Zumiranje 04, 25. januar 2015.

Zumiranje
BROJ |

Imamo lipravnu državu

Jedan od velikih problema kod nas je pitanje političke kulture. Čini se da političari često ne shvataju gde je granica njihovog delovanja. Oni treba da rešavaju načelna, sistemska pitanja, a ne da se bave pojedinačnim slučajevima

U četvrtoj po redu emisiji "Zumiranje", novinarka nedeljnika "Vreme" Tatjana Tagirov razgovarala je sa profesorkom prava Vesnom Rakić Vodinelić i Omerom Hadžiomerovićem, sudijom Apelacionog suda u Beogradu, o stanju u pravosuđu u Srbiji, reformi ove oblasti, protestu advokata, Zakonu o javnom beležništvu, pravnoj državi…

Jedan od povoda za debatu bio je aktuelni sukob između Saše Jankovića, zaštitnika građana i Ministarstva odbrane.

Prema mišljenju Vesne Rakić Vodinelić, jasno je da ovde pravne države nema. "Ne, nemamo je i nećemo je skoro imati. Što se tiče institucija pravne države, u nju svakako spada zaštitnik građana, zato što je njemu zakonom stavljeno u zadatak da se stara o zaštiti ljudskih prava na različite načine. Po Zakonu o zaštitniku građana, ombudsman je državni organ. Ovde zaprepašćuje to da jedan državni ogran, odnosno Ministarstvo odbrane, bez ikakvog pravnog osnova, i ne pomišljajući na to da treba da ima nekakav pravni osnov, odbija da dostavi drugom državnom organu, ombudsmanu, podatke koje mu je tražio. Tu počinje javna debata u kojoj predstavnik jednog državnog organa, ministar odbrane, koristi neprimerene izraze – da ga je sramota od onoga što priča ombudsman, a onda mu ombudsman kratko odgovara da on verovatno zna zašto ga je sramota i da je to dobro."

Omer Hadžiomerović smatra da čitav ovaj događaj pokazuje kakav je odnos vlasti prema nezavisnim državnim institucijama: "Nisam video da je iko sporio zakonitost rada ombudsmana. Njegovo je pravo da podnese krivičnu prijavu protiv nekoga. On može da obavesti javnost kada mu neki organ ne podnese izveštaj. Niko nije rekao da se ombudsman nezakonito ponašao, nego prosto neko nije zadovoljan sadržinom onoga što je radio ombudsman. To je ono što predstavlja veliki problem."

Očigledno je da se ne postavlja pitanje funkcionisanja institucija i njihovog postojanja, već je bitno da se građanima naglasi da su institucije najvažnije, a pre svega premijer. Od njega potiče sva vlast, a zatim su tu tajne službe, paraslužbe i "prateće institucije", smatra Vesna Rakić Vodinelić. "Dakle, da li je neko zaštitnik građana, odnosno ljudskih prava, da li tu sud ima neku ulogu, da li je neko ministar i ima svoj resor i ulogu u tom resoru, to uopšte nije bitno, bitno je da postoji neko i nešto što se kao tamna i nedefinisana masa valja iza toga. Sada mi kao građani treba da se osećamo kao da ta masa upravlja nama i da je najbolje da javno ne zauzmemo nikakvu poziciju, jer ko zna šta može da nam zaskoči na vrat. To ne izgleda kao institucionalna debata, već kao preteća debata u kojoj se stavlja do znanja da svima nama upravlja neko koga niti smo birali, niti mu znamo obris i oblik, neko za koga ne znamo šta nam čini iza leđa."

Jedan od veliki problema kod nas je pitanje političke kulture. Čini se da političari često ne shvataju gde je granica njihovog delovanja. Oni treba da rešavaju načelna, sistemska pitanja, a ne konkretne predmete, smatra Omer Hadžiomerović: "Vrlo često, pogotovo kada je u pitanju pravosuđe, političari žele da se predstave kao Robin Hud koji odjednom počinje da brani građane od korumpiranih, nestručnih sudova. Moguće je da su zaista i sudovi pogrešili, ali njihov posao je da uoče sistemski problem, a ne neki konkretan predmet. Možda političari to rade iz najbolje namere, ali to stvara sliku da vrše pritisak."

"Pritisci na sudije su retko direktni, gotovo da ih više nema, ali je problem u tome što su postali posredni. To je još opasnije jer se baš zato što su posredni, takvi pritisci ne prepoznaju, a često nisu nelegalni, već se za njih stvori zakonski osnov. Najbolji primer za to je reizbor sudija", smatra sudija Hadžiomerović.

Profesorka Rakić Vodinelić misli da politički funkcioneri smatraju sebe nalogodavcima. Ova vlast se od prethodne razlikuje u maniru, kaže Rakić Vodinelić: "Ako bismo opisali odnos prethodne vlasti prema pravosuđu jednom rečju, ona bi bila "bagatelisanje", a sada je to omalovažavanje i personalni napadi putem tabloida, što je direktan uticaj na ugled."

Jedno od pitanja pokrenuto u debati je i četvoromesečni protest advokata i njihov povratak u sudnice. Mir kojim su za to vreme zračili oni koji su odgovorni za stvaranje povoljne sredine za uspostavljanje pravosuđa dovodi do zaključka da naša izvršna vlast, a pre svega Vlada i odgovorni ministri, zapravo smatraju da je pravosuđe čisti luksuz koji ovoj državi uopšte nije potreban, dodala je Rakić Vodinelić: "Bilo bi zaista zanimljivo postaviti pitanje koje je Hadžiomerović već postavio, šta bi se ovoj zemlji desilo ako vlada ne bi funkcionisala četiri meseca, a ja ću dodati još jedno pitanje, šta bi se ovoj zemlji desilo kada nijedan medij ne bi objavio nijednu reč koju je premijer izgovorio četiri meseca?"

Učesnici debate smatraju da su advokati uspeli zato što imaju praksu izdavanja licenci i mogli su na taj način da privuku i one koji nisu bili za protest. Drugi razlog je socijalni: uvođenje nove, notarske, profesije u siromašnoj državi u pogrešnom trenutku, koja preti da ugrozi drugu tradicionalnu profesiju.

"Problem je što pokušavamo da promenimo mnoge stvari preko noći i mislimo da to može tako. Mora da postoji prelazni period. U tom smislu ovaj zakon nije bio dobar", smatra sudija Hadžiomerović: "Gledano sa stanovišta funkcionisanja sudskog sistema, uvođenje notarske profesije nije toliko efikasno. Nisu problem overe i ostavine, problem je bio u građanskim i krivičnim parnicama. To je nešto što treba da doprinese građanima, da im olakša."

Sagovornici su se složili da notarska profesija nije neophodna, ali je potrebna.

"Suštinsko je pitanje kako donosimo zakone, pogotovo one sistemske. Ako očekujete da sudski sistem funkcioniše dobro, morate da mu obezbedite stabilnost. Cilj nije određen jasno, ni način za ostvarivanje. Postoje međunarodna iskustva. Treba odrediti cilj u dužem vremenskom periodu. Ne za jedan mandatni period, već da se poštuje i kada dođe druga vlast.

U meri u kojoj je društvo sudija više kritički nastrojeno, manje je prihvatljivo kao partner. Nema suštinskog uvažavanja određenih stručnjaka", rekao je Hadžiomerović.

Novi zakon o notarima je rezultat sporazuma advokata i Vlade. "Zakon ne sme da bude rezultat nečijeg sporazuma. On je donet 2011, a do sada je tri puta menjan, u nekim elementima bitno menjan. Ni onda kada je donesen, a ni nakon prve promene, koja je najviše ugrozila advokate, do danas ne postoji nikakav koncept", smatra Rakić Vodinelić.


"Zumiranje" na Twitteru: www.twitter.com/NedeljnikVreme#Zumiranje

VREME na facebooku

Iz istog broja

ZUMIRANJE – 120. EMISIJA

Borba za dostojanstvo i opstanak medija

ZUMIRANJE – 119. EMISIJA

Šest meseci protesta

ZUMIRANJE – 116. EMISIJA

Lični angažman kao mera pristojnosti

ZUMIRANJE – 115. EMISIJA

Ima li pravde u Srbiji

ZUMIRANJE – 114. emisija

Dometi građanskog protesta

ZUMIRANJE – 113. emisija

Vučić glumi da sve zna

ZUMIRANJE – 112. EMISIJA

Ko priziva nasilje

ZUMIRANJE – 111. EMISIJA

Svi naši mitinzi

ZUMIRANJE – 110. EMISIJA

Zašto kaska ekonomija Srbije

ZUMIRANJE 104, 27. novembar 2018.

2018. godina u retorvizoru

ZUMIRANJE 97, 8. novembar 2018.

Stranputice srpske spoljne politike

ZUMIRANJE 96, 1. novembar 2018.

Srpska posla i Nemačka

ZUMIRANJE 95, 25. oktobar 2018.

Šta nas još čeka od Vučića

ZUMIRANJE 94, 18, oktobar 2018.

Advokatura i kriminal

ZUMIRANJE 93, 11, oktobar 2018.

Cirkus Aleksandra Vučića

ZUMIRANJE 92, 14. jun 2018.

Gde je Srbija u novom hladnom ratu

ZUMIRANJE 90, 31. maj 2018.

Sve laži Srbije

ZUMIRANJE 89, 24. maj 2018.

Sve igre u srpskom fudbalu

ZUMIRANJE 88, 17. maj 2018.

Izbori u Demokratskoj stranci

ZUMIRANJE 87, 10. maj 2018.

Spoljna politika Aleksandra Vučića

ZUMIRANJE 86, 3. maj 2018.

Srbija, Hrvatska, Vulin i diplomatija

ZUMIRANJE 85, 26. april 2018

Ne damo naše aerodrome

ZUMIRANJE 84, 19. april 2018.

Nedostupnost informacija

ZUMIRANJE 83, 12. april 2018.

O prinudnim iseljenjima

ZUMIRANJE 82, 22. mart 2018.

Ustavni javašluci

ZUMIRANJE 81, 15. mart 2018.

Veliki povratak mafijaških ubistava

ZUMIRANJE 79, 1. mart 2018.

Ko pobeđuje da odlučuje

ZUMIRANJE 80, 8. mart 2018.

Brisani prostor beogradskih izbora

ZUMIRANJE 78, 22. februar 2018.

Ko će biti gradonačelnik

ZUMIRANJE 77, 15. februar 2018.

Da li će Beograd biti oslobođen

ZUMIRANJE 76, 8. februar 2018.

Ko da ode, a ko da se ne vrati

ZUMIRANJE 75, 1. februar 2018.

Ne zaboravite Savamalu

ZUMIRANJE 73

Opkoljeni SNS-om

ZUMIRANJE – 105. EMISIJA

Kako su protesti promenili Srbiju

ZUMIRANJE 65

U susret izborima

ZUMIRANJE 63

Ćirilica i mi

ZUMIRANJE 60

TAJNE SLUŽBE

ZUMIRANJE 59

Libijska veza

ZUMIRANJE 57

Mediji u Srbiji

ZUMIRANJE 54

Peglanje izbora

ZUMIRANJE 52

O KONTROLI IZBORA

ZUMIRANJE, NAJAVA NOVE SEZONE

OD 18h UŽIVO!

VREME FILM

Pad Krajine

Zumiranje 46, 15. jun 2016.

Država se urušila u Hercegovačkoj

Zumiranje 45, 8. jun 2016.

Skriveno lice Skupštine

Zumiranje 44, 1. jun 2016.

Kako je nestala pravna država

Zumiranje 43, 25. maj 2016.

Noćno rušenje i noćno smenjivanje

Zumiranje 42, 19. maj 2016.

Čiji je grad

Zumiranje 41, 11. maj 2016.

Rušenje Beograda na vodi

Zumiranje 40, 5. maj 2016.

Srbija posle izbora

Zumiranje 39, 27. april 2016.

Lokalna iznenađenja

Zumiranje 38, 19. april 2016.

Šta nas čeka posle izbora

Zumiranje 37, 13. april 2016.

Promocija Napredne knjige

Zumiranje 35, 30. mart 2016.

Može li vlast da stane u jednu knjigu

Zumiranje 34, 23. mart 2016.

Beli listići i posledice

Zumiranje 33, 16. mart 2016.

Društvene mreže i izbori

Zumiranje 32, 9. mart 2016.

Politika i navijači

Zumiranje 28, 20. decembar 2015.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Zumiranje 31, 2. mart 2016.

Odnos javnosti prema vlasti i opoziciji

Zumiranje 30, 25. februar 2015.

Zašto će biti raspisani vanredni izbori

Zumiranje 29, 30.DECEMBAR.2015.

Politički status Vojvodine

Zumiranje 27, 4. decembar 2015.

Kako usporiti globalno zagrevanje?

Zumiranje 26, 1. decembar 2015.

Ima li dogovora u Parizu?

Zumiranje 24, 12. novembar 2015.

Kakva opozicija treba Srbiji

Zumiranje 23, 1. oktobar 2015.

Novinari i vlast

Zumiranje 22, 21. jun 2015.

Levica, desnica, centralno

K. S

Zumiranje 21, 14. jun 2015.

Da li treba prodati Telekom?

priredila Katarina Stevanović

Zumiranje 20, 7. jun 2015

Šta koči Zakon o udžbenicima

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 19, 31. maj 2015.

Nova mafija među nama

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 18, 24. maj 2015.

Aleksandar Vučić i nevladin sektor

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 17, 17. maj 2015.

Pad podrške ulasku u EU

Zumiranje 16, 26. april 2015.

Godina ili hiljadu dana vlade

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 15, 19. april 2015.

Političkom marketingu nedostaje proizvod

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 14, 5. april 2015.

Šešelj kao paradigma sadašnje vlasti

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 13, 29. mart 2015.

Sećanje na Stojana Cerovića

Priredio: Radmilo Marković

Zumiranje 12, 22. mart 2015.

Šta je mutno u Beogradu na vodi

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 11, 15. mart 2015.

Ko upravlja Zvezdom i Partizanom

Priredio: Radmilo Marković

Zumiranje 10, 8. mart 2015.

Žene su instrument društva

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 09, 1. mart 2015.

Šta predviđa dogovor sa MMF-om, a šta se krije od građana

Priredio: Radmilo Marković

Zumiranje 08, 22. februar 2015.

Lutanja spoljne politike Srbije

Priredila: Katarina Stevanović

Zumiranje 07, 15. februar 2015.

Društvene mreže su centar informisanja

 

Zumiranje 06, 8. februar 2015.

Neprijatelj države je svako ko nešto pita

K. S

Zumiranje 05, 1. februar 2015.

Ko se boji Sirize

r. m

Zumiranje 03, 18. januar 2015.

Nemamo elitu, imamo oligarhiju

J. G

Zumiranje 02, 11. januar 2015.

O kumovima, budžetu, novim tajkunima i Telekomu

r. m

Zumiranje 01, 28. decembar 2014.

Čestitost u današnjem vremenu

M. R

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu