Više od vesti

E-zoom: Sedam hiljada razloga

Kako je iznajmljivanje stana ambasadorke pri Unesko u Parizu postalo tema dana

Piše: D. Ž
E-zoom: Sedam hiljada razloga 1

Pitao patrijarh popa, kad je došao u neko selo, zašto se povodom toga ne oglašava crkveno zvono, a pop kaže: "Presvetli, ima stotinu razloga, ali glavni je da – nemamo zvono!"

Tako se odjednom pojavilo i sedam hiljada razloga za propitivanje otkud "toliki novci" a nema popa koji će da kaže: "Ljudi se pitaju samo iz jednog razloga – teška smo mi sirotinja!"

Otuda ljudima sve ovo oko rezidencije u Parizu izgleda kao rasipništvo, pa ova tema narasta do političke teme dana. Sad se svi oglašavaju.

Kabinet Borisa Tadića, predsednika Srbije, saopštio je da nije ni urgirao, niti odobrio, niti se složio sa odlukom da se pitanje stana i rezidencije ambasadorke Srbije pri Unesku reši zakupom prostora po ceni od 7.000 evra mesečno. Saopšteno je još da tu odluku treba preispitati.

Mediji su proteklih dana objavljivali informacije o iznajmljivanju prostora za stan i rezidenciju srpske ambasadorke pri Unesku Zorice Tomić po veoma visokoj ceni, uz objašnjenje da je predlog o rentiranju stana po ceni od 7.000 evra mesečno Vlada Srbije usvojila tek posle nekoliko intervencija, budući da se takav prostor može pronaći po znatno nižoj ceni.

Zorica Tomić je, kako je navedeno u štampi, na mesto ambasadora postavljena u septembru prošle godine ukazom predsednika Srbije.

U Ministarstvu spoljnih poslova ističu da je "Direkcija Ministarstva za imovinsko-pravne, opšte i zajedničke poslove 19. novembra 2009. uputila Vladi RS Predlog zaključka o zakupu službene rezidencije ambasadora RS pri Unesku u Parizu" i da je sve u skladu sa važećim podzakonskim aktima. Cena zakupa, koja mesečno iznosi 7.000 evra, pokriva opremu (nameštaj), kao i troškove u vezi sa uslugama za sve stanare zgrade (održavanje lifta, zajedničke troškove, troškove vode, centralnog grejanja i sl.). U MSP ističu da je visina zakupnine rezidencijalnog objekta određena tržišnim uslovima i ponudom u datim uslovima u Parizu. 

Malo tu pomaže što je Vuk Jeremić tvrdio na televiziji da je Zorica Tomić naš najbolji ambasador. Kakvi li su drugi kad se najbolji postaje za pet meseci staža!

Preko hleba dali joj i kiflu. Tako narod komentariše kad se nekom plati sedam hiljada evra za stan i rezidenciju. Koliki li su troškovi selidbe?

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu