Rezultati pretraživanja

21.

Intervju – Dr Srđa Janković, imunolog: Pouzdana informacija umnogome je i lek i prevencija (Vreme 1526)

autor: Slobodan Bubnjević

 

"Javno žigosanje obolelih i zaraženih osoba ne može imati nikakvog mesta u civilizovanom društvu i to je sasvim jasno. Sa druge strane, glasno pozivanje na ljudska prava kao pokriće za nesprovođenje preventivnih mera ili izazivanje opšte opasnosti takođe se ne može razumno prihvatiti. Bitno je da budemo naoružani velikim strpljenjem i spremni na različite moguće scenarije. Ova bitka se neće završiti brzo, niti ćemo se nakon nje tek tako vratiti na staro"
 

22.

Intervju – Dr Mikloš Biro, psiholog: Korona i ogoljena propaganda (Vreme 1525)

autor: Nedim Sejdinović

 

"Kad me već pitate da li ima razloga za paniku, onda ja vidim jedan. To je status i kapacitet našeg zdravstvenog sistema. Naš zdravstveni sistem je urušavan godinama, a dotučen poslednjih nekoliko godina odlaskom lekara i medicinskih sestara na rad u inostranstvo. Bedne plate zdravstvenih radnika i nipodaštavanje njihove stručnosti i društvene važnosti, dovele su čitav sistem na ivicu opstanka. To ne zna samo onaj ko je imao sreću da ne mora da ide kod lekara"
 

23.

Intervju – Vladimir Kostić, predsednik SANU: Kovid 19 i strah od autoritarizma (Vreme 1525)

autor: Jelena Jorgačević

 

Da li silnike, s vremena na vreme, treba podsećati da čovečanstvo, uprkos svemu, postoji i da je, kao u sadašnjem trenutku, saradnja imperativ? Ili je Hajner Miler dobro naslutio kada je zapisao: "Sledeći vek sastojaće se od opreza i povlačenja u male celine, u mikrostrukture, i u povlačenju iz velikih projekata, iz makrostruktura". Bojim se da tome pogoduje, govorim o posledici, kada sve ovo prođe, uvođenje vanrednih mera ili vanrednih situacija u svetu i kod nas, zbog zlokobnog utiska sigurnosti – verujem da društvo koje ih je uvelo treba pažljivo da analizira sve podatke i da ih u trenutku koji to dozvoljava ukine, da se ne bi jedna, iskreno verujem, racionalna i neophodna odluka pretvorila u neželjeni produženi efekat pandemije
 

24.

Intervju – Tadija Janičić, slikar: I andergraund je izduvao (Vreme 1525)

autor: Nataša Gvozdenović

 

"Da ovdje ukinete mnoge institucije koje se bave vizuelnom umjetnošću, nikakve štete ne bi bilo. Niti bi se to odrazilo na scenu, jer scena gotovo ne postoji"
 

25.

Intervju – Miljenko Jergović, pisac: Pisao sam o onome što mi stvara tjeskobu (Vreme 1524)

autor: Gordana Nonin

 

"Na kraju krajeva, mi i nismo istjerani iz nekog prostora, naši gradovi nisu zemljopisne činjenice; mi smo istjerani iz svoga vremena, naši su gradovi ostali u nekoj nedohvatljivoj prošlosti. Do te prošlosti se, kao i svake druge, stiže vremeplovima. A šta su to vremeplovi i kako izgledaju, to neka odgovori svatko za sebe"
 

26.

Intervju – Miroslav Aleksić: Slučaj »Jovanjica« u vanrednom stanju (Vreme 1524)

autor: Slobodan Georgijev

 

"Na ročištu kojem nisu prisustvovali novinari i javnost, navodno zbog nedostatka stolica u sudnici, predočio sam sudu sve kontakte između Andreja Vučića, pokrajinskih funkcionera SNS-a i vlasnika ‘Jovanjice’ Predraga Koluvije. Tražio sam da kao svedoci budu saslušani svi policijski službenici koji su učestvovali u hapšenju Koluvije, kao i pokrajinski funkcioneri koji su u stranačkoj hijerarhiji SNS-a direktno podređeni Andreju Vučiću i postupaju po njegovim nalozima, a pružali su logistiku i podršku poljoprivrednom dobru ‘Jovanjica’"
 

27.

Intervju – Vladeta Janković: Oči u oči sa metafizičkim lapotom (Vreme 1524)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

Ako dođemo na preko sto zaraženih i ako počnu da umiru ljudi, tog časa to postaje krajnje ozbiljno i tada je uporedivo sa bombardovanjem. Kada je bilo bombardovanje, mi koji smo bili najogorčenija opozicija Miloševiću rekli smo: sad je nacija ugrožena i to nije trenutak za unutrašnje političke obračune. Vučić pak bogoradi za solidarnost i jedinstvo, a pritom bljuje vatru na deo opozicije koji je, kako on kaže, ostrašćen, pun mržnje. To za njega nisu političari, to nije zajednica, to i ne pripada društvu
 

28.

Intervju – Florijan Biber, politikolog i istoričar: Vučićev ples na ivici vulkana (Vreme 1523)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Mnogi su podržavali Vučića zato što se predstavljao kao vođa koji će biti razuman, prozapadni partner, koji će sprovoditi evropske integracije i postići dogovor sa Kosovom. S godinama mnogi su shvatili da je njegova vladavina, što se tiče demokratije i vladavine prava, užasna i da je vratila Srbiju unazad za dekadu. Oni su bili spremni da zažmure na jedno oko jer im je bar obećao da će sprovoditi pragmatičnu i prozapadnu politiku. Međutim, ja verujem da oni gube strpljenje. Vučić s jedne strane ima podršku Zapada, koja mu daje priznanje i prestiž, a sa druge, održava se na vlasti po svaku cenu razgrađujući i uništavajući demokratske institucije i vladavinu prava"
 

29.

Intervju – Kosta Gavras, filmski reditelj: Bunt je nepristajanje na bedu koja nam se nameće (Vreme 1523)

autor: Jovana Georgievski

 

"Danas više nema komunista sa kojima bi moglo da se pregovara. Danas se pregovori vode isključivo o poslu, i tačka. Ne mislim da bi politički filmovi koje sam napravio tokom karijere danas mogli biti snimljeni u Americi"
 

30.

Intervju – Vukašin Milićević, sveštenik: Neću da pristanem na licemerje (Vreme 1522)

autor: Jelena Jorgačević

 

Za početak, Crkva treba da bude zajednica koja je spremna da u ime novozavetnih načela mira i dobre volje izađe iz atmosfere zatrovane mržnjom u kojoj živi. SPC jeste istorijski povezana sa sudbinom srpskog naroda, ali ona ne treba da bude servis za opravdavanje promašaja koje je taj narod u svojim lutanjima počinio drugima i sebi. Upravo suprotno, tražeći pravdu za svaku žrtvu i pozivajući na pokajanje, Crkva treba da bude spona toga naroda sa drugim narodima
 

Stranica 3 od 164 (1635 rezultata)      na stranu od 164