Korona virus u svetu

Više od vesti
Francuska, Italija i Španija se spremaju za popuštanje mera 2

Barselona, 26. april 2020.

foto: AP

Francuska, Italija i Španija se spremaju za popuštanje mera

Piše: R.S.V

Tri evropske zemlje najteže pogođene pandemijom korona virusa polako se pripremaju za ublažavanje restrikcija uvedenih kako bi se sprečilo širenje ove infekcije.

Deca u Španiji danas su prvi put izašla u šetnju posle 44 dana u karantinu. Nove, relaksirane mere omogućile su da 6,3 miliona mlađih od 14 godina izađu svakog dana na po jedan sat, najdalje kilometar od kuće. Bicikli, skejtbordi i roleri su dozvoljeni, ali parkovi i dalje ostaju zaključani. Ostale mere karantina u Španiji ostaju na snazi, uz najavu vlade da bi dalje relaksiranje moglo da usledi u drugoj polovini maja.

Francuski premijer Eduar Filip najavio je da će u utorak parlamentu staviti na glasanje nacionalnu strategiju izlaska iz pandemije. Za sada, Francuska je odredila sedamnaest prioritetnih ciljeva. Među njima su ponovno otvaranje škola, vraćanje javnog prevoza u normalan režim, politika testiranja, obezbeđivanje dovoljnih količina maski i dezinfekcionih sredstava, stroga politika testiranja, podrška starijima i ponovno otvaranje firmi.

Italija, prva evropska zemlja koja je uvela potpuni karantin u martu, nada se ponovnom pokretanju proizvodnih pogona najranije 4. maja. Škole i vrtići, međutim, ostaju zatvoreni do septembra, rekao je italijanski premijer Đuzepe Konte. Detaljan plan popuštanja mera u borbi protiv korona virusa javnosti će biti saopšten početkom naredne nedelje. Konte, međutim, smatra da su karantini i izolacija najefikasnija mera za usporavanje infekcije, dok se ne pojavi vakcina.

Među drugim zemljama koje planiraju ili već sprovode ublažene mere nalaze se i Češka, Nemačka, Belgija i Švajcarska. Od sutra u Češkoj počinju da rade univerziteti, a u Nemačkoj nošenje maski u prodavnicama i javnom prevozu postaje obavezno, pošto je ova zemlja već ublažila određene restrikcije, što je dovelo do pojačanog kretanja građana. U Švajcarskoj određene delatnosti, poput frizerskih salona i cvećara, već rade, a osnovne škole će biti otvorene 11. maja. Belgija planira otvaranje prodavnica za 11. maj, a otvaranje škola nedelju dana kasnije, uz ograničen broj učenika koji mogu da borave u učionici u isto vreme.

Do danas u 17 sati u svetu je zabeleženo 2.966.489 slučajeva infekcije korona virusom. Od tog broja, 205.686 ljudi je preminulo, dok je 873.548 osoba uspešno preležalo infekciju.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu