Rezultati pretraživanja

1.

Intervju – Džeremi Mekbrajd, advokat i profesor: Izraz »neprijatelj naroda« nije prikladan u demokratiji (Vreme 1488)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Ako sve sudije i tužioce uklonite sa funkcija, ko će vam ostati? Imate li nove ljude koji mogu popuniti te pozicije? Tako možete završiti u haosu. Ne kažem da je nemoguće zadržati ljude iz prethodnog sistema. Imali smo taj problem u postsovjetskim zemljama, da zadržimo ljude koji su nas podsećali na prošla, teška i loša vremena. Ali čak i u sovjetsko vreme nisu sve sudije i tužioci bili loši ljudi, to je sigurno. Neki su zaista radili sa najboljim namerama, treba svaki slučaj i svačiju prošlost posmatrati posebno u okviru ispravnog postupka"
 

2.

Intervju – Vida Petrović Škero, sudija Vrhovnog suda u penziji: Glavom kroz zid (Vreme 1487)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Kada počnemo da pravimo zakone i Ustav koji će regulisati naše probleme, naš mentalitet i naše potrebe, krenućemo napred. Kada isplaniramo sistem, kada prestanemo da donosimo situacione zakone, poput onog o ‘Beogradu na vodi’, kada prestanemo da donosimo izmene zakona o sudijama koji se prave za pojedine slučajeve, koji se tako čak i u Narodnoj skupštini obrazlažu, e tek onda ćemo krenuti napred"
 

3.

Intervju – Jugoslav Ćosić, novinar i direktor programa TV N1: Uvod u istrebljenje medija (Vreme 1486)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Te novine ‘Alo’, kao i druge tabloide a i gotovo sve elektronske medije, po mom uverenju kontroliše medijski generalštab predsednika Srbije. U tom generalštabu donose se važne medijske odluke: ko je sutra predmet napada, na koji način i koja će pitanja biti postavljana Vučiću. O pitanjima se obaveštava ko treba, a onda ih iznenađenom predsedniku postavljaju na konferencijama za medije. Tako, eto, izgleda ta uređivačka politika"
 

4.

Godinu dana beogradske vlasti: Doktore, kako je to biti gradonačelnik? (Vreme 1484)

autor: Radoslav Ćebić

 

Jednog kandidata za doktora, Sinišu Malog, optuženog da je plagirao svoj doktorat, zamenio je na mestu gradonačelnika Beograda pravi doktor – Zoran Radojičić. I lekar i doktor nauka. Zašto je ovaj dečji hirurg i urolog, direktor Tiršove klinike i "lekar bez mrlje u karijeri" ušao u vlast sa ljudima sa kojima ugledni ljudi – a, tu, valjda, još uvek spadaju lekari – ne žele u istoj prostoriji da borave, a kamoli da sede za istim stolom, još uvek nije sasvim jasno. Nekompetetni gradski arhitekta Milutin Folić zamenjen je Markom Stojčićem, što je Folić ocenio kako je "obezbeđen kontinuitet". Nepoznatu zaštitnicu građana grada Beograda zamenio je još nepoznatiji zaštitnik. Samo dve stvari su potpuno nepromenjive: večiti operativac Goran Vesić na mestu zamenika gradonačelnika i njegova sveznajuća i sverešiva logoreja, kao i neprekinuto uništavanje Beograda. Pardon, to su već tri konstante
 

5.

Intervju – Vladimir Međak, Evropski pokret u Srbiji: Skupštinom protiv protesta (Vreme 1483)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Ako pričamo o uslovima za ulazak u EU, član 49. Ugovora o EU kaže: ‘... države koje dele vrednosti Evropske unije pobrojane u članu 2...’, a to su, pre svega, demokratija, vladavina prava, nezavisnost institucija, zaštita ljudskih i manjinskih prava. Dakle, to je prvi uslov i to se prvo gleda – da država ima demokratiju koja funkcioniše. A mi upravo u tim fundamentalnim stvarima imamo jasan trend nazadovanja"
 

6.

Republika Srpska: Baštinici krvavog rata (Vreme 1481)

autor: Radoslav Ćebić

 

Kad Milorad Dodik negde nešto izjavi vazduh se zatrese od njegovog "ozbiljnog basa" bez obzira koliko on sam bio ozbiljan. Izgleda da mu je više stalo da zatrese političku scenu u Sarajevu nego da se ulaguje svojim biračima, obećava naveliko, analizira greške prethodnika i uzdiže sebe samog. Najnovije "nerviranje" Sarajeva desilo se na proslavi Dana Vojske Republike Srpske 12. maja
 

7.

Zločini i blage kazne: Oni i mi (Vreme 1480)

autor: Radoslav Ćebić

 

Kad "njihova" žena bude osuđena zbog ubistva "našeg" dečaka, onda se "mi" bunimo zbog blage kazne, a "oni" ćute. Kad "naša" žena dobije pet godina zatvora zbog učešća u ubistvu "njihove" devojke, onda "mi" ćutimo, a "oni" se žale. Koga tu treba više da bude sramota: "nas" ili "njih"
 

8.

Precizna mehanika i politika: Kako se broji i laže (Vreme 1477-1478)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Vaga za tačno merenje" bila je omiljena serija među omladinom premijerno emitovana tokom četiri godine od 1975. do 1979. Zahvaljujući brojnim reprizama, generacije mladih učile su se pristojnosti i negovale vrline, čemu svedoče naslovi epizoda često preuzeti iz narodnih izreka: "Konac delo krasi", "Nije zlato sve što sija" ili "U strahu su velike oči". Današnja merenja više nisu stvar konvencije i precizno utvrđenih pravila već slobodne interpretacije kakav je rejting političkih stranaka, televizijskih emisija ili koliko je ko uspeo da skupi ili dovede pristalica ili nevoljnika na svoj politički skup
 

9.

Intervju – Goran Tomka, profesor kulture i turizma: Prevozno sredstvo imaginarnih turista (Vreme 1475)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Beogradska gondola ni na koji način nije izvanredna. Niti je najduža, niti najviša, niti sa najvećim rasponom stubova, ona sama po sebi teško da može da bude atrakcija. Pritom, ima gondola koje nude zaista jedinstven pogled na grad, koji ne možete sa bilo koje druge tačke da dobijete. Ova gondola ide paralelno sa Brankovim mostom"
 

10.

Sanitarna Srbija: Život ispod smetlišta (Vreme 1474)

autor: Radoslav Ćebić

 

Koliko je u Srbiji važno da li živite u blizini sanitarne ili nesanitarne deponije? Ima li razlike ako je dom porodice Mirić iz Belanovice vazdušnom linijom od smetlišta udaljen 250 metara, kako oni tvrde, ili 800, kako kaže direktor komunalnog preduzeća iz Ljiga, ili 587, koliko je izmerio sajt Geosrbija
 

Stranica 1 od 12 (118 rezultata)    na stranu od 12
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net