POŠTA

Troglava aždaja

Odgovori na pisma L. Ristovskog, G. Paskaljevića i G. Antonijevića; "Vreme" br. 749

Nikada nisam tvrdio da je moje ime na IMdB-u. Tamo je, uostalom, samo nekoliko miliona filmadžija koji su ikada snimili bilo šta što se može smatrati filmom. Na veliku žalost gospodina Paskaljevića, moja uspešna karijera u kinematografiji će se nastaviti, hteo to on ili ne. Niti me je on postavio za direktora Taka, niti za predstavnika distributera u Upravnom odboru FCS-a, niti za urednika filmske edicije u izdavačkoj kući Klio, niti za vanrednog predavača na FDU-u, pa me on neće ni smenjivati. Da ne mislim dobro o njegovim filmovima, tačno je. Nikada, međutim, nisam izjavio da je Bure baruta najgori domaći film svih vremena. San zimske noći je, zato, u najužoj konkurenciji!

Od dana kada sam preuzeo program u Taku (1996) pa do danas, Tak je distribuirao u bioskopima nekoliko stotina evropskih filmova i pet srpskih. Svih pet je imalo izuzetnu gledanost. Jedan od razloga ovog neukusnog obračuna sa mnom gospoda Paskaljević i Ristovski pronašla su i u činjenici da sam odbio da distribuiram San zimske noći. A o moralu, sujeti i narcisoidnosti možda bolje od svega govori podatak da se gospodin Paskaljević pogrešno seća moje izjave iz 1998.(!) o njegovom filmu, zlonamerno je smeštajući na pogrešnu televiziju (Studio B, a bilo je na BK), dodeljujući mi titulu nebitnog kritičara! Zašto bi se neko sećao izjave nebitnog kritičara iz 1998?

Isto tako, opet na žalost gospodina Paskaljevića, moram da primetim da sa svim srpskim autorima imam dobre odnose, sem odnedavno sa troglavom aždajom…

*

Ne znam da sam bilo čime pokušao da uvredim gospodina Ristovskog, osim što sam mnogo blažim rečnikom od onoga koji je on koristio po nekim tabloidima pokušao da javnosti skrenem pažnju na organizovanu hajku koju sprovode gospoda Paskaljević, Antonijević i Ristovski. Njega sam i ja smatrao "istaknutim umetnikom Srbije" i zaista smatram da je on u ovoj hajci nečije žrtveno jagnje (trabant je suviše "bivša" reč). Ne znam zbog čega pokušava da poveže Kusturicu i Paskaljevića, kada ja nikada o Kusturici nisam ni napisao ni izgovorio nijednu lošu reč. Valjda da bi dokazao kako je i Kusturica na strani "prvoboraca"; što on, ubeđen sam, nije. Poznavajući ga, znam da mu ne priliči ovakav nivo lične diskvalifikacije.

Isto tako, nigde nisam napisao da je gospodin Ristovski potplaćivao novinare jer znam da je častan čovek. Za ostale, međutim, nisam siguran…

*

S obzirom na to da gospodin Antonijević odgovor na moje pismo šalje gospodinu Koštunici, a da prethodni pokušaji obaranja konkursa, potom Đorđa Milićevića, najzad Dragana Kojadinovića, nisu uspeli, verovatno će se u sledećem broju obratiti Kofiju Ananu ili Džordžu Bušu sa zahtevom da smeni Koštunicu.

Prave srpske filmske autore nikada nisam vređao, samo sam komentarisao ono što su lažni carevi neistinito pisali o meni.

Već sama činjenica da se složno oglašavaju poput troglave aždaje, kako bi se obračunali sa nekim ko je "niko i ništa", dovoljno govori o njihovim pobudama. Jadan je srpski film kojim će iz svoje holivudske vile upravljati Gaga Antonijević.

Iz istog broja

Ruski model za “Bor”

Božidar Filipović, elektronskom poštom

Sinod i šator

Milorad Tomanić, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu