Rezultati pretraživanja

1.

Osiromašeni uranijum u Srbiji: Komisijom protiv NATO-a (VREME 1429)

autor: Radoslav Ćebić

 

Sa 156 glasova "za", nijednim protiv, nijednim uzdržanim, dok jedan prisutni poslanik nije ni glasao, Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 18. maja odluku o obrazovanju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaju na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom. Celokupna inicijativa i prateća skupštinska rasprava najkraće se može ilustrovati modifikovanom krilaticom: "Il’ si Srbin, il’ si izdajnik"
 

2.

Pravosuđe u Srbiji: Tri grane vlasti: crno (VREME 1428)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Znate li šta je najhitnije i najvažnije da se promeni kad Slobodan Milošević ode sa vlasti?", upitao je profesor Ljubiša Rajić u proleće 2000. ustreptale polaznike Beogradske otvorene škole toliko željne promena. "Policija i pravosuđe. To su dve ključne stvari za razvoj demokratije", rekao je profesor Rajić. Nekoliko godina ranije čuveni i nagrađivani poljski reditelj Kšištof Kišlovski završio je svoju kapitalnu filmsku trilogiju "Tri boje: plavo, belo, crveno" inspirisanu fundamentalnim nasleđem Francuske revolucije – bratstvo, jednakost, sloboda, postulatima koji će postati osnova svake moderne demokratije. Srećom po njih, a na žalost mnogih građana Srbije, Kišlovski i Rajić nisu dočekali da vide kako Aleksandar Vučić i njegovi prijatelji sistematski razgrađuju dvovekovnu evropsku tradiciju zavijajući pravosuđe u nešto što ni fizika ni likovna umetnost ne priznaju za boju – crno
 

3.

Intervju – Džudi Dempsi, Karnegi fondacija: Gubitnici u igrama moći (Vreme 1425-1426)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Zapadni Balkan je veoma podložan svim vrstama uticaja. I, zamislite, svi ovi uticaji su bezuslovni. Tako da imate usamljenu EU koja postavlja uslove Zapadnom Balkanu dok drugi igrači nemaju uslove, ali imaju uticaj i novac. Ako ste u Skoplju ili Beogradu, čak i u Prištini, što je više poželjno, vi se više kompromitujete prema EU ako se približavate Kini i Rusiji. Međutim, imate političare Zapadnog Balkana koji se oslanjaju na ispitivanja javnog mnjenja i misle da mogu da nadigraju Brisel u korist Rusije"
 

4.

Na licu mesta – Protest u Nišu: Čik da nam uzmete aerodrom (Vreme 1423)

autor: Radoslav Ćebić

 

Sednica gradske skupštine na kojoj bi odbornici konačno izglasali da niški aerodrom "Konstantin Veliki" iz vlasništva grada Niša pređe u ruke Republike Srbije trebalo je da se održi 10. aprila. Sednica je otkazana do daljnjeg, iz redova Srpske napredne stranke moglo se saznati da će lično predsednik Aleksandar Vučić, kad uzmogne, doći u Niš i objasniti zašto bi za Nišlije i sve građane Srbije bilo bolje da aerodromom upravlja republička umesto gradske vlasti. Ne zna se da li će objasniti i da li to sve ima veze sa obavezama prema Vansiju, koncesionaru beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Ranije zakazani protestni skup u organizaciji Inicijative "Ne damo niški aerodrom" ipak je održan u devet časova ujutro, u vreme planirano za ključnu i spornu sednicu
 

5.

Intervju – Hedvig Morvai, Evropski fond za Balkan: Koliko još ima do EU? (Vreme 1423)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Ozbiljno nazadovanje kada su u pitanju demokratija i sloboda medija opažamo širom regiona tokom protekle decenije. Ipak, EU je ostala prilično tiha u vezi sa ovim događajima i utisak je da je EU voljna da pruži spoljnu podršku režimima sa znatnim nedostacima u smislu demokratskog upravljanja radi obećanja stabilnosti. Ovo ‘gledanje kroz prste’ ugrožavanju demokratije zarad stabilnosti nazivamo ‘stabilokratijom’"
 

6.

Intervju – Nenad Milanović, IT stručnjak: Srpska pomoć nemačkoj privredi (Vreme 1422)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Ono zbog čega se mi bunimo je sledeće: došao je neko ko radi, u suštini, istu stvar kao i mi, i vi to hoćete da subvencionišete. Umesto da subvencionišete srpske proizvode u Srbiji koji bi mogli da imaju nesrazmeran prihod u odnosu na troškove, vi ste odlučili da efektivno subvencionišete proizvode tuđe države"
 

7.

Intervju – Goran S. Milovanović, psiholog i data naučnik: Analitika digitalnih života (Vreme 1421)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Kembridž analitika kaže: ‘Mi pročitamo profil, mi razumemo ličnost i mi veoma uske segmente populacije gađamo ciljanim reklamama, napravljenim samo za njih, da baš njih gađaju u žicu.’ Ako vam ja kažem da ću to uraditi na osnovu naučnog rada koji mi je pokazao da na osnovu tih informacija ja mogu da znam, grubo da se izrazim, 18 od 100 posto, koliko biste vi mene platili da ja uđem u vašu kampanju, potrošim vam budžet i radim tako nešto?"
 

8.

Agresija na javnoj sceni: Ko su ološ, bednici i nesrećnici (Vreme 1420)

autor: Radoslav Ćebić

 

Srpska opozicija je kriva za sve što danas ne valja jer "takvi ne doživljavaju državu kao svoju, već samo razmišljaju o tome kako će da sednu u fotelju i dočepaju se kase"; oni "crtaju metu na čelu" i predsedniku Vučiću i njegovoj porodici; Krik, Birn, Cins i Crtu plaćaju neprijatelji iz inostranstva s akcentom na Majkla Davenporta i Džordža Sorosa, televizija N1 je "američka", "Vreme" je "Miškovićevo", a svi zajedno su "ološ, jadnici, bednici i nesrećnici"
 

9.

Intervju – Miodrag Majić, Centar za pravosudna istraživanja: Kako su političari sebi iskopali jamu (Vreme 1418)

autor: Radoslav Ćebić

 

"Ne treba zaboraviti da smo mi posle Drugog svetskog rata baštinili potpuno drugačiji koncept i pravosuđa i krivičnog postupka. Ono je bilo ustrojeno i zasnovano na sovjetskom modelu, a to je model jednog radikalno inkvizitorskog postupka gde su i tužilac i sud i policija, praktično, bili na jednoj strani. Generacije pravnika su stasavale u tom sistemu i tu ideju je veoma teško izmeniti preko noći. Naša posleratna ideja je pre bila bliže pretpostavci krivice nego pretpostavci nevinosti. Na papiru se to promeni brzo, ali u glavama ljudi to traje veoma dugo"
 

10.

Infrastrukturni radovi – Koridor 10: Izgradnja na »dođem ti« (Vreme 1417)

autor: Radoslav Ćebić

 

Nezadovoljni su podizvođači, dobavljači, prevoznici, vulkanizeri, ugostitelji, nezadovoljno je i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a svi u javnosti ćute. Ćute i Koridori Srbije, a niko od pobrojanih ne raskida ugovore sa grčkom kompanijom AKTOR angažovanom na izgradnji istočnog kraka Koridora 10. Može li pokretanje istrage o korupciji u grčkom tužilaštvu protiv biznismena Leonidasa Bobolasa, prvog čoveka ELLAKTOR-a, čija je ćerka firma AKTOR, promeniti odnos Srbije prema ovom nepouzdanom izvođaču
 

Stranica 1 od 8 (73 rezultata)    na stranu od 8
 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net