Rezultati pretraživanja

1.

Intervju – Branko Dimitrijević, istoričar umetnosti: Umetnica, magarci i hodočasnici (VREME 1500)

autor: Aleksandra Ćuk

 

"Za kolege iz moje generacije i mlađih generacija s kojima sam u kontaktu rad Marine Abramović danas predstavlja primer komodifikacije i spektakularizacije umetnosti performansa. Veliko poštovanje i dalje postoji prema njenoj istorijskoj ulozi, ali s druge strane, kao da i ona sama radi na štetu svog sopstvenog renomea"
 

2.

Intervju – Dejan Atanacković, vizuelni umetnik i pisac: Gandi ili Gebels, nije svejedno (Vreme 1496)

autor: Aleksandra Ćuk

 

"Na to što intelektualne i kulturne elite učestvuju u svečanim otvaranjima puteva i trgova i u sličnim priredbama u organizaciji vlasti, gledam sa gađenjem, ali ne i s nevericom. To je prosto uobičajeno, ništa novo, s tom dubokom građanskom neodgovornošću naše društvo se oduvek suočava. Ali mislim da je to u nekom smislu u redu. Neka oni slave Vučićeve razorene trgove, idiotske fontane, basnoslovno skupe auto-puteve, neka se dive i slave moralnu bedu njegovog režima. Jeste, ovde je pamćenje kratko, ali neke stvari ostanu zapamćene. Oni su prosto odabrali da zarad nekog stana ili funkcije stoje na drugoj strani zida koji Vučić podiže između nas i njih. Želim im da iza tog zida i ostanu"
 

3.

Retrospektiva Marine Abramović: Pročišćenje ili propaganda vladajuće kaste (Vreme 1494)

autor: Aleksandra Ćuk

 

"Najveća kontroverza nastaje na liniji nejasnog odnosa država–umetnica, i u vezi sa razaznavanjem motiva za, kako kruži priča, izdvajanje velike količine novca za već isproduciran projekat i izvanserijski honorar, koji ukazuje na kapitalistički patriotizam"
 

4.

Festival: Radovi na sceni (Vreme 1485)

autor: Aleksandra Ćuk

 

Samo(iz)gradnja, tema srpske postavke na Praškom kvadrijenalu, shvaćena je kao razvoj potencijala svih pojedinaca u društvu koje to omogućava i zagovara, ne bi li i samo napredovalo
 

5.

Umetnik: Kako preživeti slobodu (Vreme 1453)

autor: Aleksandra Ćuk

 

Prva retrospektiva Ilije Šoškića na postjugoslovenskom prostoru "Akcione forme" odjeknula je u medijima iz više razloga. Reč je o umetniku koji je nedovoljno poznat široj publici, a čiji život i stvaralaštvo u stručnoj stvarnosti imaju status mita
 

6.

Intervju – Marta Jovanović, umetnica: Telo je kuća jedina koju imam (VREME 1446)

autor: Aleksandra Ćuk

 

"Problematično je kad se u umetnost umešaju marketing, TV, društvene mreže. Kao da se izgubi kvalitet. Kad umetnik postane brend, to je jako opasno. Zato što je brend ponavljanje. Brend nije ništa novo"
 

7.

Rezime: Ptice zarobljene u vremenu (Vreme 1442)

autor: Aleksandra Ćuk

 

Od 10. do 17. avgusta održan je 24. Sarajevo film festival. Prikazana su 223 filma, čuli su se strani jezici, eks-Jugosloveni su bili najbolji prijatelji kao da se nikad nisu svađali i kao da rata nikada nije bilo
 

8.

Poruka: Zato što – da herojima! (VREME 1428)

autor: Aleksandra Ćuk

 

I zato što su mladim ljudima potrebne vera u bolje sutra, inspiracija i nada, zato što onaj ko zna da razume prošlost, razume i sadašnjost, zato i predstava Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi
 

9.

Intervju – Kokan Mladenović, reditelj: Opisoarimo se za lepše sutra (Vreme 1425-1426)

autor: Aleksandra Ćuk

 

"Ako ste detinjstvo proveli na ‘Farmi’, a prvi eksplicitni seksualni čin videli u ‘Zadruzi’, ako u ‘Slagalici’ nikada ne biste povezali Orvela i Velikog brata, ako, uz sve to, vlast u vašoj zemlji čine keramičari, tabletomani i grandomani, teško je da ćete, naprasno i ničim izazvano, sa nekih osamnaest godina poželeti da odete na balet ili u operu, da posetite izložbu, koncert klasične muzike ili ozbiljnu pozorišnu predstavu"
 

10.

Intervju – Milija Nešić, vizuelni umetnik: Crna istina mrdalica (Vreme 1419)

autor: Aleksandra Ćuk

 

"Zar ovaj svet ne bi bio bolji kada bi duh i um čoveka umesto potčinjenosti religijama i ideologijama neposredno služili ljudskom rodu kroz nauku i umetnost? Slobodnom čoveku za sada teže samo pojedinci što većini liči na utopiju, ali, zar mnoge utopije nisu postale stvarnost"
 

Stranica 1 od 2 (16 rezultata)    na stranu od 2
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net