Zumiranje 11, 15. mart 2015.

Zumiranje
BROJ |

Ko upravlja Zvezdom i Partizanom

"Koja je razlika između političara i menadžera u fudbalu, ako, u oba slučaja, zbog njih pare od prodaje igrača ne završavaju u klubovima?", zapitao se Dejan Anđus. Željko Pantić smatra da je Crvena zvezda problem srpskog fudbala, i da zbog nerešivih problema u ovom klubu predsednik Vlade ne dopušta ni privatizaciju Partizana

U nedelju 15. marta, gosti novinara Slobodana Georgijeva u novoj emisiji "Zumiranja" bili su Dejan Anđus, novinar sa Kopernikus televizije, i Željko Pantić, direktor "Danas Conference Centra" i autor emisije "Dođite na stadion". U jednosatnom razgovoru o srpskom fudbalu, problemima sa kojima se suočava i mogućim rešenjima, zaključci su bili jednako sumorni kao i stanje u kome se srpski fudbal već godinama nalazi, uz saglasnost oba sagovornika da bez privatizacije klubova nema svrhe razgovarati o bilo kakvom napretku.

U kakav je to zid udarila srpska vlada i zašto je premijer Srbije nedavno po drugi put priznao da on nema rešenje za probleme koji postoje u srpskom fudbalu? Ko upravlja najvećim klubovima u Srbiji? – bila su neka od pitanja kojima je Georgijev počeo emisiju.

PRIČA O DVA KLUBA: Dejan Anđus kaže da u Zvezdi problemi traju veoma dugo, i da su još tokom devedesetih Džajić i Cvetković pričali da postoji zavera protiv tog kluba. Govorilo se, rekao je Anđus, da Partizan godinama namešta prvenstva i da u tome ulogu imaju Žarko Zečević, Nenad Bjeković i Ivan Ćurković, a pre svega Mirko Marjanović.

"Nakon oktobra 2000, činilo se da je Đinđićev i Koštuničin režim prozvezdaški, i mislili su da će tako da nadoknade tu razliku u titulama iz ‘90-ih godina. Odjednom se ispostavilo da ni taj režim ne valja, i da je i on antizvezdaški. Pojavljuje se Dule Vujošević koji uzima 10-15 uzastopnih titula u košarci, a u fudbalu ponovo Partizan ima dominaciju, izuzev dve Muslinove titule. Ispostavlja se da ni Koštuničin režim, koji dolazi nakon Đinđića, nije dovoljno dobar, da je antizvezdaški samim tim što hapsi Dragana Džajića. Isti slučaj je i sa režimom Borisa Tadića, jer on pokazuje mišice na košarkaškim utakmicama Partizana.

Na kraju se došlo do spasonosnog rešenja – jedina šansa je da Vučić, Delija sa Severa, dođe na vlast. Do dolaska Vučića, poslednje četiri godine Zvezdom je upravljao Goran Vesić sa Lukićem. Svih tih godina je Vesić gubio titule, i opet je bila optužba da je zavera u pitanju, da Tole Karadžić sa partizanovskim krugovima, Đorićem i ekipom namešta utakmice. Dolazak Vučića na vlast ozvaničio je i dolazak kadrova okupljenih oko Vučića u Zvezdu, sa dve želje: da finansijski stabilizuje propao klub, s tim što nikad nismo dobili odgovore na pitanje zašto je propao, i da Zvezda najzad bude prvak i prekine Partizanovu dominaciju. Na kraju balade, Vučić kaže da je udario u zid – da li su to navijači, koji hoće klub za sebe, koji su ujedno i biračko telo i iskusni demonstranti, ili su ti kadrovi, koje je poslao u klub, otkazali poslušnost i sad svako za sebe priča kako je tu glavni? Lično, teško mi je da poverujem da ti kadrovi koje je g. Vučić poslao bilo šta rade bez njegovog znanja i njegovog odobrenja", reči su Dejana Anđusa.

Željko Pantić je izjavio da su Partizan i Zvezda dve različite priče koje hoće na silu da se uguraju u isti koš, jer za Partizan postoje ponude za kupovinu, dok je Zvezdu nemoguće privatizovati zbog ogromnih dugovanja. To je, po Pantiću, i osnovni razlog što Vučić odlaže privatizaciju Partizana i Zvezde – jer ne želi da Partizan bude privatizovan, a Zvezda da ne bude.

"Partizan nije problem za privatizaciju, i niko se u ovom klubu ne bi bunio protiv privatizacije, da dođe vlasnik Šalkea i da kupi Partizan. Da li je problem u privatizaciji Vojvodine? Nije. Imamo Čukarički koji je već privatizovan. Mi možemo samo da se pravimo ludi, da ne vidimo slona u ovoj sobi, i da kažemo da je problem srpskog fudbala srpski fudbal, a ne da je problem Crvena zvezda, koja je u takvim dugovima da za nju ne može da se nađe kupac. Dok se za Zvezdu ne nađe kupac, mi nećemo imati privatizaciju, jer g. Vučić ne želi da dozvoli da Partizan dobije gazdu iz Šalkea, a da Zvezdu i dalje drmaju Vesić i Kokeza, pošto tada Zvezda ide na 14. mesto.

Mi imamo odlaganje privatizacije samo zato što su dugovi u Zvezdi probili 50 miliona evra i zato što je Zvezdin trenutno najbolji scenario za dobijanje evro-licence da unapred potroši petogodišnje Gaspromovo sponzorstvo, da podigne neki kredit i samo isplati dugove igračima. Da ne investira ništa, već da ‘spuca’ pet generalnih sponzorstava unapred, odjednom, samo da bi dobila mogućnost da možda, ako bude prvak, igra kvalifikacije. Da Vesić nije pretrčao u SNS i postao maltene gradonačelnik Beograda i, možda, drugi ili treći čovek u ovoj zemlji, g. Vučić bi mogao vrlo elegantno da se distancira od onoga što je urađeno, od tih 27 miliona evra neto duga koji je napravio Vesić. Međutim, sada propast Crvene zvezde, i da hoćete, ne možete hirurški da odvojite od SNS-a".

U RUKAMA MENADŽERA I POLITIČARA: Razgovaralo se i o Partizanu, u kome je takođe došlo do smene uprave, doduše u decembru 2014, nakon poslednje polusezone. Slobodan Georgijev je postavio pitanje: "Zbog čega je promenjena najuspešnija uprava Partizana u istoriji?" Pantić je rekao da, iako rezultatski uspešna, prethodna uprava Partizana dovela je ovaj klub finansijski skoro na nivo Crvene zvezde, te da je Dragan Đurić samo formalno bio predsednik kluba, a da je suštinski to bio fudbalski menadžer Fali Ramadani. "Ceo Teleoptik je postao inkubator za menadžere, pre svega za Falija Ramadanija. Prema Transfermarketu, koji obezbeđuje neku vrstu nezavisne procene vrednosti igrača, vrednost bivših igrača Partizana koji su samo pod Đurićevim mandatom postali vlasništvo Ramadanija, jeste 92 miliona evra. Govorimo o čoveku koji je postao trocifreni evro-milioner samo od Partizana.

I u Partizanu i u Zvezdi smo dobili neprirodno veliku ulogu menadžera. To više nisu menadžeri, to se sad zovu investicioni fondovi. Reč je o pojavi tolikih razmera, ne samo u Srbiji, da je FIFA letos na kongresu ograničila važenje ugovora o prodaji ekonomskih prava trećim licima. Imate tamni vilajet, u kome prodajete ekonomsko pravo na nekog igrača dok on još igra kod vas. On je vaš igrač, ali zapravo nije vaš igrač, već je 80 odsto u vlasništvu nekog drugog. Da ne bi izgubila bodove, Zvezda je Bronovickog i dugove koje je imala gotovo u celosti servisirala prodajom ekonomskih prava na mlade igrače. Pitate me ko upravlja klubovima. Ako vi dovedete klub u situaciju da ne može da isplaćuje plate svojim igračima, vi onda pregovarate sa menadžerom koji u jednom trenutku na ime neisplaćenih zarada može da izvede iz ugovora pola tima. Tada morate da pristajete na nepristojne ponude."

Međutim, Anđus je odmah replicirao, da je samo jedna vrsta "vlasti" nad klubovima zamenjena drugom: "Mene su iz bivše Partizanove uprave pitali kakva je razlika između menadžera i političkih gospodara u klubu? Kakva je razlika što u Partizanu nema menadžera, ali taj gospodar, koji je politički jak, radi šta hoće u klubu? Kakva je razlika, ako je od transfera Vukića od šest miliona evra, klubu bilo uplaćeno 350.000? Ili, od transfera Kežmana od 28 miliona maraka, u klub je ušlo četiri miliona? Kakve ima veze da li to rade Zečević, Džajić ili Fali Ramadani?", zapitao se Anđus.

Govoreći o eventualnom odlasku Zvezde u stečaj, Georgijev je rekao da se napravila slika da zbog velikog broja navijača i zbog društvene važnosti Zvezdi ne sme to da se dogodi, a publike nema na stadionu. Aludirajući na izbacivanje Glazgov Rendžersa u najniži rang takmičenja zbog dugova, Anđus je rekao da pravila koja važe u Glazgovu, ne važe u Beogradu. "Da izbacite Crvenu zvezdu iz lige i da time utrete put da se Partizan prošeta do titule, imali biste ozbiljne probleme, i ozbiljan haos", izjavio je Anđus.

Pantić je podsetio da Zvezdu 31. marta tek čeka novouspostavljeni sud UEFA, nezavisno telo koje će odlučivati o njenoj sudbini.

"Jedan od najvećih udaraca Zvezdi u njenoj istoriji jeste titula koju je prošle godine osvojila, ne rezultatski, već zbog činjenice da prvi put posle ne znam koliko godina nije igrala u Evropi. Ja sam pitao Zorana Lakovića kakvo je to novo telo koje je napravljeno u UEFA, i mogu da vam kažem da je to kao ombudsman, nezavisno telo u okviru UEFA na koje čak ni Platini ne utiče i koje se sastoji od sudija vrhovnog suda različitih evropskih država, i ono sudi. To potpuno nezavisno regulatorno telo je presudilo Zvezdi prošle sezone. Zvezdu čeka 31. marta novi susret sa tim nezavisnim sudijama, gde će oni gledati Zvezdine knjige, i te ljude svečano baš briga da li će ovde da budu demonstracije ili neće. Oni mogu da izbace savez, reprezentaciju, sve klubove iz Srbije na određeni period. Uvođenje tog nezavisnog suda neki ljudi smatraju za toliko duboku promenu da je porede sa promenom Kup Šampiona – Liga Šampiona, i to će se tek u narednim sezonama pokazivati. Prošle sezone je ta ista komisija naplatila Mančester Sitiju kaznu od 50 miliona evra i ograničila dovođenje igrača. U tom smislu, Zvezdi je važniji kraj marta od kraja maja, važniji joj je sud UEFA od eventualne titule 31. maja", zaključio je Pantić.

Iz istog broja

ZUMIRANJE – 120. EMISIJA

Borba za dostojanstvo i opstanak medija

ZUMIRANJE – 119. EMISIJA

Šest meseci protesta

ZUMIRANJE – 116. EMISIJA

Lični angažman kao mera pristojnosti

ZUMIRANJE – 115. EMISIJA

Ima li pravde u Srbiji

ZUMIRANJE – 114. emisija

Dometi građanskog protesta

ZUMIRANJE – 113. emisija

Vučić glumi da sve zna

ZUMIRANJE – 112. EMISIJA

Ko priziva nasilje

ZUMIRANJE – 111. EMISIJA

Svi naši mitinzi

ZUMIRANJE – 110. EMISIJA

Zašto kaska ekonomija Srbije

ZUMIRANJE 104, 27. novembar 2018.

2018. godina u retorvizoru

ZUMIRANJE 97, 8. novembar 2018.

Stranputice srpske spoljne politike

ZUMIRANJE 96, 1. novembar 2018.

Srpska posla i Nemačka

ZUMIRANJE 95, 25. oktobar 2018.

Šta nas još čeka od Vučića

ZUMIRANJE 94, 18, oktobar 2018.

Advokatura i kriminal

ZUMIRANJE 93, 11, oktobar 2018.

Cirkus Aleksandra Vučića

ZUMIRANJE 92, 14. jun 2018.

Gde je Srbija u novom hladnom ratu

ZUMIRANJE 90, 31. maj 2018.

Sve laži Srbije

ZUMIRANJE 89, 24. maj 2018.

Sve igre u srpskom fudbalu

ZUMIRANJE 88, 17. maj 2018.

Izbori u Demokratskoj stranci

ZUMIRANJE 87, 10. maj 2018.

Spoljna politika Aleksandra Vučića

ZUMIRANJE 86, 3. maj 2018.

Srbija, Hrvatska, Vulin i diplomatija

ZUMIRANJE 85, 26. april 2018

Ne damo naše aerodrome

ZUMIRANJE 84, 19. april 2018.

Nedostupnost informacija

ZUMIRANJE 83, 12. april 2018.

O prinudnim iseljenjima

ZUMIRANJE 82, 22. mart 2018.

Ustavni javašluci

ZUMIRANJE 81, 15. mart 2018.

Veliki povratak mafijaških ubistava

ZUMIRANJE 79, 1. mart 2018.

Ko pobeđuje da odlučuje

ZUMIRANJE 80, 8. mart 2018.

Brisani prostor beogradskih izbora

ZUMIRANJE 78, 22. februar 2018.

Ko će biti gradonačelnik

ZUMIRANJE 77, 15. februar 2018.

Da li će Beograd biti oslobođen

ZUMIRANJE 76, 8. februar 2018.

Ko da ode, a ko da se ne vrati

ZUMIRANJE 75, 1. februar 2018.

Ne zaboravite Savamalu

ZUMIRANJE 73

Opkoljeni SNS-om

ZUMIRANJE – 105. EMISIJA

Kako su protesti promenili Srbiju

ZUMIRANJE 65

U susret izborima

ZUMIRANJE 63

Ćirilica i mi

ZUMIRANJE 60

TAJNE SLUŽBE

ZUMIRANJE 59

Libijska veza

ZUMIRANJE 57

Mediji u Srbiji

ZUMIRANJE 54

Peglanje izbora

ZUMIRANJE 52

O KONTROLI IZBORA

ZUMIRANJE, NAJAVA NOVE SEZONE

OD 18h UŽIVO!

VREME FILM

Pad Krajine

Zumiranje 46, 15. jun 2016.

Država se urušila u Hercegovačkoj

Zumiranje 45, 8. jun 2016.

Skriveno lice Skupštine

Zumiranje 44, 1. jun 2016.

Kako je nestala pravna država

Zumiranje 43, 25. maj 2016.

Noćno rušenje i noćno smenjivanje

Zumiranje 42, 19. maj 2016.

Čiji je grad

Zumiranje 41, 11. maj 2016.

Rušenje Beograda na vodi

Zumiranje 40, 5. maj 2016.

Srbija posle izbora

Zumiranje 39, 27. april 2016.

Lokalna iznenađenja

Zumiranje 38, 19. april 2016.

Šta nas čeka posle izbora

Zumiranje 37, 13. april 2016.

Promocija Napredne knjige

Zumiranje 35, 30. mart 2016.

Može li vlast da stane u jednu knjigu

Zumiranje 34, 23. mart 2016.

Beli listići i posledice

Zumiranje 33, 16. mart 2016.

Društvene mreže i izbori

Zumiranje 32, 9. mart 2016.

Politika i navijači

Zumiranje 28, 20. decembar 2015.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Zumiranje 31, 2. mart 2016.

Odnos javnosti prema vlasti i opoziciji

Zumiranje 30, 25. februar 2015.

Zašto će biti raspisani vanredni izbori

Zumiranje 29, 30.DECEMBAR.2015.

Politički status Vojvodine

Zumiranje 27, 4. decembar 2015.

Kako usporiti globalno zagrevanje?

Zumiranje 26, 1. decembar 2015.

Ima li dogovora u Parizu?

Zumiranje 24, 12. novembar 2015.

Kakva opozicija treba Srbiji

Zumiranje 23, 1. oktobar 2015.

Novinari i vlast

Zumiranje 22, 21. jun 2015.

Levica, desnica, centralno

K. S

Zumiranje 21, 14. jun 2015.

Da li treba prodati Telekom?

priredila Katarina Stevanović

Zumiranje 20, 7. jun 2015

Šta koči Zakon o udžbenicima

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 19, 31. maj 2015.

Nova mafija među nama

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 18, 24. maj 2015.

Aleksandar Vučić i nevladin sektor

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 17, 17. maj 2015.

Pad podrške ulasku u EU

Zumiranje 16, 26. april 2015.

Godina ili hiljadu dana vlade

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 15, 19. april 2015.

Političkom marketingu nedostaje proizvod

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 14, 5. april 2015.

Šešelj kao paradigma sadašnje vlasti

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 13, 29. mart 2015.

Sećanje na Stojana Cerovića

Priredio: Radmilo Marković

Zumiranje 12, 22. mart 2015.

Šta je mutno u Beogradu na vodi

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 10, 8. mart 2015.

Žene su instrument društva

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 09, 1. mart 2015.

Šta predviđa dogovor sa MMF-om, a šta se krije od građana

Priredio: Radmilo Marković

Zumiranje 08, 22. februar 2015.

Lutanja spoljne politike Srbije

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 07, 15. februar 2015.

Društvene mreže su centar informisanja

 

Zumiranje 06, 8. februar 2015.

Neprijatelj države je svako ko nešto pita

K. S

Zumiranje 05, 1. februar 2015.

Ko se boji Sirize

r. m

Zumiranje 04, 25. januar 2015.

Imamo lipravnu državu

K. S

Zumiranje 03, 18. januar 2015.

Nemamo elitu, imamo oligarhiju

J. G

Zumiranje 02, 11. januar 2015.

O kumovima, budžetu, novim tajkunima i Telekomu

r. m

Zumiranje 01, 28. decembar 2014.

Čestitost u današnjem vremenu

M. R

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu