputio pojačanje u 30 vozila koje su nadledali helikopteri.

Dva magistralna putna pravca na severu Kosova, posle informacija da je Kfor helikopterima ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje prebacuje carinike i policajce albanske nacionalnosti. Na jedan od tih helikoptera je pucano. Hrvatska televizija HRT tvrdi da na dva helikoptera Mi171Sh na koje su Srbi pucali pripadaju > Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu u okviru KFOR-a. Hrvatski piloti nisu primetili da se na njih puca koji su prevozili pripadnike kosovske pogranične službe.

***

Potpuna konfuzija na severu Kosova vlada trećeg dana pokušaja Hašima Tačija da slanjem specijalaca na prelaze i Brnjak i Jarine pokori ili integriše Srbe na severu Kosova.

Šef kosovske policije Bajram Redžepi je sat pre podneva tvrdio da su se kosovski specijalci, po dogovoru s Kformom povukli iz blizine prelaza Brnjak i Jarinje, ali je dva i po sata posle toga Borko Stefanović rekao u Zvečanu da dogovor, postignut sa Kforom, još nije ispunjen, a da su, mimo dogovora, na prelaze dovedeni Albanci – carinici i zvaničnici pogranične policije iz Prištine. On je zameri Kforu zbog toga što direkto pomaže akciju Hašima Tačija.

Komandant Kfora Erhard Biler rekao je da su specijalne jedinice kosovske policije, Rosu, povučene sa severa i da su na administrativnim prelazima obični policajci, Srbi i Albanci. "Od Rosu jedinica nema govora. Nacionalnosti za mene ne igra nikakvu ulogu. Prebacivali smo službenike na prelaze radi zaštite. Radi se o policajcima srpske i albanske nacionalnosti, koji su sa severa i iz drugih krajeva. Za mene postoji samo jedna policija, prema Rezoluciji 1244. Ne postoji niti albanska, niti srpska policija, već samo jedna", rekao je on posle susreta sa predstavnicima Beograda." Od 14 časova na prelazu Brnjak se nalazi 14 policajaca kosovske granične službe i carinika, tvrde prištinski mediji.

Prema albanskim medijima helikopteri Kfora sa stadiona Adem Jašari u Mitrovici prebacili su 40 kosovskih policajaca i carinika u Jarinje – kao deo dogovora Kfora i Prištine o povlačenju specijalaca sa punktova, ali se ne zna gde su oni smešteni. Prema izveštaju dopisnika RTS-a Andrije Igića oko 15. časova na prelazu Jarinje nije bilo kosovskih carinika i policajaca. Izveštač Tanjuga međutim javlja da se u toku prepodneva jedna helikopter sa pripadnicima kosovske policije spustio u bazu Kfora kod Jarinja, ali da su se policajci, posle protesta i okupljanja Srba, ponovo ukrcali u helikopter koji je potom odleteo. Iz izveštaja RTS-a međutim proizilazi da su iz baze Kfora kod Jarinja helikopterima otišli kosovski specijalci, a da su novi carinici i policajci ostali u bazi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je obavestio javnost da su sve jedinice srpske policije u blizini administrativne linije pod povećanim stepenom borbene gotovosti.

Neposredno po dolasku vesti o dolasku kosovskih policajaca lokalni Srbi su blokirali put koji vodi od Leposavića ka Jarinju. U Zubinom Potoku su se oko 14 sati čule sirene za uzbunu i meštani su oko 14.30 zatvorili magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće, kao i najbliži lokani put koji vodi ka administrativnom punktu Brnjak. Opštinsko veće Kosovske Mitrovice uvelo vanredno stanje.

Biler tvdi da je na helikopter Kfora otvarana vatra.

***

Beograd traži hitnu sednicu UN

Dopunjeno u sredu 27. jula

Srbija je u utorak 26. jula zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o trenutnoj situaciji na Kosovu i narušavanju stabilnosti izazvanom jednostranim pokušajem vlasti u Prištini da promene realnost na terenu, ali, Nemačka, kao aktuelni predsedavajući, u naredna 24 sata nije dala pozitivan odgovor.

Rusija i Kina snažno insisitiraju na održavanju sednice Saveta bezbednosti.

Srbija traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što se u ponedeljak i utorak dogodilo na Kosovu i zašto nije bilo adekvatne reakcije na takav akt Prištine.

Dopunjeno 27. jula, u 16:45

Inicijativa Srbije da o stanju na Kosovu raspravlja Svet bezbednosti UN je kako izgleda ipak prihvaćen i SB bi mogao o tome da zakaže sednicu u četvrtak 28. jula. Za raspravu se izjasnila Rusija koja ispoljava zabrinutost, a protiv je Velika Britanija. Predsedavajuća Nemačka je najpre ignorisala inicijativu Srbije. Ministar spoljnjih poslova hitno putuje u Njujork. "Ta odluka je nemoralna, apsurdna i protivna osnovnim evropskim vrednostima", rekao je Predsednik Srbije Tadić u četvrtak, 21. jula komentarišući odluku kosovske vlade o uvođenju embarga Srbiji. Dodao da se nada da će administracija u Prištini razmisliti o krajnjim konsekvencama te odluke. Tadić je, međutim, primetio da Priština ovakav jednostrani akt nije mogla da donese bez "neke vrste međunarodnog sponzorstva" i dodao je da je razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i da je dobio uveravanja da institucije EU neće podržati odluku Prištine. "Pažljivo pratimo kakva će biti reakcija Evropske unije i SAD. Da je Srbija ovako nešto uradila, odmah bi bila optužena od međunarodne zajednice", izjavio je predsednik Tadić. On je precizirao da Srbija neće uzvratiti. Posle toga u više navrata Predsednik Tadić je ponovio da problem mora biti rešen diplomatskim sredstvima.

Dopunjeno u 26.jula u 23:55

U pucnjavi kod Zubinog potoka u utorak 26. jula popodne popodne ranjen je u glavu kosovski policajac, Enver Zumberi kada je grupa pripadnika KPS-a u dva džipa pokušala da se vrati na prelaz Brnjak, koji su tri sata ranije napustili. Ranjeni Zumberi je oko 18 časova prevezen u prištinsku bolnicu gde je umro oko 22 sata.

Incident je izbio u konfuznoj situaciji nastaloj na prelazu Brnjak. Iako je pre podne saopšteno da je došlo do dogovora, Priština je saopštavala tokom dana da neće povući specijalce. Srbi su ponovo blokirali puteve. U nastaloj situaciji ne zna se tačno ko je zapucao. Nekoliko srpskih automobila je izrešetano, ali nema vesti o povređenima među njima.

Oko 17 sati u utorak pre podne otvoreni prelaz Jarinje je ponovo zatvoren. Srbi su blokirali put čuvši za sukobe u Zubinom Potoku. Manje grupe Srba ponovo su se okupile u blizini mosta u Severnoj Mitrovici…

Borivoje Stevanović je komandantom KFOR-a Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u utorak kasno popodne, da je ponovo pregovaro sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i da je postignut dogovor o povlačenju svih pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova u Prištinu.

Sa komandantom Kfora, takođe, dogovoreno je da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj, da na administrativnim punktovima budu raspoređeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i da se to raspoređivanje obavi najkasnije do srede ujutru u 8 sati.

Šef srpskog pregovaračkog tima je pozvao Srbe da tokom večeri i noći , ostanu na kontrolnim tačkama u Jarinju i Brnjaku, zbog opreza od eventualne zloupotrebe ili u slučaju da kosovske vlasti ne poštuju odluku. Okupljene je pozvao na mir i dostojanstvo, apelujući da se izbegavaju bilo kakvi incidenti i izgredi.

Situacija na prelazima Brnjak i Jarinje u utorak oko 22 sata je bila mirna.

Situacija u opštini Zubin Potok je mirna ali napeta, a Srbi noć provode na blokadama koje su postavili na nekoliko lokacija na magistralnom putu koji prolazi kroz ovu varošicu. Lokalni Srbi su na nekoliko mesta postavili blokade na putu Ribariće- Kosovska Mitrovica prema administrativnom prelazu Brnjak, na kojem se nalaze pripadnici kosovske i Euleks policije koji kontrolišu saobraćaj. U neposrednoj blizini stacionarani su i vojnici Kfor-a, koji su tu bili i ranije. U Zvečanu je mirno, u severnoj Mitrovici oko 200 Srba drugu noć za redom dežuraju- Blokiran je i put u mestu Rudare, u opštini Zvečan.

Jedan zvaničnik Kfora na Kosovu potvrdio je u utorak uveče da lokalna kosovska policija kontroliše prelaze na severu Kosova, da se većina specijalnih jedinica kosovske policije koje su bile na spornim prelazima Jarine i Brnjak povukla sa tih prelaza, a da su tamo snage Kfora da osiguraju bezbednost.

Reagovale su i Ujedinjene nacije, apelujući na mirno razrešenje novonastale situacije na severu Kosova, a u sedištu UN u Njujorku agenciji Tanjug je potvrđeno da su u toku konsultacije zvaničnika UN sa UNMIK-om o tome kako da se doprinese smirivanju napetosti posle noćašnje operacije kosovske policije.

Dopunjeno u utorak 26. jula

Kako javlja Tanjug, pripadnici jedinice Kosovske policije Rosa su u ponedeljak 25. jula u kasnim večernjim satima uspeli da se rasporede na prelazu Brnjak, a vozila kojima su se uputili ka Jarinju zaustavili su Srbi blokadama puta Kosovska Mitrovica.

Kod Brnjaka je došlo do sukoba pripadnika KPS-a i okupljenih Srba koji su protestvovali. Pripadnici kosovske policijske jedinice "Rosa", su uhapsili četvoricu Srba, od kojih dvadesetogodišnji Aleksandar Perović iz sela Zupče u opštini Zubin Potok pretučen.

U toku noći nekoliko stotina Srba blokiralo je put kod Zvečana i sprečavalo prištinske specijalce da stignu do prelaza Jarinje.

Put je u selu Rudare, nekoliko kilometara severno od Kosovske Mitrovice, zaprečen kamionima i šljunkom koji je istovaren na drum, a u Leposaviću, oko 20 kilometara od administrativne linije, Srbi su put blokirali drvenom građom. Srbi su protestovali i u blizini administrativnog prelaza Brnjak, zapadno od Kosovske Mitrovice. Na oko 300 metara od mosta okupilo se 200 Srba.

Policijske snage Euleksa su oko ponoći blokirale glavni most koji razdvaja grad na srpski i albanski deo, a kasnije su se u oklopnim vozilima stacionirale i ispred suda u Kosovskoj Mitrovici.Most u Mitrovici je u ranim jutarnjim časovima u utorak otvoren za saobraćaj.

Kako javlja dopisnik RTS-a Andrija Igić kosovski specijalci "Rosa" su se oko 03.30 povukli oko 500 metara od srpskih barikada kod Jarinja, a u isto vreme iz Leposavića putem ka Mitrovici i nešto pre toga iz Rudara kod Zvečana.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da su povređena petorica pripadnika specijalne policijske jedinice ROSU koji su učestvovali u akciji zauzimanja prelaza Brnjak i Jarinje. Pripadnici ROSU su razoružali srpske pripadnike kosovske policije na prelazu Brnjak, javio je KIM Radio. Ranije je javljeno da je u 05.25 eksploziji ručne granate ranjen u nogu jedan od kosovskih specijalaca.

Hašim Tači je potom, kako javlja RTS naredio da se na sever Kosova pošalje još specijalaca.

Pregovori komandanta Kfora Erharda Bilera i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića odvijali su se u utorak ujutru na otvorenom prostoru, u blizini građana koji su blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica – Raška. Komandant Kfora Erhard Biler se u utorak 26. jula oko 9 sati uputio ka prelazima Jarinje i Rudnica, a blokirana mesta nadletali su helikopteri Kfora. Borislav Stefanović je izjavio Tanjugu da je sporazum blizu, i pored Tačijeve naredbe o slanju policijskog pojačanja na sever.

U 11 časova RTS je javio da je dogovor postignut da se ROSU povuku sa Jarinja i da je saobraćaj normalizovan. Kosovski specijalci povukli su se nešto pre 13 časova i sa prelaza Brnjak…

Prelaze Jarinje i Brnjak do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije sprovodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.

Zvaničnici Srbije, na Kosovu, razgovarali sa predstavnicima Kfora i KPS-a, čeka se rezultat razgovora Kfora i Hašima Tačija. Državni vrh Srbije alarmirao međunarodnu zajednicu kako bi upozorio na opasnost od eskalacije nasilja na severu Kosova.

Zamenik premijera Ivica Dačić rekao je da je pokušaj preuzimanja kontrole nad administrativnim prelazima na severu Kosova apsolutno suprotan obećanjima koja su data Srbiji, da neće biti menjanja realnosti na terenu dok se vodi dijalog Beograda i Prištine, te da ta intervencija predstavlja ostvarenje onoga što su kosovski zvaničnici dosta dugo najavljivali.

Ministar za KiM Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović razgovarali su u Leposaviću sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i zapovednikom jedinica "Rosa".

RTS prenosi pisanje sajta prištinskog lista Koha ditore da je akcija kosovskih specijalaca "prvi pokušaj kosovskih vlasti da prošire vlast na celu teritoriju Kosova.

Dopunjeno u ponedeljak 25.jula

Radiotelevizija Kosova prenela je u ponedeljak uveče da je kosovska policija počela akciju preuzimanja administrativnih prelaza sa Srbijom po naređenju premijera Kosova Hašima Tačija. Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je rekao da je kosovska policija u ponedeljak uveče preuzela administrativni prelaz Brnjak. Lokalni Srbi su ih sprečili da preuzmu i obližnji punkt Jarinje, a blokirali su i puteve u Leposaviću, selu Rudare i Zubinom Potoku. Izveštač agencije Beta sa severa Kosova javio je o pregovorima lokalnih Srba i predstavnika kosovske specijalne policije i da je situacija napeta.

Odložena šesta runda pregovora Beograda i Prištine zbog spora oko carinskog pečata

Na carinskom punktu u Merdaru danima stoje kamioni puni robe koja je iz Srbije trebalo da bude prevezena na Kosovo.

Kosovska vlada Hašima Tačija uvelа је u sredu, 20. jula embargo na promet robe iz Srbije, nakon što je otkazana šesta runda pregovora Beograda i Prištine zato što nije bio na vidiku sporazum oko carine. Srbija, naime ne priznaje pečat kosovske carine i insistira da on ne odražava kosovsku državnost. Spor se, kako izgleda vodi oko toga da li će na njemu pisati «Kosovska carina» ili «Carina Republike Kosovo», odnosno da li će pečar odražavati državnost Kosova koju Srbija ne priznaje.

Šef tima za pregovore sa Prištinom srpske vlade Borislav Stefanović saopštava da je Beograd o tome obavestio evropske partnere i traži da očekuje oni preduzmu adekvatne korake, kako bi odluka u najkraćem periodu bila oborena. Srpska strana se poziva na sporazumu o slobodnoj trgovini Cefta, čiji je potpisnik i «Unmik Kosovo».

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je ocenio da odluka Kosovske vlade dovodi u pitanje postignute dogovore i nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, procenio je da je vrednost prometa robe između Beograda i Prištine na godišnjem nivou veća od 500 miliona evra i da bi Srbija mogla pretrpeti štetu. Pretodnih godina na Kosovo je stizalo oko 100 hiljada tona pšenice godišnje, naftne derivate iz Rafinerije u Pančevu, i roba široke potrošnje, sudeći po utisku onih koji su putovali po Kosovu i koji zapažaju da u prodavnicama robe široke potrošnje možda i pedeset odsto prostora na policama zauzima roba iz Srbije.

Trgovinska razmena Srbije i Kosova u prva četiri meseca 2011. godine iznosila je 121,57 miliona dolara i veća je za 14,3 odsto nego u istom periodu prošle godine. Iz Srbije je isporučena roba u vrednosti 121,3 miliona dolara, što je povećanje od 14,3 odsto, a isporuke sa Kosova su povećane za 5,1 odsto i iznosile su 0,27 miliona dolara. Robna razmena u 2010. iznosila je 395,23 miliona dolara i 16,8 odsto je veća nego prethodne godine. Isporuke iz Srbije su bile u vrednosti 391,2 miliona dolara, a nabavka sa Kosova četiri miliona dolara.

Mada se vezuje za spor oko carinskih pečata, ova mera verovatno ima veze s kosovskim uvozno-izvoznim debalansom – u 2010. izvezeno je s Kosova samo 13 vrednosti koja je uvezena na Kosovo. SE Times je proletos citirao Adriatika Stavilecija odnosno naveo podatke kosovske carine po kojima je izvoz roba s Kosova iznosio skoro 300 miliona evra, a uvoz strane robe bio je na nivou od oko 2 milijarde evra.

Pored zabrane uvoza robe iz Srbije Priština je uvela «Mere reciprociteta» i prema Bosni i Hercegovini ( carinska taksa za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo iznosiće od sada 10 odsto), s Kojom Kosovo takođe ima debalans.

Šta će se desiti jasno je kao dan: roba će krenuti zaobilaznim, dobro uhodanim švercerskim kanalima, dok se budu lomila pregovaračka koplja i dok se pojedini politički lobisti budu otimali za mesto pred TV kamerama, kao što čini ovih dana čini u Prištini austrijska zelena poslanica, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček: «Beograd odgovoran za odlaganje razgovora sa Prištinom» »Za mene je to jasno, carinski pečati moraju biti prihvaćeni, kako od strane Srbije tako i od zemalja regiona.» «Odluka Srbije o neprihvatanju carinskih pečata uticaće na njen status kandidata za članstvo.»

Odgovor na američki pritisak

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Republike Srbije saopštilo je 23. jula da je izjava zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Tomasa Kantrimena, da su vlasti Srbije pre više od dve godine uvele embargo na uvoz robe sa Kosova, za žaljenje, jer predstavlja nevešt pokušaj da se nađe opravdanje za još jedan jednostran i nerazuman potez Prištine u vreme trajanja dijaloga.

U saopštenju se navodi da je očito da je na delu opasna zamena teza, jer nije Beograd strana koja je na silu pokušala i pokušava još od 2008. godine da menja carinsku dokumentaciju i istisne UNMIK, i dodaje da tu nespornu činjenicu svi u međunarodnoj zajednici znaju.

«Mora se znati da Beograd nikada nije uvodio nikakav embargo na robu sa Kosova i zato smatramo da uvođenje embarga na uvoz robe iz centralne Srbije, od strane Prištine, može imati izuzetno negativne posledice, kako po dijalog, tako i na samo stanje na terenu, ali i na moguće tenzije, kaže se u saopštenju ministarstva.

Agencija Beta зamolila je izvore u Briselu da kažu i da li posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper i EU dele ocenu zvaničnika SAD Tomasa Kantrimena da je pre dve godine "zavedeni embargo Srbije na uvoz kosovske robe nezakonit prema pravilima CEFTA (regionalne zone slobodne trgovine)". Srpske vlasti, ali i vlada BiH, zbog odluke Prištine da zavede carinu od deset odsto na robu iz BiH, najavili su da će se žaliti CEFTA, pošto smatraju da je Priština pre dve i po godine jednostrano promenila carinske pečate i dokumenta s oznakama UNMIK-a i pokušala da nametne pečat i oznake samoproglašene vlasti na Kosovu.

Beta je dobila odgovor Evropska unija ne može komentarisati izjave američkog funkcionera Tomasa Kantrimena o razlozima vlasti u Prištini da zavedu embargo na uvoz iz Srbije, "zato što on ne govori u ime EU". Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, izjavila je da je stav EU jasan – poziva obe strane da se pitanje carinskih pečata reši kroz dijalog Beograda i Prištine i da se u potpunosti ispoštuju odredbe CEFTA.

Privredna komora Srbije: Drastično kršenje sporazuma CEFTA

Privredna komora Srbije (PKS) je u četvrtak 21. jula izdala saopštenje u kome se kaže da je administracija u Prištini je drastično prekršila Sporazuma o Zoni slobodne trgovine (CEFTA) kada je donela odluku o embargu na promet robe iz Srbije Traži da tu meru osude institucije EU, Komitet CEFTA i sve potpisnice CEFTA sporazuma

PRIVREDNA KOMORA u saopštenju koje je emitovao Tanjug podeća da je na najave o uvođenju te necarinske barijere, 26. maja uputila pismo visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton, šefu Delegacije EU u Beogradu Vensanu Dežeru, direktorki CEFTA Sekretarijata Renati Vitez, premijeru Srbije, resornim ministarstvima i drugim relevantnim institucijama.

U saopštenju se citira odgovor Vensana Dežera na pismo PKS u kome se kaže da je Evropska komisija (EK) obeshrabrivala uvođenje carine i kosmetskih carinskih pečata za dopremu robe iz Srbije i da "sve strane moraju u potpunosti poštovati CEFTA sporazum, koji predviđa posebne uslove za rešavanje sporova i neophodnost da ih ispune svih osam CEFTA potpisnica."

Sporazum CEFTA 2006. je najvažniji dokument koji reguliše trgovinu u regionu i predstavlja modernizovanu verziju stare Zone slobodne trgovine, kroz koje su prošle sve zemlje centralne i istočne Evrope u procesu pripreme za članstvo u EU. Potpisnik CEFTA sporazuma i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), predstavlja projekat Evropske unije (EU),

Do sada je u okviru CEFTA postignuta potpuna liberalizacija prometa industrijskom robom, a u oblasti poljoprivrede se primenjuju određene mere zaštite tržišta u skladu sa propisima EU i STO, s tim da nijedna potpisnica ne može jednostrano doneti mere kojima štiti sopstveno tržište.

CEFTA

CEFTA (engl. Central European Free Trade Agreement) je sada trgovinski sporazum između Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Srbije, UNMIK-a u ime Kosova i Metohije, Hrvatske i Crne Gore.
Taj sporazum je nastao još 21. decembra 1992. kada su ga u Krakovu sačinile zemlje iz tzv. Višegradske grupe, Poljska, Čehoslovačka i Mađarska. Kasnije članice su postale Slovenija (1996), Rumunija (1997), Bugarska (1998), Hrvatska (2002) i Republika Makedonija (2006). Poljska, Češka Republika, Slovačka, Slovenija i Mađarska su sada bivše članice CEFTA, pošto su postale članice Evropske unije 2004 godine.
CEFTA je sporazum koji danas definiše jedinstvenu zonu slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi, iako ime sporazuma opisuje sporazum država srednje Evrope.

Da se Sporazum proširi tako da obuhvatiti Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Moldaviju, Srbiju, Crnu Goru i UNMIK (u ime Kosova), a na matrici prethodnih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini u okviru Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, odlučeno je na samitu premijera Jugoistočne Evrope, u Bukureštu 6. aprila 2006, novi Sporazum je potpisan 19. decembra 2006. na samitu premijera Jugoistočne Evrope, u Bukureštu, do ratifikacije je došlo do 31. marta 2007. i stupio je na snagu 1. maja 2007.

NI TAMO, NI OVAMO

Kosovski embargo 7

BLOKADA KOD MERDARA: Najmanje 20 kamiona sa robom iz Srbije sprečeno je između srede i četvrtka 20/21. jula da uđe na Kosovo.

Privredna komora Srbije, Savet stranih investitora, Američka privredna komora i Poslovni klub "Privrednik" u otvorenom pismu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu zatražili su od Unije da poništi odluku vlade Kosova, jer se na najgrublji način krši sporazum Cefta, potpisan pod pokroviteljstvom Brisela, javlja RTS.

U zoni između dva kontrolna punkta nekoliko kamiona ne može ni na Kosovo i Metohiju, ni nazad u centralnu Srbiju. Robu u kamionima su kupile trgovačke firme iz pokrajine koje godinama sarađuju sa proizvođačima iz centralne Srbije. Osim u zoni između dva punkta, nekoliko je transportnih kamiona koji još nisu prošli proveru na punktu MUP-a Srbije, ali je njima kud i kamo lakše jer mogu da se vrate u neku od baza u centralnoj Srbiji, očekujući dalji razvoj situacije. U ponedeljak 25. jula trajali su pregovori u Prištini da se makar tim kamioninima dozvoli da nastave put.

U međuvremenu njihov broj se povećavao. Posle šest dana čekanja da uđu na Kosovo 30 kamiona i šlepera punih robe u utorak 26. jula je vraćeno centralnu Srbiju.

Poslanici i kriza

Poslanici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke zatražili su u utorak u Skupštini Srbije od srpske vlade da odlučno reaguje povodom pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu administrativne prelaze na severu Kosova i napustili skupštinsku sednicu s obrazloženjem da nije primereno da skupština raspravlja o energetici dok se situacija na Kosovu dramatizuje. Poslanik DSS-a Slobodan Samardžić pitao je da li će vlada zapretiti nedolaskom na rundu razgovora sa Prištinom u septembru zbog nasilnog preuzimanja prelaza na administrativnoj liniji. Sličan zahtev uputilo je i Srpsko narodno veće severnog Kosova, koje traži i da Srbija zahteva hitan odlazak Euleksa s Kosova koji je, kako ocenjuje SNV preuzeo ulogu utemeljivača kosovske nezavisnosti.
Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je da Vlada Srbije, poštujući Ustav i skupštinske rezolucije, preduzima sve mere kako bi se očuvao mir i bezbednost građana na Kosovu i celoj Srbiji. Ona je pozvala opoziciju da ne dramatizuje situaciju i da dopusti da se problemi reše pregovorima.
U Skupštini Kosova sve partije podržavaju odluku vlade Hašima Tačija, kojoj podršku daje i pokret "Samoopredeljenje"

Nisu pitali

"SAD žale što akcija vlade Kosova da preuzme kontrolu nad carinskim punktovima na severu Kosova nije bila koordinirana sa međunarodnom zajednicom", izjavila je sinoć portparolka Stejt departmenta Hajde Bronke Fulton.

***

Tadić pozvao NATO da spreči eskalaciju

Odmah po otpočinjanju akcije Kosovske policije, predsednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković su kontaktirali Evropsku komisiju, UN, južno krilo NATO, koje je zaduženo za Kfor, i druga međunarodna tela kako bi se sprečila eskalacija napetosti, javila je agencija Tanjug.

Predsednik Srbije Boris Tadić, 21. jula: Priština ovakav jednostrani akt nije mogla da donese bez neke vrste međunarodnog sponzorstva.

***

"Pružićemo zaštitu pripadnicima Euleksa i Kfora i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice. Nećemo dozvoliti dolazak ekstremista iz unutrašnjosti Srbije na sever Kosova i da tamo narušavaju javni red i poredak", rekao je agenciji Tanjug u sredu 27. jula popodne direktor srpske policije Milorad Veljović.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu