Više od vesti
Grip u školama 2

Grip u školama

H1N1 u osnovnoj školi u Čačku, u Beogradu u Vojnoj gimnaziji i još jednoj srednjoj školi...

Piše: J. L

Iako se u subotu činilo da se početak talasa novog svinjskog (meksičkog, H1N1) gripa nije poklopio sa početkom školske godine, u četvrtak se desio preokret i iz sata u sat se prijavljuju novi slučajevi obolelih i to upravo u obrazovnim ustanovama.

U sredu je javljeno da su od novog gripa obolela tri učenika Vojne gimnazije u Beogradu (još uvek, međutim, nije stigla i zvanična potvrda od nadležnih u vojsci), a već danas, 29. oktobra potvrđeno je prisustvo H1N1 u Osnovnoj školi "Milica Pavlović" iz Čačka, u još jednoj beogradskoj srednjoj školi, dok je u Kraljevu registrovano još dvoje obolelih.

Iz čačanske osnovne škole je ove nedelje izostao veći broj učenika, pa je direktor Mirko Lazović o tome obavestio Zavod za zaštitu zdravlja iz koga je ubrzo stigla i potvrda obolenja. Iz Zavoda su obavestili direktora i o merama koje treba preduzeti protiv daljeg širenja virusa.

"Mi u školi postupamo prema planu koji smo sačinili sa školskom upravom u preduzimanju preventivnih mera", izjavio je direktor čačanske osnovne škole.

"Zavod je izvršio uzrokovanje materijala i sad činimo sve ono što je naloženo: na higijeni, na provetravanju i vođenju svakog izostanka. Ako simptomi gripa postoje, obaveštavamo Zavod i pozivamo roditelje da deca ostanu kod kuće. Isto to važi i za radnike" dodao je Lazović.

Preduzete su mere izolacije sumnjivih slučajeva, a proveravaju se i kontakti obolelih u Vojnoj gimnaziji.

U Srbiji je do petka, 23. oktobra registrovano ukupno 134 obolelih od novog virusa gripa A (H1N1), saopštio je Institut za javno zdravlje Batut.

Od ukupnog broja obolelih, 71 slučaj se dovodi u vezu sa putovanjem, a oboleli su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja i Trstenika.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu