Više od vesti
BROJ |
Izbori u DS-u: Jeremić izgubio 2

Izbori u DS-u: Jeremić izgubio

m.m
Izbori u DS-u: Jeremić izgubio 3
Boris Tadić

Izbori potpredsednike Demokratske stranke, za koje je vladalo neobično veliko interesovanje javnosti završeni su u subotu 18. decembra uveče sledećim rezultatom:

Dragan Đilas 1725

Dušan Petrović 1603

Bojan Pajtić 1535

Dragan Šutanovac 1421

Jelena Trivan 1183

Vuk Jeremić 981

Za funkciju potpredsednika DS birano je pet, od prijavljenih šest kandidata. Izabrani su: Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić, Dragan Đilas i Jelena Trivan.

Peh sa elektronskim glasanjem

Delegati na skupštini DS su inače za stranačke funkcionere najpre bili počeli da glasaju elektronskim putem, ali se pokazalo da sa ovom vrstom glasanja ta stranka nema sreće, pa se prešlo na ručno glasanje i brojanje.

Sistem za elektronsko glasanje je, naime, bio prilično komplikovan: Svaki delegat je imao karticu sa pin kodom, koji bi ukucao i glasao za više od 20 funkcionera. Po završetku glasanja sačekao bi štampanje listića, koji je zatim ubacivao u kutiju. Ta procedura traje pet do 10 minuta po osobi i elektronski sistem je u jednom trenutku prestao da radi. Partijski delegati su ponovo glasali ručno.

Objavljivanje rezultata za izbor potpredsednika DS odlagano je u subotu, sa 19, na 20 časova i oko 23 su do medija došli nezvanični rezultati. To je dodatno pobuđivalo interesovanje jasnosti za ovaj zanimljivi segmentu stranačkih izbora.

Za Jelenu Trivan i Bojana Pajtića unapred se znalo da će biti izabrani jer po usvojenom ključu među potpredsednicima DS moraju biti jedna žena i predstavnik Vojvodine.

Izborni test u DS nije prošao ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, o čijoj se političkoj sudbini prilično spekulisalo u poslednje vreme – povodom promene kursa u kosovskoj politici, povodom konfuzije oko neprisustvovanja srpskog predstavnika ceremoniji dodele Nobelove nagrade zatočenom kineskom disidentu Liju Sjaobou i povodom otkrivanja u američkim depešama, procurelim preko Vikiliksa da američka administracija ne gleda pozitivno da njegovu aktivnost u lobiranju za srpsku rezoluciju u Generalnoj skupštini UN pre avgusta 2010. i na njegovo navodno shvatanje srpskih odnosa s Rusijom, kao šamar Americi.

Njegovu kandidaturu su inače svojim potpisima podržali članovi Glavnog odbora, umesto opštinskih odbora DS. Zanimljivo je da je Jeremić u obraćanju delegatima rekao da "nijedan deo predizbornih obećanja nije ostvaren", pa je zato neophodno govoriti o sopstvenim greškama: "Da bismo zadržali pravo da menjamo društvo moramo da menjamo sebe." Kandidati za potpredsednika DS po stranačkoj odluci nisu javno govorili o svojoj kandidaturi, ali cirkulacija vesti o njima govori da su ipak vodili kampanju, kako za sebe tako i protiv konkurenata. U medijima je ostala i dvosmislena izjava predsednika Tadića, krajem novembra u razgovoru sa studentima u Domu Narodne Skupštine: »Imao sam čoveka koji je imao 32 godine kada je postao ministar inostranih poslova. Moj generalni sekretar isto toliko, šef kabineta isto toliko. To su ljudi koji su neposredno pre toga završili fakultet. Ni dan danas ne znam da li sam pogrešio ili nisam pogrešio."

Izbori u DS-u: Jeremić izgubio 4
Dragan Đilas i Vuk Jeremić

Neki listovi su spekulisali da je vrh Demokratske stranke tražio je od Vuka Jeremića da povuče kandidaturu za potpredsednika, a od državnog sekretara za pravosuđe Slobodana Homena za člana predsedništva. Homen je kandidaturu povukao pozvavši se na jedinstvo stranke, a Jeremić je izašao na partijske izbore.

Obzirom na tradiciju Demokratske stranke da prolazi kroz stranačke rascepe i da je «matica» mnogih stranaka (DSS, NDP, LDP, DHSS, itd), zanimljivo je da su svi kandidati za potpredsednike DS u govorima pred delegatima pozvali na unutarstranačko jedinstvo, uz još po neki akcenat.

Izbori u DS-u: Jeremić izgubio 5
Dragolju Mićunović, Dragan Šutanovac, Boris Tadić, Ružica Đinđić i Dušan Petrović

Dragan Šutanovac: "Niko danas ne može da bude poražen, jer bi to bio poraz DS".

Dragan Đilas: Današnji izbori ne treba da budu shvaćeni kao ‘sudnji dan’, već kao veliki praznik demokratije. "Ako DS narednu godinu bude trošio na podele, umesto da Srbiji bude bolje, onda će izbori 2012. godine biti opasni i za DS i za Srbiju."

Bojan Pajtić: 2011. godina je poslednja prilika da stranka "raskrsti" sa onima koji smatraju da su nezamenjivi i koji svoje interese stavljaju iznad stranačkih.

Dušan Petrović: Svom snagom će se zalagati za debatu u stranci, ali i za to da svaka doneta odluka bude i sprovedena.

Jelena Trivan, čiji izbor nije bio u pitanju jer bi kao jedina žena kandidatkinja bila izabrana i da je dobila manje glasova – da će raditi na tome da što više žena bude zastupljeno u stranačkim i državnim organima, a ne da budu samo "kvota".

Za predsednika DS izabran je Boris Tadić koji je bio jedni kandidat i za njega je glasalo 2.543 delegata. Za predsednika Političkog saveta izabran je osnivač i prvi predsednik DS profesor Dragoljub Mićunović.

Na Izbornoj skupštini DS u "Sava" Centru bilo je prisutno 2.744 verifikovana delegata.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu