Prilog kulturi sećanja

Više od vesti

Filip David ne zaboravlja devedesete, a vi?

Da se od početka 90-ih godina nije slagao sa političkim stavovima i političkim delovanjem Tomislava Nikolića rekao je pred njim u Narodnoj biblioteci, nakon što je primio nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u Srbiji (Kuća sećanja i zaborava)

Nakon što je primio nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u Srbiji (Kuća sećanja i zaborava ), na svečanosti u Narodnoj biblioteci 26. februara, povodom obeležavanja dana te ustanove i Nacionalnog dana knjige, na početku govora koji je održao kao laureat, Filip David se ogradio od prisutva predsednika Srbije Tomislava Nikolića:

"Moram ipak da se ogradim od prisustva gospodina Tome Nikolića, poštujući instituciju predsednika republike, moram reći da se od početka 90-ih godina nisam slagao sa političkim stavovima i političkim delovanjem gospodina Nikolića i osećam obavezu da to kažem ovde pred njim."

Ministar kulture Ivan Tasovac je na to kasnije reagovao rečima:

"Kultura ne bira strane, kultura pripada svima i upravo je kultura ta tačka konsenzusa oko koje se moramo naći i zato vrlo pažljivo moramo birati reči koje izgovaramo u Narodnoj biblioteci republike Srbije."

Tomislav Nikolić je po okočanju događaja, izlazeći iz dvorane kratko rekao: "Za to nije bilo potrebno ni hrabrosti ni vaspitanja."

"Ne znam šta ima on da se ograđuje. To je njegova stvar, imao bih ja tu pitanja, ali mislim da je predsednik odgovorio tačno", rekao je dan kasnije premijer Aleksandar Vučić…

Filip David je od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo pisce iz svih delova bivše Jugoslavije i jedan od osnivača Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca koje je istupalo protiv rata u kome se raspala SFR Jugoslavija, 1992. je udaljen sa posla u RTS zbog osnivanja Nezavisnog sindikata Radio-televizije Beograd, član je Grupe 99, osnovane na Frankfurtskom sajmu knjiga 1999. i jedan od utemeljivača nezavisne književne asocijacije Forum pisaca, osnovane u decembru 1999. godine.

Tomislav Nikolić je nakon usposavljanja višestranačja devedesetih najpre bio funkcioner Narodne radikalne stranke, a zatim, nakon ujedinjavanja narodnih radikala i Srpskog četničkog pokreta u Srpsku radikalnu stranku, od 23. februara 1991. godine, član je Srpske radikalne stranke, u kojoj je najpre izabran za potpredsednika, a kasnije za zamenika predsednika. Krajem 1991. i početkom 1992. godine dobrovoljac u Hrvatskoj, na slavonskom ratištu.mOd 1992. godine bio jeposlanik u Skupštini Srbije a 24. marta 1998. godine postao je potpredsednik Vlade Republike Srbije u "vladi narodnog jedinstva" koju su oformili Socijalistička partija Srbije, Jugoslovenska levica i Srpska radikalna stranka pod vođstvom predsednika Vlade Mirka Marjanovića. SRS se usprotivila potpisivanju Kumanovskog sporazuma, juna 1999. godine, kojim je okončana agresija NATO na SR Jugoslaviju i ministri iz ove stranke su podneli formalne ostavke na svoje funkcije, ali su nastavili da obavljaju svoje dužnosti…

(Videti takođe: Lista 25 najčitanijih knjiga u narodnim bibliotekama u Srbiji u prvoj polovini 2015. godineNarodna biblioteka Srbije;

Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije Narodna biblioteka Srbije;

Biografija Filipa Davida, Laguna)

Filip David: Kuća sećanja i zaborava

Dobitnik Ninove nagrade za 2014. godinu.

Svako ponekad poželi da bude neko drugi, ali šta ako dobije priliku za to?

Albert Vajs je još od detinjstva imao prilike da promeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vreme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zameni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobegne iz nemačke porodice koja ga je umalo usvojila.

Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferencija o Drugom svetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na "Kuću sećanja i zaborava". U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje. Albert u jednom ekranu može da kao na filmu vidi scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka za koji se oseća krivim, jer je mlađi brat bio poveren njemu na čuvanje. Ogromni bol koji je osetio jače no ikad može da nestane ako on u sledećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija (Erika Vajsa). Hoće li Albert iskoristiti poslednju šansu da promeni svoj identitet u skladu sa rečima jednog svog prijatelja i sunarodnika "Pamćenje je strašnije od svakog zaborava" ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, Kuća sećanja i zaborava je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti.

( Knjiga sećanja i zaborava Laguna)

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu