Rezultati pretraživanja

1.

Intervju – Goranka Matić, istoričarka umetnosti i fotografkinja, svedok vremena: Istorija na tri sprata (Vreme 1574)

autor: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

 

"Miša Vasić me je jednog dana, početkom 1990. godine, obavestio da se osniva prvi privatni nedeljnik u Jugoslaviji i da bi bilo lepo da se pridružim. Rekla sam dobro, dobro, ali prvo idem Transsibirskom železnicom u Kinu, gde sam ostala dva meseca"
 

2.

Intervju – Vladeta Janković: »Ulica« je i te kako važna u borbi za demokratiju i pravdu (Vreme 1574)

autor: Zora Drčelić

 

"Juna 1968. sve je počelo od incidenta u studentskoj menzi na Novom Beogradu, Devetog marta okidač je bio jedan glupavo osion TV Dnevnik, 1996-97. bahatost u pokušaju da se prikrije krađa na lokalnim izborima, a Petog oktobra drzak zahtev za drugim krugom izgubljenih izbora. Tu lekciju Vučić je naučio bolje nego Sociologiju sporta (iz koje ima čistu desetku), što se vidi po tome kako prikoči na vreme čim namiriše opasnost od ‘ulice’. Tako je bilo jula prošle godine kada je u roku od 15 minuta povukao odluku da zatvori studentske domove ili nedavno kad se odustalo od likvidacije studentskih poliklinika. Nešto slično se dogodilo i posle Balaševićeve smrti, kad se neustrašivi predsednik ućutao kao miš jer se setio svoje izjave o ‘jeftinoj fukari’, posle koje bi paradiranje saučešćem moglo da razjari iskreno ožalošćene ljude na ulicama"
 

3.

Intervju – Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu: Nikome nije u interesu rušenje ugleda Univerziteta (Vreme 1574)

autor: Filip Švarm, Jovana Gligorijević

 

"Od trenutka uvođenja zabrane zapošljavanja 2013. godine, visokoškolske ustanove su se suočile sa teškoćama. Većina univerziteta i fakulteta je ušla u to sa već ionako krajnje racionalizovanim brojem zaposlenih. Sa svakim odlaskom zaposlenog iz ustanove, penzionisanjem ili smrtnim slučajem, visokoškolska ustanova gubi radno mesto bez mogućnosti da angažuje drugog službenika na tom mestu. Mora da se podnese zahtev Komisiji za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava. Rektoratu Univerziteta u Beogradu je poslednji put odobreno, i to samo jedno, radno mesto decembra 2018. godine"
 

4.

Intervju – Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka: Promovisanje vrednosti javnog interesa (Vreme 1573)

autor: Sonja Ćirić

 

"Smatram da je za Srbiju najbolje rešenje da se regulatorno telo REM i pravni akti na osnovu kojih ono radi ukinu; da se zajedno sa RATEL-om osnuje novo nezavisno regulatorno telo u čiju nadležnost bi spadala sva prava"
 

5.

Intervju – Dejvid Filips, bivši savetnik Stejt departmenta: Razmena teritorija uvek će ostati loša ideja (Vreme 1573)

autor: Slobodan Kostić

 

"Sjedinjene Američke Države će hteti da sarađuju sa Srbijom mnogo intenzivnije kada dođe do potpunog i konačnog sporazuma o uzajamnom priznanju između Srbije i Kosova"
 

6.

Intervju – Albin Kurti: »Istorijski dijalog« je prevaziđena formula (Vreme 1572)

autor: Milica Čubrilo Filipović

 

"Mislim da treba prevazići formule kao što je ‘dijalog i pomirenje’ ili ‘istorijski dijalog’. Pre treba okupiti srpske i albanske poljoprivrednike i razgovarati o semenu, mašinama, proizvodnji, subvencijama za gorivo... Pored toga, držaću se obećanja da će pripadnici srpske zajednice imati deset odsto radnih mesta u institucijama, kako to uostalom i nalaže Ustav, ali se nije implementiralo. Moramo da razmišljamo van registra identiteta. Jer kad god ima razvoja, ima i integracije, ljudi razgovaraju. Pogledajte primer borbe protiv mini-hidrocentrala u kojoj Albanci i Srbi učestvuju zajedno"
 

7.

Intervju – Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti: Višeslojna i opominjuća opasnost (Vreme 1572)

autor: Sonja Ćirić

 

"Naš cilj prilikom rada na ovom projektu nije bio da nam neko veruje, već da predstavimo istorijske pisane i druge materijalne izvore koji nesumnjivo svedoče o tome da su navedena kulturna dobra neotuđiv deo srpskog kulturnog nasleđa"
 

8.

Intervju – sveštenik Nenad Ilić: Crkva ima veću moć od cara (Vreme 1571)

autor: J. Jorgačević

9.

Intervju – Boris Tadić: Obračun u vlastitim redovima (Vreme 1571)

autor: Filip Švarm

 

"Umesto što slušamo vlast kako se hvali hapšenjem Veljka Belivuka i članova njegovog klana, trebalo bi da ponesu odgovornost za kreiranje tog kriminala. Čak i da su danas iskreni u borbi protiv ovog klana, neophodno je da ponesu ako ne krivičnu, onda makar političku odgovornost za saradnju sa tim klanom u prethodnih osam godina. Ovo je u suštini konačno priznanje Vučićevog režima o sprezi sa kriminalom, o kojoj sve vreme govorim u prethodnim godinama, a ne borba protiv organizovanog kriminala"
 

10.

Intervju – Marta Popivoda i Ana Vujanović: Moramo biti partizanke (Vreme 1571)

autor: Jelena Novak

 

"Pošto smo se mi, mladi kulturni radnici, okupljali na nezavisnoj, levo orijentisanoj sceni, principi Sonjine priče su postali nešto što moramo ponovo da naučimo. To su: solidarnost, samoorganizacija, socijalna pravda, internacionalizam, antiimperijalizam… Tada je Marta odlučila da napravimo film"
 

Stranica 1 od 175 (1747 rezultata)    na stranu od 175