Rezultati pretraživanja

1.

Intervju – Olja Bećković: Ovako nije bilo nikad (VREME 1500)

autor: Jelena Jorgačević

 

"Zovem ozbiljnog profesora univerziteta da ga pitam da li bi došao u emisiju, a on mi kaže da je počastvovan, ali da mora da se konsultuje sa decom. A onda se javi. ‘Razgovarao sam sa decom i procenili smo da je ipak bolje da ne dođem.’ Imala sam takva iskustva i sa ljudima od 65 i sa onima od 35 godina. Skoro sam razgovarala sa jednom osobom koja je plakala, kazala je: ‘Mene je sramota... ja sam mogla da napišem da nisam u Beogradu, sramota me je, ali moram otvoreno da ti kažem da ne smem jer ću izgubiti posao’"
 

2.

Intervju, profesor Vladica Cvetković, dopisni član SANU: Šangajska lista u zemlji plagijata i kupljenih diploma (Vreme 1496)

autor: Jelena Jorgačević

 

"Meni je, u stvari, taj medijski aspekt vladavine Aleksandra Vučića gori od svega... Ako su, kako se priča, ovaj način održavanja na vlasti zaista smislili neki mnogo pametni medijski manipulatori, ja im čestitam, uz jedno pitanje: Imaju li oni ikakvu ideju, to jest šta o tome kaže njihov model, na šta će ličiti narod kad i ta vlast prođe? Bojim se da će nas ova vlast unazaditi u pogledu nečega gde nikada nismo bili za pohvalu, a to je potencijal da ikada na ovom prostoru izgradimo jednu normalnu i modernu građansku državu. Taj potencijal, recimo, stoji u vezi s brzinom kojom naučna znanja prodiru u jedno društvo. Konstantno zaglupljivanje, kao osnovni princip svake populističke vlasti, pravi i neguje ksenofobično društvo koje teško prihvata nova znanja, a još ih teže primenjuje"
 

3.

Knjiga: Triler o našoj prošlosti (Vreme 1487)

autor: Jelena Jorgačević

 

Prošlosti ne možemo da uteknemo. Patimo i tuđu patnju. Zamišljamo i nezamislivo kako bismo pronašli sebe. Upakovan kao uzbudljiv krimi-triler, roman Ivana Ivanjija Vila na Dedinju je zapravo priča o ljudskim odnosima, o suočavanjima i bežanju, tajnama i razotkrivanju, o generacijama dedova, sinova, ćerki i unuka uhvaćenih u vrtlozima vremena
 

4.

Odjeci na intervju vladike Grigorija: Vučićeve pretnje praznom puškom (Vreme 1482)

autor: Jelena Jorgačević

 

Sagovornici u visokim crkvenim krugovima kažu da stenogram nije ni vođen. Čime je onda pretio predsednik Vučić? Da li su on ili Nikola Selaković krišom snimali razgovor? Ako stenogram i postoji, jeste li sigurni da ćete čuti original? Možda se radi samo o blefu predsednika. A ako se na to doda i njegov izraz lica kada je izašao pred novinare – nakon što je bio gost Sabora – neko bi mogao da zaključi kako je dobro što Aleksandar Vučić više voli šah nego poker. Problem je samo što deluje da jedine partije koje se usuđuje da igra jesu one sa Nebojšom Stefanovićem
 

5.

Intervju – Vladika Grigorije, episkop Diseldorfa i Nemačke: Šta se događalo na Saboru (Vreme 1481)

autor: Jelena Jorgačević

 

"Naš patrijarh je, na samom početku, predsednicima i nama, prisutnim episkopima, rekao jasno i nedvosmisleno da smo tu da čujemo stav dvojice predsednika o bolnoj temi Kosova i Metohije. Nakon dužeg izlaganja dvojice predsednika nama je data prilika da im postavljamo pitanja… Predsednik Vučić je naglasio i to da smo mi svoju istorijsku šansu prokockali i da se možemo zanositi još neko vreme idejom da je Kosovo naše, a da će nas potom jednog jutra neko probuditi i saopštiti nam otrežnjujuću istinu, kao što je to bilo i u slučaju sa Crnom Gorom… Jedan deo razgovora je protekao u formi normalnog dijaloga. Međutim, kasnije se sve pretvorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija. To ne samo da nije bio dijalog nego je jednostavno bio napad bez ikakvog osnova"
 

6.

Intervju – Dejan Popović, akademik: Vožnja dronom po Beogradu (Vreme 1477-1478)

autor: Jelena Jorgačević

 

"Mi i danas imamo istaknute stručnjake u akademiji, a svakako i u dijaspori, koji bi mogli mnogo toga da projektuju, ali nema ko da to napravi, jer nema ko da donese odluku da idemo tim putem i da se oslonimo na srpsku pamet. Zašto? Između ostalog i zato što se uvek javi ono čuveno, da prevedem na crnogorski, ‘A đe sam tu ja?’"
 

7.

Vatikan – Seksualno zlostavljanje maloletnika: Čišćenje sfinge četkicom za zube (Vreme 1475)

autor: Jelena Jorgačević

 

Slučajevi crkvene jerarhije koja zlostavlja maloletnike već decenijama potresaju temelje Katoličke crkve. Od kada je izabran, papa Franja najavljuje odlučne mere protiv zlostavljača i zataškavanja. Neki pokušaje reforme u Vatikanu porede sa čišćenjem sfinge četkicom za zube
 

8.

Socijalna politika u nestajanju: Na nemilost države (Vreme 1474)

autor: Jelena Jorgačević

 

"Deci treba pomoći da se razvijaju, da se uključe u društvo, a ne da se trudiš da ih što više zakineš u samom početku i tako napraviš jednog invalida i socijalni slučaj od cele porodice. Ja mislim da oni koji su sastavili ovaj zakon nisu ni videli bolesno dete, ni ne znaju šta to znači i koliko može da bude teško", kaže za "Vreme" Stanislava Pavlović (na slici), majka petogodišnje Dajane koja se ne pomera i ne reaguje na okolinu
 

9.

Intervju – Dijego de Silva, pisac: Ljubav je blesavo iskustvo (Vreme 1472)

autor: Jelena Jorgačević

 

"Kada je reč o starijim ljudima koji odlučuju da se razvedu, najčešće su u pitanju ljudi željni slobode. Ostari i pomisli: ‘Ono što mi je preostalo, živeću bez tebe.’ I to je odličan razlog!"
 

10.

Intervju – Marija Ratković: Slučaj žene M (Vreme 1470)

autor: Jelena Jorgačević

 

"Suočena sa zidom, imala sam opcije – ili odlazim i menjam državljanstvo, ili menjam ovo društvo. Izabrala sam ovo drugo. Radim ono što bi trebalo da radi naša premijerka, a ona ima mnogo više moći za promenu društva. Nezavisno od onoga što ja želim, borim se za izbor za druge ljude"
 

Stranica 1 od 28 (277 rezultata)    na stranu od 28
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net