Više od vesti
Izvestilac Evropskog parlamenta protiv ACTA 2

Izvestilac Evropskog parlamenta protiv ACTA

"Moguće pretnje po građanske slobode koje se nalaze u ovom sporazumu daleko pretežu nad dobrobiti koja se njime namerava postići", smatra izvestilac EP Dejvid Martin

Piše: M. V

Izvestilac Evropskog parlamenta za ACTA sporazum Dejvid Martin, preporučio je da Evropska unija ne prihvati ovaj međunarodni sporazum.

"Moguće pretnje po građanske slobode koje se nalaze u ovom sporazumu daleko pretežu nad dobrobiti koja se njime namerava postići", objasnio je Martin. On je u preporuci Komitetu za međunardnu trgovinu Evropskog parlamenta dao negativnu ocenu tom međunarodnom sporazumu o internet falsifikovanju i pirateriji.

Martin je naveo i da postoje nejasnoće u vezi sa pojedinim aspektima teksta ACTA sporazuma i nesigurnost u vezi s njegovom primenom.

Martin je pomenuo i ono što se inače ističe kao glavne boljke ACTA: to što bi ovaj sporazum mogao da prekine distribuciju takozvanih generičkih lekova u siromašne zemlje, zatim istakao je vrlo nelagodnu ulogu internet provajdera koji bi prema ACTA trebalo da postanu nekakva internet policija i slično. I konačno, on je dodao da Evropski parlament ne može da garantuje adekvatnu zaštitu građanskih prava u budućnosti u slučaju da se usvoji ACTA.

Po njemu, potrebna je jasna definicicija prava, zaštita i sloboda građana, kako bi se izbegle pogrešne interpretacije sporazuma.

Martinov izveštaj predstavlja preporuku Evropskom parlamentu, ali će se u ovoj instituciji o usvajanju ACTA odličivati u junu. ACTA su već potpisale 22 države EU, ali su neke odbile da ga potpišu, a kod nekih još nije stigao na dnevni red – proces je prekinut u trnutku kada su počeli masovni protesti na ulicama evropskih prestonica protiv ovog sporazuma. Sporazum u daljoj proceduri bi morao da se ratifikuje, kao i da ga prihvati Evropski parlamet, što je sve manje izvesno.

Više o ACTA sporazumu pročitajte u povezanim tekstovima.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu