POŠTA

Vojin Dimitrijević

Tvrdnja i celina

"Urednik zabranio"; "Vreme" br. 642–643

Jedan poznati pariski novinar – obzirno mi ne navodeći ime – sasvim je opravdano ukazao javnosti da sam pogrešio kada sam napisao da je Remon Aron (Raymond Aron) bio levičar i da je svoje tekstove protiv rata u Alžiru objavljivao u desničarskom "Figarou". Aron izgleda nije bio levičar, a pisao je protiv francuske alžirske avanture ne u "Figarou", nego u knjizi La Tragédie algérienne. Nije objavljivao u pomenutom listu jer mu to nikako ne bi dopustio tadašnji urednik Pierre Brisson. Tako se ustanovilo da su mediji u Francuskoj bili gori od medija u Srbiji.

To što sam, pročitavši L’opium des intellectuels, zaključio da se može biti kritičar marksizma i ismejivač Komunističke partije Francuske, a istovremeno stajati politički levo moja je pogrešna vrednosna ocena koja srećom nije kažnjiva po novom Zakonu o informisanju. Ali, tvrdeći da je Aron članke o alžirskom ratu štampao u "Figarou" iznosio sam i pronosio notornu laž, čega se stidim. Tako mi i treba kada koristim podatke iz druge ruke.

Nadam se, međutim, da proturanjem neistina u polemici o misionarskoj inteligenciji nisam sasvim uništio svoju slabašnu tezu da se o autoru ne može zaključivati po glasilu u kome objavljuje i s kim se oko toga "okupio". Srećom, ovom intervencijom nisu osporene druge moje tvrdnje, uključujući i onu da čoveka ne treba ceniti po tome gde prima platu.

Ovim putem se izvinjavam g. Franu Cetiniću i čitaocima "Vremena".

Iz istog broja

Žarko Markov

O imenu

Žarko Markov, Zemun

Duško Šipetić

Vreme za obračun

Duško Šipetić, Beograd

Milan Sitarski

Pregrejani i podgrejani

Milan Sitarski, Beograd

Saša Vračar

Dug proces

Saša Vračar, Konstanc

Nenad Daković

“Drveno gvožđe”

Nenad Daković

Svetozar Savić

Da! Otkazali ste!

Svetozar Savić

Vladimir Pištalo

Ples duhova

Vladimir Pištalo

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu