Spomen-ploča Tomi Buzovu

Više od vesti
BROJ |
Heroj iz Štrpca 2

SA FOTOGRAFIJOM OTETOG I UBIJENOG SUPRUGA: Koviljka Buzov

foto: marko rupena

Heroj iz Štrpca

Spomen-ploča Tomi Buzovu koji je ubijen je 27. februara 1993, nakon što je pokušao da spreči iz voza Beograd–Bar budu izvedeni Bošnjaci koji su potom opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni u Drinu

Opština Novi Beograd postavila je spomen ploču Tomi Buzovu, kapetanu prve klase bivše JNA, na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 42. Spomen ploču su u sredu, 20. aprila u 13 sati, otkrili Aleksandar Šapić, predsednik opštine i Tomina supruga Koviljka Buzov i unuk .

Tomo Buzov ubijen je 27. februara 1993, u jednom od najjezivijih zločina iz jugoslovenskih ratova. U mestu Štrpce kod Višegrada, na deonici pruge koja prolazi kroz Bosnu, iz voza Beograd–Bar, izvedeno je dvadeset putnika koji su opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni u Drinu. Svi osim dvojice bili su bošnjačke nacionalnosti, građani Srbije i Crne Gore iz Prijepolja, Bijelog Polja i Bara.

Buzov, jedan od putnika, pokušao je da spreči izvođenje Bošnjaka iz voza. Završio je kao i oni: posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Heroj iz Štrpca 3
Spomen-ploča Tomi Buzovu (FOTO: novibeograd.rs)Spomen-ploča Tomi Buzovu (FOTO: novibeograd.rs)

Ovaj zločin počinili su pripadnici specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Osvetnici" pod komandom Milana Lukića. On je trenutno u Estoniji gde izdržava doživotnu kaznu za zločine počinjene u Višegradu. Protiv "Osvetnika" se u Beogradu i Sarajevu vode paralelni sudski postupci. Dosad je pravosnažno osuđen samo jedan.

U tekstu Dejana Anastasijevića "Zločin i sećanja: Sudbina kapetana Buzova" (Vreme 1313, 3. mart 2016), supruga pokojnog Tome, Koviljka Buzov izrazila je želju da na ulazu zgrade u kojoj ona i danas živi bude postavljena spomen-ploča. Opština Novi Beograd ispunila je njenu želju i saopštila da ploču postavlja u znak sećanja na njegov moralni i plemeniti čin.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu