Više od vesti
Kapetan Dragan ipak ide u Hrvatsku? 2

Kapetan Dragan ipak ide u Hrvatsku?

Dragan Vasiljković će biti prvi australijski državljanin izručen nekoj državi

Piše: J. L

Danijel Senden, poznatiji kao Dragan Vasiljković, još poznatiji kao Kapetan Dragan, će ipak biti prvi australijski državljanin izručen nekoj državi. Vrhovni sud Australije poništio je odluku Saveznog suda da "kapetan" ne može da bude izručen Hrvatskoj, jer tamo ne bi imao pravdeno suđenje.

Sedam sudija Visokog suda većalo je samo 15 minuta pre nego što je odbacilo odluku nižeg Saveznog suda, a Hrvatska će konačno dočekati da mu sudi za ratne zločine. Podsećamo, Hrvatska Dragana Vasiljkovića optužuje za ratne zločine nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992. godine i za učešće u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

On prilikom saopštavanja odluke sudija Visokog suda nije bio u Kanberi, jer je, kako navode mediji, noć ranije odlučio da se vrati svojoj kući u Kofs Harburu.

Hrvatski mediji prenose da je srpski arhijerej Dragan Saračević jako razočaran odlukom Voskog suda i da strahuje da Vasiljković u Hrvatskoj neće imati pošteni tretman.

Vasiljković je uhapšen 2006. godine u Australiji, na osnovu hrvatskog zahteva za izručenje. U to vreme je u Australiji živeo pod imenom Danijel Senden, što je samo jedan od detalja njegove, inače živopisne biografije.

Pre nego što je došao iz belog sveta, postao Kapetan Dragan Kep i stvorio "Knindže", Dragan Vasiljković je izgradio vojničku, ali i poslovnu karijeru. Bio je pripadnik elitne jedinice australijske vojske – Prvog kraljevskog Viktorijinog puka u Melburnu. Tamo je i završio školu rezervnih oficira, a svoje znanje je kasnije demonstrirao kao instruktor po raznim, uglavnom afričkim ratištima. Vojnom putu prethodile su dve kriminalne epizode – početkom sedamdesetih je u Australiji, gde je živeo sa roditeljima, bio uhapšen i uslovno osuđen za posedovanje i trgovanje kradenom robom, a nešto kasnije je bio optužen za vođenje "prigradskih agencija za pratnju" (držanje lanaca prostitutki). U oba slučaja je bio maloletan, tako da je usledio ultimatum – vojska ili robija.

Krajem osamdesetih se okreće biznisu i (između ostalog) bezuspešno pokušava da napravi marinu u Baru. Više uspeha ima sa Državnom bezbednošću MUP-a Srbije, koji prihvata njegovu ponudu da "pomogne" u budućem ratu. Na poziv Radmila Bogdanovića, 1991. godine odlazi u Golubić i postaje komandant jedinice za specijalne namene MUP-a Krajine. Godinu dana kasnije, 20. decembra, učestvuje u trci za predsednika Srbije na drugim prevremenim izborima, (nije se proslavio). Istovremeno vodi Fond sa svojim imenom za pomoć ranjenicima, njihovim porodicama i porodicama poginulih boraca.

Fondom se intenzivno bavi do 2000. godine. Tokom oktobarskog prevrata "zauzimao" je "Studio B", zgradu Carine; brata Milorada Ulemeka Legije udario je bocom za gašenje požara, i neko vreme nije se pojavljivao u javnosti. Kada se i ta epizoda završila, Dragan Vasiljković se ponovo okrenuo biznisu. Između ostalog, pokušao je da uvede golf u Srbiju, a neko vreme je bio i desna ruka Miletu Dragiću, proizvođaču vojne opreme iz Zrenjanina i jednom od optuženih u aferi "Pancir". Pošto su mu svi poslovi u Srbiji propali, 2004. godine se vratio u Pert (Australiju), gde pod imanom Danijel Senden neko vreme "uživa u blizini svoje 76-godišnje majke" i drži časove golfa. U australijskom zatvoru je proveo skoro četiri godine, čekajući na odluku da li će biti isporučen Hrvatskoj. Iz zatvora je pušten u septembru prošle godine. Sloboda je, po svemu sudeći, kratko trajala.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu