POŠTA

Žito i kukolj

"Skandal na Medicinskom"; "Vreme" br. 563

Obraćamo vam se u ime Uprave Medicinskog fakulteta u Beogradu i Komisije za preispitivanje izbora nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta u Beogradu obavljenih u periodu od maja 1998. god. do oktobra 2000. god. s molbom da objavite ovo saopštenje.

U nedeljniku "Vreme" objavljen je članak pod naslovom "Skandal na Medicinskom". U tekstu je objavljena radna verzija Izveštaja Komisije za preispitivanje izbora nastavnika i saradnika obavljenih po Zakonu o univerzitetu iz 1998. god. kao radni materijal bez konačnih predloga za rešenje problema. Kao što je javnosti poznato, rešenje je i nemoguće jer Zakon o univerzitetu još nije donet.

Ako se tekst pažljivo pročita, videće se da se u grupi ranije unapređenih nastavnika i saradnika nalaze imena brojnih vrhunskih stručnjaka iz pojedinih oblasti medicine (hirurgije, interne medicine, socijalne medicine i dr.) koji bi bili najverovatnije birani i po bilo kom drugom zakonu. Izveštaj Komisije je konstatovanje činjeničnog stanja za period važenja Zakona o univerzitetu iz 1998. god. bez želje Komisije da bilo kome presuđuje.

Smatramo da nije i ne bi trebalo da bude praksa tako renomiranog časopisa kao što je "Vreme" da objavljuje internu fakultetsku verziju izveštaja bez konsultacije i saglasnosti Uprave Medicinskog fakulteta i potpisnika pomenutog izveštaja.

Takođe smatramo da se radi o veoma delikatnoj materiji koja može da dovede do velikih i nepremostivih konflikata, kako članova Medicinskog fakulteta između sebe tako i javnosti prema članovima Medicinskog fakulteta, pa i Medicinskog fakulteta uopšte.

Molimo vas da ovo saopštenje objavite u sledećem broj vašeg časopisa.

Iz istog broja

“Eu” i “ev”

Andrej Petrović, klasični filolog, Hajdelberg, SR Nemačka

Ruženje naroda

Milivoj Tanasković-Kolja, prof. Beograd

Čestitke na normalnosti

Goran Janković, elektronskom poštom

Ustupite novac!

Mihajlo Ristić, Beč

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu