Rezultati pretraživanja

1.

Intervju – Jelena Vasiljević, antropološkinja: Solidarnost kao politički projekat (VREME 1432)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

"Pitanje koje mene najviše interesuje jeste da li su građani voljni, da li postoji potencijal za to da se solidarnost ugradi u neki politički projekat. A ne da uvek moraju iznova da se organizuju, prave akcije kako bi deo javnosti usmerili na neki problem. Zanima me i da li će politički akteri u Srbiji, trenutni ili koji su tek u nastajanju, imati želju da formulišu takvu politiku"
 

2.

Izbori u Demokratskoj stranci: Put u savez (Vreme 1431)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

Izborom Zorana Lutovca za predsednika stranke i njegovim jasnim opredeljenjem ka opozicionom udruživanju pojavio se tračak nade u moguće uspostavljanje neke nove, buduće političke ravnoteže
 

3.

Intervju – Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja: Alisa u Kafkinom zamku (VREME 1429)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

"Prvo što mora da se uradi to je da se vrate stari zakoni za balet, i za dramu takođe, jer ovi sada su poniženje za umetnike, i da se puste ljudi da budu slobodni, da slobodno stvaraju svoju umetnost"
 

4.

Intervju – Vuk Jeremić: Šta su se sve dogovorili Vučić i Tači (Vreme 1425-1426)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

"Vučićeva ideja je bila da dobije podelu Kosova, preciznije sever pokrajine, što je Tači odbio. Na sastancima u Parizu i u Njujorku, Vučić je zato otišao korak dalje i ponudio razmenu teritorija, odnosno da u tom paketu Kosovu osim stolice u UN pripadnu i opštine na jugu Srbije. Na to je Tači – pristao"
 

5.

Tribina: Bez poverenja u državu i zajednicu (Vreme 1424)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

Stavovi građana o solidarnosti ukazuju na sivu sliku i na njihov pesimizam da će se u bližoj budućnosti nešto promeniti
 

6.

Socijalne razlike u Srbiji: Siromaštvo – put ka društvenoj izolaciji (Vreme 1423)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

U Srbiji su se definisala dva veoma udaljena socijalna pola. Jedan čini petina stanovništva sa najvećim prihodima koji su čak 9,7 puta veći od prihoda koje prima najsiromašnija petina stanovnika. Nejednakost prihoda u Srbiji veća je nego u bilo kojoj zemlji EU pojedinačno i skoro dvostruko veća od prosečne nejednakosti Evropske unije
 

7.

Intervju – Zoran Pavlović, socijalni psiholog: Nasilje nad moralom i zdravim razumom (Vreme 1420)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

"Devedesetih smo imali ratove koji su bili potrebni samom režimu, da se legitimiše kao zaštitnik od svih spolja koji nas mrze. A danas osim Kosova nemate tako izražen konflikt koji bi omogućio da isplivaju ponovo svi ti negativni sentimenti. I onda tipu autoritarca, totalitarca stalno treba žrtveni jarac, neko ko će biti kriv. Potreban je izmišljeni neprijatelj koji će se držati u strahu, a sve zarad dnevno-političkih svrha. U takvoj vladavini terorom ljude stalno držite u strahu. Mene u tome najviše plaši to što sve više dolazi do moralnog pada, do toga da su se pomešale granice između dobra i zla, izgubili smo kriterijume, nemamo ni za šta da se uhvatimo jer zakoni nekad važe a nekad ne važe"
 

8.

Intervju – Zoran Stojiljković: Razorna kombinacija neoliberalizma i klijentelizma (Vreme 1419)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

"Ako isključite poslodavce, samozaposlene, u Srbiji danas nema više od 1.400.000 zaposlenih. Od 600.000 članova SNS-a, njih koliko radi? Pa, radi verovatno 500.000, a to je onda svaki treći koji radi, a u javnom sektoru čak i mnogo više. Kojim načinom oni napreduju kad partije na vlasti imaju apsolutnu kontrolu nad kadrovskom politikom"
 

9.

Intervju – Milan Ćulibrk: Zašto sam razgovarao sa Vučićem (Vreme 1417)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

"Jednom sam pozvan na TV Pink pred Novu godinu, bio sam bolestan, ali to njima nije bilo dovoljno. Odmah su me optužili da sam kukavica i da umem samo da kritikujem, a kad treba da izađem na crtu predsedniku – da se plašim. Taj isti predsednik dok je bio premijer, nazvao me jednom ‘opasni Mića’, tako da sad više ne znam da li sam opasan ili sam kukavica, a u stvari samo sam novinar"
 

10.

Kampanja 2018.: Izbori u gradu opsena i straha (Vreme 1414)

autor: Ivana Milanović Hrašovec

 

Da li svi građani ovog grada, bez obzira na svoje političko opredeljenje, mogu da se osećaju bezbedno? Zašto je dozvoljen nacistički skup u znak podrške Milanu Nediću? Šta je fer kampanja i šta mislite o napadu aktivista SNS-a i njihovom otimanju spiska sa imenima i podacima potpisnika za listu Dragana Đilasa? Ko je napao aktiviste SNS-a na Novom Beogradu? Može li se ova kampanja privesti razumu ili će svakodnevni ulični incidenti prerasti u nešto mnogo gore
 

Stranica 1 od 29 (286 rezultata)    na stranu od 29
 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net