Na izborima se odlučuje se o predsedniku i sazivima repuličke, pokrajinske i lokalnih skupština.

Više od vesti
Izbori 2012: Rezultati i postizborna trgovina 2

Konačni rezultati izbora: plavom bojom označen je procenat osvojenih glasova, a crvenom bojom broj mandata koji je stranka osvojila (izvor podataka: RIK)

Izbori 2012: Rezultati i postizborna trgovina

Glasalo je 58,7% birača. Belih listića 4,19 odsto. Rezultati poslaničkih izbora u Republici Srbiji, AP Vojvodini, Beogradu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima i opštinama.

Konačni rezultati predsedničkih izbora

Republička izborna komisija saopštila je u četvrtak 10. maja konačne rezultate izbora za predsednika Srbije. Protiv proglašenja konačnih rezultata glasalo je 11 članova RIK iz Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Dveri i Pokreta radnika i seljaka. Oni su ukazali da ne mogu da podrže konačne rezultate zbog velikog broja nepravilnosti. Za proglašenje konačnih rezultata glasalo je 16 članova RIK.

– ukupan broj birača upisanih u birački spisak 6.770.013

– broj birača koji je glasao na biračkim mestima 3.908.652

– ukupan broj glasačkih listića primljenih na biračkim mestima 6.761.300

– ukupan broj neupotrebljenih glasačkih listića 2.850.164

– ukupan broj upotrebljenih glasačkih listića 3.908.652

– ukupan broj nevažećih glasačkih listića 174.660

– ukupan broj važećih glasačkih listića 3.733.992

– broj glasova koje su dobili pojedini kandidati:

1. BORIS TADIĆ – Izbor za bolji život – 989.454 – 25,31 odsto;

2. TOMISLAV NIKOLIĆ – Srpska napredna stranka – 979.216 – 25,05 odsto;

3. IVICA DAČIĆ – Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS) – 556.013 – 14,23 odsto;

4. VOJISLAV KOŠTUNICA – Demokratska stranka Srbije – 290.861 – 7,44 odsto;

5. ZORAN STANKOVIĆ – Ujedinjeni regioni Srbije – 257.054 – 6,58 odsto;

6. ČEDOMIR JOVANOVIĆ – Preokret Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska unija, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zelena ekološka partija – zeleni, Partija Bugara Srbije – 196.668 – 5,03 odsto;

7. JADRANKA ŠEŠELj – Srpska radikalna stranka – 147.793 – 3,78 odsto;

8. VLADAN GLIŠIĆ – Grupa građana "Dveri" – 108.303 – 2,77 odsto;

9. IŠTVAN PASTOR – ISTVAN PASZTOR – Savez vojvođanskih Mađara – Vajdasagi Magyar Szovetseg – 63.420 – 1,62 odsto;

10. PROF. DR ZORAN DRAGIŠIĆ – Grupa građana Pokret radnika i seljaka – 60.116 – 1,54 odsto;

11. MUAMER ZUKORLIĆ – Grupa građana – 54. 492 – 1,39 odsto;

12. DANICA GRUJIČIĆ – Socijaldemokratski savez – 30.602 – 0,78 odsto.

Na ovoj sednici Republička izborna komisija usvojila je Odluku o ponavljanju glasanja za izbor predsednika Republike. Kao dan ponovljenog glasanja utvrđuje se 20.maj 2012. godine i na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su na prvom glasanju 6. maja 2012. godine dobila najveći broj glasova i to:

– BORIS TADIĆ, koga je predložio Izbor za bolji život, i
– TOMISLAV NIKOLIĆ, koga je predložila Srpska napredna stranka.

Sa četiri biračka mesta – jednom u Pančevu i tri u Preševu, nedostaju zapisnici i tamo će rezultat biti evidentiran kao nula.

Pogledajte rezultate prvog kruga izbora za predsednika Republike od 6. maja 2012. godine po regionima, opštinama i po biračkim mestima (izvor RIK):

Tabela okruzi 00 – 15

Tabela okruzi 16 – 24

Tabela Kosovo i Metohija

Tabela po biračkim mestima (Izvor: RIK)

Detaljne rezultate predsedničkih izbora 2012. po opštinama možete videti i na sajtu CESID-a

Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK), nevažećih "belih" listića ima 4,19 odsto, što je za oko 2 odsto više u odnosu na rezultate parlamentarnih izbora 2008. godine.

Analitičari smatraju da će drugi krug predsedničkih izbora odrediti ko će formirati vladu Srbije.


Rekli su o rezultatima i koalicijama:

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica zadovoljan je rezultatima. On je u izbornom štabu DSS izjavio da će se i ubuduće u parlamentu i van njega boriti za svoju ideju političke i vojne neutralnosti Srbije. Koštunica je rekao da je DSS osvojio oko osam odsto glasova i podsetio da je ova stranka izašla na izbore samostalno i sa ograničenim sredstvima. "Protekle četiri godine DSS je prošla kroz najrazličitije oblike napade, diskriminacije, kriminalizacije", rekao je Koštunica i dodao da je stranka koju vodi i pored toga osvojila dobar rezultat. DSS je spremna za razgovor sa strankama o eventualnim postizbornim koalicijama, dodao je on, i istakao da neće odustati od ideje o političkoj i vojnoj neutralnosti. "Vladajuća koalicija je pokazala da je zatvorena za razgovor i da nema sluha", rekao je Koštunica.

Dolazak Tomislava Nikolića na slavu ove stranke, Đurđevdan, ne treba spajati sa politikom, zaključio je lider DSS.

Izbori 2012: Rezultati i postizborna trgovina 3

Procenat osvojenih glasova predsedničkih kandidata. Konačni rezultati RIK-a.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je da će formiranje Vlade Srbije prepustiti drugima. On je objasnio da je za URS bolje da bude u opoziciji i da se iz parlamenta bori za svoj program i jake regione. Dinkić je dodao da sigurno ne ulazi u vladu sa Srpskom naprednom strankom, i da će dati podršku predsedničkom kandidatu DS-a Borisu Tadiću ukoliko podrži program decentralizacije. "Dokazali smo da ideja decentralizacije ima budućnost", rekao je Dinkić dodajući da je URS pobedio u Kragujevcu, Zaječaru, Pirotu, Trsteniku, Loznici i još nekim gradovima.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a izjavio je da se ta koalicija prilikom formiranja Vlade neće ponašati "kao na buvljoj pijaci" i pomoći formiranje kakve-takve Vlade. "Pred nama je drugi krug predsedničkih izbora. Odnos prema drugim strankama proizlazi iz politike zbog koje mi postojimo. U vremenu koje je pred nama, moramo igrati značajniju ulogu, a svi koji su unapred računali na našu podršku – mi smo dužni samo sebi i onima koji su glasali za nas", rekao je Jovanović.

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da će drugi krug predsedničkih izbora odlučiti kako će Srbija izgledati naredne četiri godine. On je dodao da je uveren da će pobediti u drugom krugu. "Ovo je prvi put da imamo prednost u prvom krugu. Nova vlada će biti određena nakon drugogo kruga izbora. Neću prihvatatati nikakve uslove i ucene", dodao je Tadić. On je ocenio da su njegova i politika Tomislava Nikolića "suštinski, vrednosno i karaktrerno različite", da su to dve politike "sa kojima Srbija ne može izgledati na isti način". "Uveren sam da ćemo pobediti u drugom krugu", rekao je Tadić i naveo da sada prvi put ima prednost nakon prvog kruga nad Tomislavom Nikolićem sa kojim je u drugom krugu bio i na izborima 2004. i 2008. godine. "Sutra odmah krećem u kampanju, imam nameru da pobedim i pobedićemo", dodao je Tadić.

Prema podacima Dragana Đilasa, DS je u Beogradu osvojio oko 36 odsto glasova "Očekujemo da će u gradski parlament ući i naši partneri SPS-PUPS-JS i LDP. URS je ispod cenzusa, ali ja ću im ponuditi da ostanu u vlasti", izjavio je Đilas.

Lider SNS Tomislav NIkolić u obraćanju novinarima oko 23 časa rekao je da već od ponedeljka želi da započne pregovore o novoj Vladi.

"Bivši predsednik neće moći da računa na podršku onih na koje je do sada računao. Mi ćemo dobiti novu vladu, novu ideju i predsednika koji će biti predsednik svih građana Srbije, i koji su glasali za njega, i koji nisu", izjavio je NIkolić.

"SNS je definitivno pobednik parlamentarnih izbora. Mi želimo da formiramo narednu Vladu, ali to će zavisiti od predsedničkih izbora, na kojima očekujemo pobedu", rekao je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je da je uspeo da spreči da nastane dvostranačka Srbija. Prema izjavama iz njegove stranke, SPS će o koaliciji pregovarati sa strankom koja je osvojila najviše glasova, osnosno sa SNS-om. "Ako biste analizirali ove izbore, bez obzira što su neki osvojili više glasova, sigurno je da smo mi najveći pobednici. Na prošlim izborima smo dobili smo 313.000 glasova, a sada ćemo osvojiti više od pola miliona. Ovo je naš najbolji rezultat posle 5.oktobra", izjavio je proslavljajući izborne rezultate lider SPS.

Rezultati parlamentarnih izbora

Ukupni rezultati izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 6. maja 2012. godine, su sledeći:

1. Broj birača upisanih u birački spisak 6.770.013

2. Ukupan broj birača koji su glasali 3.912.904

3. Broj primljenih glasačkih listića 6.754.742

4. Broj neupotrebljenih glasačkih listića 2.841.838

5. Broj upotrebljenih glasačkih listića 3.910.312

6. Broj nevažećih glasačkih listića 170.995

7. Broj važećih glasačkih listića 3.739.317

8. Broj glasova i broj mandata koje su dobile pojedine izborne liste:

Red. broj Naziv izborne liste Broj glasova koje je dobila izborna lista Broj mandata koje je dobila izborna lista

1. POKRENIMO SRBIJU – TOMISLAV NIKOLIĆ (SRPSKA NAPREDNA STRANKA, NOVA SRBIJA, ASOCIJACIJA MALIH I SREDNjIH PREDUZEĆA I PREDUZETNIKA SRBIJE, KOALICIJA UDRUŽENjA IZBJEGLICA U REPUBLICI SRBIJI, POKRET SNAGA SRBIJE – BK, NARODNA SELjAČKA STRANKA, BOŠNjAČKA NARODNA STRANKA, DEMOKRATSKA PARTIJA MAKEDONACA, ROMSKA PARTIJA, POKRET VLAŠKOG UJEDINjENjA, POKRET SOCIJALISTA, POKRET PRIVREDNI PREPOROD SRBIJE) 940.659 73

2. IZBOR ZA BOLjI ŽIVOT – BORIS TADIĆ 863.294 67

3. IVICA DAČIĆ – "SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS), PARTIJA UJEDINjENIH PENZIONERA SRBIJE (PUPS), JEDINSTVENA SRBIJA (JS)" 567.689 44

4. DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – VOJISLAV KOŠTUNICA 273.532 21

5. ČEDOMIR JOVANOVIĆ – PREOKRET
LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA, SRPSKI POKRET OBNOVE, SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA, BOGATA SRBIJA, VOJVOĐANSKA PARTIJA, DEMOKRATSKA PARTIJA SANDŽAKA, ZELENA EKOLOŠKA PARTIJA – ZELENI, PARTIJA BUGARA SRBIJE 255.546 19

6. UJEDINjENI REGIONI SRBIJE – MLAĐAN DINKIĆ 215.666 16

7. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG-PÁSZTOR ISTVÁN – SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA-IŠTVAN PASTOR 68.323 5

8. STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE SANDžAKA – DR SULEJMAN UGLjANIN
STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN 27.708 2

9. SVE ZAJEDNO: BDZ, GSM, DZH, DZVM,
SLOVAČKA STRANKA – EMIR ELFIĆ 24.993 1

10. NIJEDAN OD PONUĐENIH ODGOVORA 22.905 1

11. KOALICIJA ALBANACA PREŠEVSKE DOLINE – KOALICIONI I SHQIPTARËVE TË LUGINËS SË PRESHEVËS 13.384 1

12. SRPSKA RADIKALNA STRANKA – DR VOJISLAV ŠEŠELj 180.558 0

13. DVERI ZA ŽIVOT SRBIJE 169.590 0

14. POKRET RADNIKA I SELjAKA 57.199 0

15. KOMUNISTIČKA PARTIJA – JOSIP BROZ 28.977 0

16. SOCIJALDEMOKRATSKI SAVEZ – NEBOJŠA LEKOVIĆ 16.572 0

17. REFORMISTIČKA STRANKA – PROF. DR MILAN VIŠNjIĆ 8.867 0

18. CRNOGORSKA PARTIJA – NENAD STEVOVIĆ 3.855 0

II

Ovaj izveštaj objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

02 Broj 013-892/12
U Beogradu, 10. maja 2012. godine

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA

PREDSEDNIK
Predrag Grgić

Rezultate parlamentarnih izbora opštinama i po biračkim mestima možete videti na sajtu RIK-a

Kako smo i koga smo birali od 1990. do današnjih dana

O detaljnim izbora iz maja 2012. u celini i po opštinama i gradovima možete se obavestiti i u dokukumentu RZS u PDF formatu Izbori za narodne poslanike i predsednika Republike

Prilog izbornom sećanju – Kako smo glasali na lokalnim izborima 2008. i 2012: Pedeset najjačih odborničkih lista – kakva je snaga pojedinih partija i u kakve koalicije su ulazile na lokalnom nivou 2012: Gradonačelnici 2012

O detaljnim izbornim podacima u celini i po opštinama i gradovima možete se obavestiti u dokukumentu RZS u PDF formatu Izbori za narodne poslanike i predsednika Republike, maj 2012

"U Srbiji više ništa neće biti kao pre. Ukoliko DS i SNS neće da prave međusobnu vlast, diće će ono što sam rekao ‘maca na vratanca’. Moraće da se više potrude da sa nama naprave koalciju. Možda se ne zna ko će biti predsednik, ali se zna ko će biti premijer", dodao je Dačić.

Marko Blagojević, programski direktor CESID-a navodi da mnogo toga zavisi od Srpske radikalne stranke, odnosno od toga da li će ona preći cenzus. Ako SRS pređe cenzus, broj prosutih iznosi oko 7 odsto, što nije malo, rekao je Blagojević. To donosi oko 15 mandata, koji će se podeliti između lista koje su prešle cenzus. Što je lista već,a veće su šanse da učestvuje u deobi ovih neraspoređenih mandata. Ukoliko SRS ne pređe cenzus, broj mandata za podelu se povećava na više od 25. Zbog toga je veoma bitno koja će koalicija osvojiti prvo mesto, jer će ona dobiti najveći deo tog kolača.

.

Izbori na Kosovu

Više biračkih mesta na Kosovu i Metohiji, uglavnom u regionu Prištine, otvoreno je sa zakasnjenjem od oko sat vremena zbog kašnjenja OEBS-ovog konvoja koji je dopremao izborni materijal.

U Bujanovcu i Preševu na vreme su otvorena sva biračka mesta. Jedino je biračko mesto u selu Čar, opština Bujanovac, u kopnenoj zoni bezbednosti, malo kasnije otvoreno pa je tamo glasanje produženo do 21.00 sat.

Portparol OEBS-a Nikola Goan izjavio je da su biračka mesta na Kosovu zatvorena u 22.45. "Još nemamo potvrđjen odziv, a pripreme za transport biračkog materijala su u toku i čim sve bude spremno, materijal će krenuti
ka Raškoj i Vranju prema utvrđenom planu", rekao je Goan agenciji
Beta.

Ova agencija javlja i da da je predsedničke i parlamentarne izbore na severu Kosova obeležilo čekanje na biračkim mestima duže od jednog sata, a da veliki broj građana nije bio na biračkim spiskovima na kojima su bili ranije, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo.

Raseljeni i interno raseljeni u Kosovskoj Mitrovici, javlja Beta, bili su u biračke spiskove upisani po ulicama. Samo najuporniji su glasali jer je iz tog razloga traženje po spiskovima u nekim slučajevima trajalo i više od sat
vremena.

Goan je izjavio i da je na predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu, prema preliminarnim rezultatima, glasalo 32,17 odsto od ukupno 109.113 građana sa pravom glasa. Na Kosovu i Metohiji se glasalo na ukupno 90 biračkih mesta.

Dan pred raspisivanje izbora, 5. maja, OEBS, koji organizuje predsedničke i parlementarne izbore u pokrajini, obavestio je Centar za slobodne izbore i demokratiju da njihovim posmatračima neće biti omogućen pristup biračkim mestima na kojima Srbi sa Kosova glasaju.

U obrazloženju misije OEBS na Kosovu ističe se da "pravilima nije predviđena procedura akreditovanja nezavisnih posmatrača", što je, prema CESID-u, samo po sebi nepravilnost.

Ko vraća novac u budžet

Podnosioci izbornih lista koje su učestovale na parlamentarnim izborima podeliće, srazmerno broju osvojenih mandata u novom sazivu parlamenta, oko 712 miliona dinara, koliko im pripada na osnovu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Svih 18 izbornih lista je po proglašenju dobilo po gotovo 10 miliona dinara, što je 20 odsto sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za pokriće troškova izborne kampanje.

Izborne liste koje osvoje manje od jedan odsto glasova, odnosno 0,2 odsto ukoliko se radi o listi nacionalne manjine, u roku od 30 dana od proglašenja rezultata izbora, moraju da 10 miliona dinara u budžet.

S obrzirom na to da su podnosioci listi morali da polože jemstvo kako bi dobili ova sredsta iz budžeta, ukoliko se dogodi da nakon 30 dana ne vrate novac u budžet, sredstva se namiruju iz jemstva.

Prema tome, novac će, bar prema nezvaničnim rezultatima, vratiti Reformistička stranka (osvojila 0,2 odsto), Socijaldemokratski savez Nebojše Lekovića (0,4 odsto glasova), Komunistička partija Josip Broz (0,1 odsto osvojenih glasova), i Crnogorska partija (sa 0,1 odsto).

Kako smo birali ranije

Izbori 2012: Rezultati i postizborna trgovina 5

Više informacija o strankama koje učestvuju na izborima, njihovim listama, kao i predsedničkim kandidatima, pročitajte u sledećim tekstovima:

Izbori 2012 – Kada su raspisani izbori, kada se održavajuu, o pravilima, rokovima, biračkom spisku i ranijim izborima u Srbiji.

Predsednički kandidati – ko se kanidovao za predsednika/predsednicu Srbije na izborima 6. maja; Kako smo glasali na izborima 2008. i koje su nadležnosti predsednika Srbije.

Ko su kandidati za poslanike – koji ljudi su kandidati stranaka za poslanike.

Kako smo i koga smo birali od 1990. do današnjih dana


Prilog izbornom sećanju: Kako smo glasali na lokalnim izborima 2008. Predest najjačih odborničkih lista

Pogledajte rezultate prvog kruga izbora za predsednika Republike od 6. maja 2012. godine po regionima, opštinama i po biračkim mestima (izvor RIK):

Tabela okruzi 00 – 15

Tabela okruzi 16 – 24

Tabela Kosovo i Metohija

Po biračkim mestima

Detaljne rezultate predsedničkih izbora 2012. po opštinama možete videti i na sajtu CESID-a

Prilog kulturi sećanja Kako sprečiti krađu, Vreme broj 506, 14. septembar 2000.

Prigovori zbog neregularnosti

Naprednjaci u jednom od prigovora tvrde da je u Beloj Crkvi "predsednik skupštine te opštine došao na biračko mesto u pratnji pet građana i umesto njih uzeo glasačke listiće i glasao". Takođe, kako je navedeno, "revoltiran građanin" na biračkom mestu je potom razbio biračke kutije, nakon čega su stigle nove, a birački materijal se skupljao sa poda.

Naprednjaci tvrde i da je na drugom biračkom mestu u istoj opštini u glasačkoj kutiji bilo tri listića više nego onih koji su tu glasali, što je, kako tvrde bio slučaj i u nekim biračkim mestima u Lazarevcu. RIK je sve prigovore odbacila, jer su ih podnela neovlašćena lica.

Koalicija Albanaca preševske doline u prigovoru navodi da se u Preševu otežano glasalo pošto članovi biračkog odbora nisu mogli da pronađu ime birača u biračkom spisku budući da nisu uspevali da pročitaju ćirilicu, a taj prigovor RIK je odbacio kao neblagovremeno upućen.

Pokret radnika i seljaka tvrdi da je izborni materijal u sedište GIK-a u Zaječaru stigao nezapečećen, pa su "svi predstavnici biračkih odbora na podu foajea zgrade gradske uprave izneli glasačke listiće, pakovali i pečatili glasački materijal".

Radikali u prigovoru tvrde da je u Žagubici falsifikovan zapisnik na jednom biračkom mestu, pa je na lokalnim izborima glasalo 572, na predsedničkim 577, a na parlamentarnim 454 birača.
Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da svaki birač, kandidat i podnosilac izborne liste ima pravo da podnese prigovor RIK zbog povrede izbornog prava u toku izbora ili nepravilnosti u postupku predlaganja, odnosno izbora. RIK o prigovorima mora da se izjasni u roku od 48 sati od prijema prigovora, a predviđeno je da se protiv svakog rešenja RIK, donetog po prigovoru, može izjaviti žalba Upravnom sudu, koja se podnosi preko RIK u roku od 48 časova od prijema rešenja.

RIK je dužna da u roku od 24 časa od prijema žalbe dostavi Upravnom sudu prigovor i sve potrebne spise, a taj sud odlučuje po žalbi primenom odredaba zakona kojim se uređuje postupak u upravnim sporovima. RIK je juče odbacila više od 30 prigovora na tok izbora na pojedinim biračkim mestima u Srbiji, jer su uglavnom bili neblagovremeni ili ih je podnelo neovlašćeno lice.

Rezultati lokalnih izbora

PONOVLJENI IZBORI

NIŠ: posle ponavljanja izbora na 17 mesta rezultat nepromenjen: SNS 17, DS 15, URS 11, SPS 10…

Gradske izborne komisije Niša Jasmina Krstić rekla je da ponovljeni izbori 13. maja na 17 biračkih mesta, na kojima pravo glasa ima 31.075 upisanih birača (13,45 odsto), neće uticati na broj osvojenih mandata stranaka i koalicija od 6. maja, kada je, prema podacima GIK-a i na osnovu rezultata na 156 biračkih mesta, koalicija Pokrenimo Srbiju osvojila je 17 mandata, lista Izbor za bolji život – Boris Tadić 15 mandata, URS 11 mandata, SPS-PUPS-JS 10 mandata, DSS četiri mandata i koalicija Preokret (LDP) četiri mandata.

Gradska izborna komisija u Nišu poništila je izbore na 17 biračkih mesta zato što je u glasačkim kutijama nađeno više listića od broja izašlih građana, odnosno birača čija su imena zaokružena i oni se lično potpisali u biračkim spiskovima.
Prema preliminarnim rezultatima, koji su utvrđeni na preostalih 156 biračkih mesta, najviše glasova na gradskim izborima osvojila je koalicija oko SNS (21,19 odsto), koalicija oko DS (18,53 odsto), URS (14,12 odsto) , koalicija oko SPS (13,56 odsto), (6,6 odsto) i Preokret (5,64)

Smederevo: Pokret za Smederevo, DS, SPS…

– Ponovljeni izbori neće bitno uticati na prošlonedeljne rezultate. Nezvanično, na prvom mestu je "Pokret za Smederevo – dr Jasna Avramović", na drugom DS, a na trećem koalicija oko SPS-a. Izbori ponovljeni na 11 biračkih mesta, a pravo glasa imalo je 12.382 birača.

Kuršumlija: SNS i DSS 19, DS, SPS, URS 18

Prema nezvaničnim rezultatima Opštinske izborne komisije sa ponovljenih lokalnih izbora na pet biračkih mesta, SNS je osvojio najviše glasova 358, ispred DS-a sa 279, DSS-a 154, SPS-a 133 i URS-a 88. Od ukupno 1.383 upisana birača glasao je 1.071 birač ili oko 75 odsto. Rezultati izbora, prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije u Kuršumliji Miljana Radosavljevića, nisu promenili broj osvojenih mandata, tako da će dosadašnja opozicija, SNS i DSS, ostati sa 19 odbornika, dok će koalicija koja je do sada bila na vlasti, DS, SPS i URS imati 18 predstavnika u lokalnom parlamentu.

Varvarin: DS–SPS–GG – Vojkan Pavić" 14 – Glasanje ponovljeno na dva biračka mesta, gde je upisano 726 birača. Prvi nezvanični rezultati pokazuju da će se u skupštini opštine Varvarin, pored pet stranaka koje su već u prvom krugu glasanja prešle cenzus, nakon ponovljenog glasanja naći i dva odbornika sa liste "Preokret – Miroslav Milošević Đak". U odnosu na prvi krug glasanja, po jednog odbornika manje u lokalnom parlamentu imaće koalicija "DS–SPS–GG Vojkan Pavić" i SPO, dok će jedno odborničko mesto više imati lista "DSS – Slavko Savić". Zbirni rezultati prvog i drugog kruga glasanja, premda još uvek nisu zvanični, pokazuju da će novi saziv skuštine Opštine Varvarin sa 41 odbornikom činiti: "DS–SPS–GG – Vojkan Pavić" 14 odbornika, SPO 13 odbornika, "Pokrenimo Varvarin – Tomislav Nikolić" 5 odbornika, "DSS – Slavko Savić" 4 odbornika, "URS – Mlađan Dinkić" 3 odbornika i "Preokret – Miroslav Milošević Đak" 2 odbornika.

Vladimirci: DS 9, SNS 5…

– Lokalni izbori ponovljeni na 3 mesta gde su pravo glasa imala 1.534 birača. Na biračka mesta izašlo je 757 glasača, a izbori su protekli bez problema. Posle današnjeg glasanja, SRS će imati 1 umesto 2 mandata, a SPS–PUPS će umesto 3, u skupštinskim klupama imati 4 odbornika. U vladimiračkoj Skupštini, DS će imati 9 mandata, koalicija oko SNS-a 5, SPS–PUPS 4, DSS 2, JS 2 , Grupa građana "Znamo i hoćemo bolje" 2 i SRS 1 mandat.

Krupanj: SPS 10, DS 8, SNS 7, DSS 6…

Nakon ponovljenih izbora na 3 biračka mesta, prema prvim rezultatima opštinske izborne komisije, mandate u budućem sazivu lokalne skupštine, koja će brojati 35 odbornika, imaće: SPS (10 odbornika), DS 8, SNS 7, DSS 6, URS 2 i Grupa građana "Naša Rađevina – Zoran Grujičić Mindo" 2 odbornička mesta.

Prve indicije

NOVI SAD:DS, 19,2, SNS 16,44

Prema podacima Lige socijaldemokrata Vojvodine na uzorku od 11 odsto obraćenog materijala redosled stranaka je sledeći: DS – 19,72, LSV – 16,44, SNS – 16,01, DSS – 6, 09, URS – 4,74 i SRS – 4,53.

KRAGUJEVAC: Trijumf Verka Stevanovića

Prema prvim preliminarnim podacima iz Gradske izborne komisije u Kragujevcu i izbornih štabova stranaka, na lokalnim izborima vodi lista Veroljub Stevanovic-Zajedno za Kragujevac-URS.
U GIK-u je Tanjugu rečeno da su obrađeni glasovi sa 13 od 166 biračkih mesta i da je ta lista osvojila 41, 22 odsto glasova, a da je na drugom mestu lista "Pokrenimo Srbiju" sa osvojenih 19,06 odsto glasova. Treća je lista "Izbor za bolji život" sa osvojenih 13,43 odsto glasova. Izborni štabovi stranke Veroljuba Stevanovića i Demokratske stranke obradile su nešto veći broj biračkih mesta, ali je redosled lista isti kao prema podacima GIK-a.

Kada je reč o drugim opštinama Šumadije, u Batočini je ubedljivu pobedu ostvarila lista "Izbor za bolji život", koja je osvojila 41, 83 odsto glasova, dok je lista "Pokrenimo Srbiju" druga sa 21 odsto glasova. U opštini Topola, prema podacima izbornog štaba Nove Srbije, lista Dragan Jovanović-Nova Srbija-DSS-PUPS osvojila je 59 odsto glasova.Jovanović je, inače, bio predsednik opštine Topola u prethodna dva mandata.

JAGODINA: Palma 60 odsto

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma izjavio je da je koalicija "Dragan Marković Palma – JS, SPS,PUPS" u Jagodini osvojila preko 60 odsto glasova, a Ivica Dačić na predsedničkim izborima preko 50 odsto glasova Jagodinaca.

LESKOVAC: DS 21,32 odsto, SNS sa 20,18

Prema podacima Izbornog štaba Demokratske stranke u Leskovcu, najviše glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima Leskovčani su dali Tomislavu Nikoliću i SNS-u.
Prema podacima GIK-a, na osnovu trećine obrađenih glasova za lokalne izbore, u Leskovcu vodi DS sa 21,32 odsto, slede SNS sa 20,18, SPS 14,33, URS 13,91, JS 4,99, NS 8,15 i DSS sa 5,33 odsto glasova.

ČAČAK: NS-DSS 18,52, Dveri sa 15,23

Prema rečima pr Nove Srbije Milana Draškića od obrađenih 50 biračkih mesta u Čačku koalicija NS-DSS je prva sa 18,52, slede Dveri sa 15,23, SNS sa 15,22, DS sa 15,07, SPS sa 14,47, URS sa 6,27 i Preokret sa 4,79.

ZVEČAN: DSS, URS

Na lokalne izborima u tom mestu, izašlo je 49 odsto birača. Prema nezvaničnim rezultatima DSS je osvojio 1367 glasova, URS 1023 glasova, SPS-PUPS-JS 556, SRS 396, Srpsko nacionalno veće 521 glas.

ZUBIN POTOK: DSS 63,5, SRS 27,6

Više od 60 odsto građana sa pravom glasa izašlo je na izbore. Najviše glasova osvojio je DSS (63,5 odsto), zatim SRS (27,6) i URS (5,7 odsto).

NOVI PAZAR: SDP pobeđuje

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je, na osnovu dosadašnjih rezultata, lista "Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić" odnela "ubedljivu pobedu" u tom gradu. Mahmutović je izjavio Tanjugu da je na drugom mestu po broju glasova "SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin", a na trećem Bošnjačka demokratska zajednica.
Prema rečima Mahmutovića, "SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin" pobedila je u Sjenici i Tutinu, a Sandžačka demokratska partija, i u Prijepolju, Novoj Varoši, i koalicija predvođena toj partijom u Priboju.

Rezultate prvog kruga izbora za predsednika Republike od 6. maja 2012. godine po opštinama i po biračkim mestima možete videti na sajtu RIK-a

BEOGRAD: Đilasova lista 50 odbornika, Vučićeva 37

U Beogradu je na izborima glasalo birača 840.838 birača (54.47 odsto). Bilo je 35.421 (4.21 odsto) nevažećih glasačkih listića:
Liste su ostvarile sledeće rezultate:

1. DRAGAN ĐILAS IZBOR ZA BOLjI BEOGRAD 295.833 ili 35,18 odsto glasova, osvojila je 50 odborničkih mesta

2. SRPSKA RADIKALNA STRANKA – DR VOJISLAV ŠEŠELj 33.210, 95, 3,

3. PROF. DR ZORAN STANKOVIĆ – UJEDINjENI REGIONI SRBIJE 23,459, 2,79, 0

4. ČEDOMIR JOVANOVIĆ – PREOKRET LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA, SRPSKI POKRET OBNOVE, SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA, BOGATA SRBIJA, DEMOKRATSKA PARTIJA SANDžAKA, ZELENA EKOLOŠKA PARTIJA – ZELENI 39.013, 4.64, 0

5. POKRENIMO BEOGRAD – TOMISLAV NIKOLIĆ (SRPSKA NAPREDNA STRANKA, NOVA SRBIJA, ASOCIJACIJA MALIH I SREDNjIH PREDUZEĆA I PREDUZETNIKA SRBIJE, DEMOKRATSKA PARTIJA MAKEDONACA – DEMOKRATSKA PARTIJA NA MAKEDONCITE, POKRET SNAGA SRBIJE – BK, POKRET SOCIJALISTA, KOALICIJA UDRUŽENjA IZBJEGLICA U REPUBLICI SRBIJI) 216.271, 25,72, 37,

6. DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – VOJISLAV KOŠTUNICA 62.749, 7,46, 10,

7. IVICA DAČIĆ – SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS), PARTIJA UJEDINjENIH PENZIONERA SRBIJE (PUPS), JEDINSTVENA SRBIJA (JS) – Milan Krkobabić 76.877, 9,14, 13,

8. GRUPA GRAĐANA POKRET PRIGRADSKIH OPŠTINA – JOVAN SRETKOVIĆ JOLE 1.784, 0,21, 0,

9. POKRET RADNIKA I SELjAKA 7.550, 0,90, 0,

10. NSD BEOGRAD – DR DUŠAN JANjIĆ 889, 0,11, 0,

11. DVERI ZA ŽIVOT BEOGRADA 30.083, 3,58, 0

12. KOMUNISTIČKA PARTIJA – JOSIP BROZ 6.669, 0,79, 0,

13. SOCIJALDEMOKRATSKI SAVEZ – NEBOJŠA LEKOVIĆ 2.650, 0,32, 0,

14. REFORMISTIČKA STRANKA – MIRKO BEOKOVIĆ 356, 0,04, 0,

15. SRPSKA MONARHISTIČKA STRANKA "SRPSKA SLOGA" – LjUBOMIR SIMIĆ 904, 0,11, 0,

16. NIJEDAN OD PONUĐENIH ODGOVORA 5.887, 0,70, 0,

Izvor GRADSKA IZBORNA KOMISIJA, 7. maja 2012. godine u 19,45 časova

VOJVODINA: Vodi lista "Izbor za bolju Vojvodinu"

Rezultati izbora za poslanike u Skupštini AP Vojvodine po proporcionalnom sistemu su sledeći:

* Izborna lista ZA EVROPSKU VOJVODINU, DEMOKRATSKA STRANKA – G17 PLUS, BORIS TADIĆ – mr Bojan Pajtić dobila je 33,728 odsto glasova i 23 mandata.

* Izborna lista ZAJEDNO ZA VOJVODINU – NENAD ČANAK – Nenad Čanak dobila je je 8,251 odsto glasova i 5 mandata.

* Izborna lista LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA – ČEDOMIR JOVANOVIĆ dobila je 4,315 odsto glasova i nije dobila mandate.

* Izborna lista SRPSKA RADIKALNA STRANKA – TOMISLAV NIKOLIĆ dobila je 29,576 odsto glasova i 20 mandata.

* Izborna lista SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE – PARTIJA UJEDINjENIH PENZIONERA SRBIJE – Dušan Bajatović dobila je 5,437 odsto glasova i 3 mandata.

* Izborna lista DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – NOVA SRBIJA – VOJISLAV KOŠTUNICA – dr Zoran Lončar dobila je 5,642 odsto glasova i 4 mandata.

* Izborna lista MAĐARSKA KOALICIJA – IŠTVAN PASTOR – Ištvan Pastor dobila je 7,369 odsto glasova i 5 mandata.

* Izborna lista GRUPA GRAĐANA «MAJA GOJKOVIĆ» – Maja Gojković dobila je 1,994 odsto glasova i nije osvojila mandate.

* Izborna lista VOJVODINA JE SNAGA SRBIJE – mr IGOR KURJAČKI – mr Igor Kurjački dobila je 0,666 odsto glasova i nije osvojila mandate.

U svim izbornim jedinicama, na izborima za Skupštinu AP Vojvodine po većinskom sistemu, u drugom krugu, na ponovljenom glasanju će učestvovati dva kandidata sa najvećim procentom osvojenih glasova.

Broj kandidata koji će učestvovati u ponovljenom glasanju po predlagačima, na osnovu 100 odsto obradjenih izbornih jedinica, je sledeći:

* «Za evropsku Vojvodinu, Demokratska stranka – G17 plus, Boris Tadić»; Demokratsk astranka – G17 plus; Demokratska stranka; Za evropsku Srbiju – Boris Tadić; Za evropsku Vojvodinu – Boris Tadić 51 kandidat

* Srpska radikalna stranka 39 kandidata

* Magyar koalíció – Pásztor István, Mađarska koalicija Ištvan Pastor 11 kandidata

* «Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak» 2 kandidata

* DSS – NS VOJISLAV KOŠTUNICA; Demokratska stranka Srbije 4 kandidata

* Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije; Socijalistička partija Srbije 4 kandidata

* GG; «Zajedno za bolju Suboticu»; Udruženje građana «Pokret vršačka regija – evropska regija»; «Pokret vršačka regija – evropska regija za Belu Crkvu» 8 kandidata

* Liberalno demokratska Partija 1 kandidat

Drugi krug pokrajinskih izbora za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom sistemu održaće se 25. maja 2008. godine.

Izvor: POKRAJINSKA IZBORNA KOMISIJA

Drugi krug izbora po većinskom sistemu
: DS 50, SNS 26, SPS 16, SVM 16, LSV 8, URS 2…

Za izbor poslanika po većinskom sistemu u drugom izbornom krugu, koji će biti održan 20. maja 2012. godine, najviše je kandidata za poslanike sa Liste Izbor za bolju Vojvodinu dr Bojan Pajtić njih 50. Lista Promenimo Vojvodinu Tomislav Nikolić ima 26 kandidata, Lista SPS Ivica Dačić, PUPS, JS, SDPS 16, SVM Ištvan Pastor 10 poslaničkih kandidata, LSV Nenad Čanak 8, URS 2, DSVM 1 i DSS dr Vojislav Koštunica 1 kandidata za pokrajinskog skupštinskog poslanika u drugom izbornom krugu.

Mandati odbornika

Stari grad

Dragan Đilas Izbor za bolji Stari Grad, 12754 Glasova, 27 Mandata, Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica, 3970, 8, Pokrenimo Stari Grad – Tomislav Nikolić, 4285 , 9, Čedomir Jovanović – Preokret, 3692 , 8, Prof. Dr Zoran Stanković – Ujedinjeni regioni Srbije, 972 , 0
, Srpska radikalna Stranka Dr Aleksandar Martinović, 1165, 0,
Ivica Dačić–Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS), 2289, 4

Savski Venac

U Skupštini opštine Savski venac 16 odbornika biće sa liste "Dragan Đilas izbor za bolji Savski venac, a devet sa liste "Pokrenimo Savski venac – Tomislav Nikolić", dok će SRS-PUPS-JS, "Preokret" i DSS imati po četiri odbornika.

Vračar

Prema preliminarnim rezultatima Izborne komisije opštine Vračar za izbornu listu "Dragan Đilas izbor za bolji Vračar – Branimir Kuzmanović" glasalo je 49,91 odsto birača koji su izašli na izbore, tako da će u Skupštini gradske opštine Vračar koja ima 45 odbornika, 25 odbornika biti sa te liste

Rakovica

Tomislav Nikolić 17 (29, 83 odsto), Dragan Đilas 16 (28,65 odsto), Ivica Dačić 7 (11,97 odsto), Čedomir Jovanović 3 (6,11 odsto), URS 3 (5,21 odsto), SRS 4,82 i bez mandata.

Čukarica

Na lokalnim izbornima na Čukarici za izbornu listu "Dragan Đilas, izbor za bolju Čukaricu" glasao je najveći broj sugrađana sa ove opštine.

Zvezdara

Prema preliminarnim rezultatima Izborne komisije opštine Zvezdara izborna lista "Dragan Đilas izbor za bolju Zvezdaru" osvojila je 35,90 odsto glasova, a u Skupštini opštine Zvezdara imaće 23 odbornika.

Novi Beograd

U opštini Novi Beograd najveći broj odborničkih mesta ima izborna lista "Dragan Đilas – Izbor za bolji Novi Beograd" koja je osvojila 46, 27 odsto glasova, a u Skupštini opštine biće 31 odbornik sa te liste.

Palilula

Na opštini Palilula DS će imati 24 odbornika jer su osvojili 43,64 odsto glasova, dok je lista "Pokrenimo Palilulu – Tomislav Nikolić" osvojila 29,09 odsto glasova i imaće 16 odbornika.

Surčin

Preliminarni rezultati izbora u opštini Surčin ukazuju na to da je Đilas dobio najviše glasova, a samim tim i najveći broj mandata. Odmah za njim je Tomislav Nikolić.

Lazarevac

U opštini Lazarevac ubedljivu većinu glasova odnela je Socijalistička partija Srbije. U ovoj opštini će biti 18 odbornika SPS-a, dok je DS odmah iza njih sa 16 mandata.

Sopot

Dosadašnji predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević najverovatnije će produžiti svoj mandat. Njegova partija "Grupa građana Žika Milosavljević" je osvojila većinu glasova.

Obrenovac

Prema preliminarnim rezultatima Izborne komisije opštine Obrenovac većinu glasova dobila je Srpska napredna stranka. Na drugom mestu su Đilas i Čučko po broju glasova.

Barajevo

U opštini Barajevo većinu glasova dobila je Srpska napredna stranka. Odmah za njom je Demokratska stranka.

Mladenovac

Prema podacima Izborne komisije opštine Mladenovac najviše glasova osvojila je izborna lista "Dragan Đilas – Izbor za bolji Mladenovac, dok su Naprednjaci odmah iza njega po broju glasova.

Grocka

Preliminarni rezultati kažu da je većinu glasova u opštini Grocka dobila Srpska napredna stranka, a odmah za njom je DS

Smederevo:
Grupa građana Pokret za Smederevo – 21,22 odsto
DS – 16,98
SPS-PUPS-JS – 12,02 odsto
SNS – 11,73,
Grupa građana Za Bolje Smederevo – 8,20 odsto.
Cenzus su prešli i URS; DSS i Preokret. Izbori poništeni na 11 biračkih mesta

Kraljevo :
SNS -20,73 odsto
DS – 16,19 odsto,
SPS-PUPS-JS – 13,89 odsto,
Dveri – 9,89 odsto,
URS – 8,29,
Pokret za Kraljevo 7,26 odsto,
DSS – 5,93 odsto,
Preokret – 5,81 odsto,
Složno za Kraljevo – 5,38 odsto.
SRS nije prešla cenzus.

Kragujevac
URS – 37,28 odsto
SNS – 18,13 odsto
DS – 12,68 odsto
SPS-PUPS-JS – 9,99 odsto
Preokret – 5,59 odsto
DSS – 5,28 odsto glasova

Cenzus nisu prešle SRS, Dveri, Nova socijaldemokratija Srbije – Dušan Janjić i lista Socijaldemokratski savez – Socijademokratski Pokret Dragutin Dragojlović Baja.

Pančevo :
DS – 21,25 odsto
SNS – 20,41 odsto
SPS – 14,25 odsto
URS – 6,73 odsto
DSS – 6,59 odsto
LSV – 6,29 odsto
Preokret – 6,26 odsto.

Kruševac
"Promene – dr Branislav Katančević" – 23,18 odsto,
SNS – 21,37 odsto,
SPS – JS – 16,66 odsto,
DS – 14, 22 odsto
DSS – 6,98 odsto.

Ispod cenzusa: URS – 4.34%, SRS – 3.42%, Preokret – 3.38%, PUPS- 2,39, Dveri – 2,08, Radnici i seljaci – 1,78

Leskovac
DS – 21,32 odsto,
SNS – 20,18,
SPS – 14,33,
URS – 13,91,
JS – 4,99,
NS – 8,15
DSS sa 5,33 odsto glasova.

Cenzus su prešli i URS; DSS i Preokret. Izbori poništeni na 11 biračkih mesta

Niš:
SNS – 21,04 odsto
DS – 18,58 odsto
SPS-PUPS-JS – 13,96 odsto,
URS – 13,83
DSS- 6,08
Preokret – 5,62 odsto glasova.

Ispod cenzusa su Dveri sa 4,5 odsto, SRS sa 3,88 i reformisti sa 3,40 odsto osvojenih glasova u Nišu.

Ljig:
DS – 6 mandata
NS – 6 mandata
SNS – 5 mandata

Prijepolje:
SDP – 13 mandata
DPS – 10 mandata
SNS – 10 mandata

Kula:
DS – 9 mandata
SNS – 7 mandata
SPS – 7 mandata

Nova Varoš:
SNS-DSS – 8 mandata
DS – 6 mandata
SPS-PUPS-SJ – 5 mandata

Knjaževac:
URS – 27,00%
SNS – 20,24%
SPS-PUPS-JS – 17,27%

Ćićevac:
DS – 12 mandata
URS – 4 mandata
DHSS – 4 mandata

Novi Kneževac:
DS – 13 mandata
SVM – 6 mandata
SNS – 7 mandata

Trstenik:
URS – 17 mandata
DS – 11 mandata
SNS – 7 mandata

Čoka:
SVM – 9 mandata
DS – 7 mandata
LSV – 3 mandata

Senta:
SVM – 12 mandata
DS – 10 mandata
LSV – / mandata

Ada:
DS – 16 mandata
SVM – 6 mandata
SNS – 2 mandata

Žitorađa:
DS – 12 mandata
SRS – 5 mandata
SPS – 4 mandata

Pirot:
Koalicija za Pirot – 22 mandata
SNS – 10 mandata
SPS-PUPS – 7 mandata

Kuršumlija:
SNS – 14 mandata
DS – 8 mandata
DSS – 5 mandata

Blace:
DS – 10 mandata
DSS – 7 mandata
URS – 5 mandata

Prokuplje:
DS – 16 mandata
SNS – 12 mandata
SPS – 9 mandata

Rezultate prvog kruga izbora za predsednika Republike od 6. maja 2012. godine po opštinama i po biračkim mestima možete videti na sajtu RIK-a

Detaljne rezultate predsedničkih izbora 2012. po opštinama možete videti i na sajtu CESID-a

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu