Rezultati pretraživanja

1.

Fenomen – Frankenštajn: Meri Šeli, naša sajberpank pretkinja (Vreme 1565–1566)

autor: Zorica Kojić

 

Frankenštajn nije ništa manje napet od Istrebljivača Ridlija Skota, a tekst ume da bude jednako uzbudljiv kao kada se dohvatimo Filipa K. Dika i Vilijama Gibsona. Možda nekome nije sajberpank ni Orvelova čuvena 1984, ali setite se samo telekrana i Velikog Brata
 

2.

Intervju – Ulrih Dreksler, džez umetnik: Muzika je jedan od najmoćnijih alata (Vreme 1563)

autor: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

 

"Ako neko odlično vlada svojim instrumentom, kažemo da je on sjajan muzičar. Ali sjajan muzičar može biti i neko ko ne svira toliko dobro, ali to čini sa velikom strašću. Sama veština po sebi nije mnogo bitna. Jer, mi u stvari obraćamo pažnju na muziku koja nas emocionalno dodiruje, slušamo ljude čije nas priče zainteresuju i osećajno zaokupiraju"
 

3.

Godišnjice – Džon Lenon (1940–1980–2020): Dajte malo istine (i moć narodu) (Vreme 1562)

autor: Zorica Kojić

 

Izgleda da Džona Lenona niko nije razumeo. Običnog momka sa strasnim osećajem za pravdu, stvorenim na ulicama lučkog Liverpula, sa irskom srećom koju si mogao da posmatraš takoreći preko puta. Takvog lika stvarno ne možete da podjarmite papirnatim idejama iz nekakve mondenske verzije komiteta i ćelija. Vizija slobode Džona Lenona bila je neuhvatljiva, a na iskustvu zasnovana, i baš zato – za sve ljude iz ideološke futrole – sasvim nedostižna
 

4.

Intervju – Rambo Amadeus: U muzici se laganje ne zamera (Vreme 1556)

autor: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

 

"Kapital se ovdje jedva zadrži u istim rukama dve generacije – s oca na sina, unuk obavezno ostane kratkih rukava. Takođe, u zadnjih stotinjak godina, unuk se nikada nije rodio u istoj državi u kojoj i deda, pa je teško očekivati i da se kapital skrasi kod nove elite"
 

5.

Intervju – Marko Brecelj, umetnik: Ne izvinjavam se (Vreme 1555)

autor: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

 

"Buntovnik Dosade Brecelj, koji iskazuje svoj revolt pjesmama, dosađujući je kliše. I dalje je dosadno, ali se trudim doprinijeti najboljem intervjuu vašeg života. Društva više nema, ljudi postaju sebični i gramzivi. Oni koji nemaju najebali su, oni koji imaju sve – žele imati više. Veliku Nesvrstanost pojela Maca. Živjela Komunistička partija Kine!"
 

6.

Intervju – Darko Rundek: Život u doba proizvoljnih demokratija (Vreme 1552)

autor: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

 

"Uloga umetnika je uvek da svedoči o unutarnjoj potrazi koja je prirodno povezana sa svetom u kojem živi. Govoriti o vrednostima ili ideologijama, a da to nije povezano s intimnim preispitivanjem, nije posao umetnika"
 

7.

Novi album – Fiona Apple – Fetch the Bolt Cutters (Epic Records/Clean State, 2020): Razvali tu bravu (Vreme 1547)

autor: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

 

Hrabrost da se ponudi sasvim nov pogled na "čovekovo stanje", izgleda da i dalje ne napušta savremene autore u polju popularne kulture. Ipak se tu dovoljno dugo lansiraju vrhunski stvaralački dometi, demokratski dostupni svima – navikavajući mase na to da visoka umetnost stvarno postoji
 

8.

Bob Dilan – Rough and Rowdy Ways (Columbia Records, 2020): On sadrži mnoštva (Vreme 1540)

autor: Zorica Kojić

 

Bob Dilan veći je od Nobelove nagrade. I on jeste Amerika, baš kao što je to isto Volt Vitman po mišljenju nekih u svoje vreme bio. No, pripada li Dilan više XX veku, onako kako već njegov učitelj Vitman hronološki pripada onom XIX, odnosno, ima li šta da traži u ovom najnovijem
 

9.

Intervju – Aleksandra Vrebalov, kompozitorka: Muzikom protiv kolapsa (Vreme 1539)

autor: Zorica Kojić

 

"Klasična muzika je nezaobilazan, divan proizvod zapadnoevropske kulture, ali nije ni bolja ni vrednija od kineske opere, korzikanske polifonije ili džeza. Naše akademske sredine još uvek u svojim programima većinom obrađuju klasičnu zapadnoevropsku muziku kao jedinu muziku vrednu studiranja. Ali, ideja o njenoj globalnoj superiornosti zapravo je kolonijalna"
 

10.

Intervju – Arsenije Jovanović, reditelj, pisac, kompozitor: Senzor za neočekivane stvari (Vreme 1536)

autor: Zorica Kojić

 

"Narod i publika u tolikoj je meri oprostačen da u đavolku vidi zabavljača, a ne uzroka svog ponižavanja i spuštanja na najniže civilizacijske nivoe. Taj đavolak ispunjava ispražnjeni duhovni život slojeva koji čine narod. Ne krivim te duhovno unakažene ljude, žao mi ih je i smatram ih nedužnim i oštećenim, na nekom zamišljenom sudu pravde dobili bi oslobađajuću presudu"
 

Stranica 1 od 6 (52 rezultata)    na stranu od 6