Komentar dana

Više od vesti
BROJ |

Daj pope ruku

Da li se Patrijarh zalaže za "zamrzavanje srpskosrpskog koflikta"

Mitske "ale i vrane" opet su se udružile protiv srpskog naroda i tako već decenijama, ako ne i vekovima, barem po tumačenju crkve. Svi su protiv nas.

Doprinos toj školi mišljenja dao je u svetosavskoj "Politici" i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Irinej je izjavio da spoljni pritisci treba da dovedu do snažnijeg jedinstva naroda i države u odbrani suverenih prava i integriteta zemlje i da to jedinstvo ne bi trebalo da narušavaju unutrašnje razmirice.

"Socijalni problemi i nezadovoljstvo koje postoji kod nekih slojeva društva ne treba da cepaju narodno biće, posebno imajući u vidu osnivanje još jedne albanske vojske, sprečavanje snabdevanja srpskih ustanova, bolnica, škola i drugog na Kosovu i Metohiji."

On je rekao da je sa velikom brigom pratio demonstracije na ulicama Banjaluke, jer su, kako je ocenio, oni koji "ne žele dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu "tada bili zadovoljni", a dodao je da ne vidi ni da će biti koristi za narod od podsticanja na takve proteste u Beogradu.

"Možda neko ne vidi li ne želi da vidi, ali svi ti procesi jesu povezani", ocenio je patrijarh Irinej.

Ovo je tipično crkveno pojanje o davanju caru carevog I apel da se pred, već pominjanim alama I vranama, ujedinimo, ali da zaćutimo, pognemo glavu I prihvatimo usud. U suštini da "zamrznemo srpskosrpski konflikt" I da se, valjda, molimo bogu da će obećano "zlatno doba" da dođe samo od sebe.

Patrijarh ima poruku I za one koji su na vlasti: On je rekao da država i državni organi imaju obavezu da se više angažuju na stvaranju demokratske atmosfere, mira i saradnje u društvu, na rešavanju problema svih slojeva, pogotovo oni koji svojim visokim obrazovanjem i znanjem treba da budu uzor.

Tako je, ipak, zadržao šansu, da poput Patrijarha Pavla stane na čelo neke kolone demonstranata ako ne bude "demokratske atmosfere, mira i saradnje…"

Irinej bi mogao da počne s laganim treningom za neku buduću šetnju, jer ovde i sada ništa ne obećava takvu transformaciju vladajuće elite.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu