POŠTA

Važno strateško pitanje

"Šta će školama računari"; "Vreme" br. 820

Od kada sam pročitao tekst vašeg novinara Stanojevića "Šta će školama računari" pokušavam da shvatim u kom kontekstu se koristi termin praktičan/nepraktičan za jedan operativni sistem.

Kako sam sâm korisnik tri različita OS-a mislio sam da će mi biti lako da vidim tu razliku, međutim bezuspešno. Pogotovo što pojam nepraktičan nisam uspeo da povežem sa Linuxom, koji za razliku od drugih OS-a može da se koristi/instalira direktno sa CD-a, USB-a, sa interneta, da se bira veličina i namena, da se koristi kao firewall bez instaliranja na hard-disk i da ne nabrajam mnoge mogućnosti koje pruža stotine specijalno probranih distribucija ovog operativnog sistema.

Činjenica da sve više ozbiljnih svetskih vlada i država prelazi sa svojom administracijom na Linux/Open source govori u prilog izbora Linuxa kao platforme budućnosti.

Srbija ima jedinstvenu priliku, sticajem tragičnih okolnosti, da gradi svoje informacione sisteme praktično od početka. Odluka koja će se doneti je od strateške važnosti i zahteva ozbiljno razmatranje svih alternativa i analiziranje iskustava drugih zemalja.

Iz istog broja

Skupo gvožđe

Rade Serdar, elektronskom poštom

Šaputanje u Ilinoisu

Zvonimir Džunić, Engleska

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu