POŠTA

Svi generali

"Evropa kao bivša Jugoslavija"; VREME 1088

Meni samo nije jasno kako i dokle će svi generali biti pametni posle bitke? Ne mogu da verujem (a i ne verujem) da vrhunski bankari i ekonomisti celog sveta nisu mogli da predvide, a možda i spreče, kretanja i događaje koje nam sada tako stručno objašnjavaju. Zašto g. Mencinger, koji je bez sumnje vanredan stručnjak, 2001. godine nije mogao da kaže koje su slabosti slovenačkog modela tranzicije, a sada o tome elaborira naširoko? I sve mu je potpuno jasno? Svakome ko se potrudio da o tome razmisli a prethodno je pročitao bar dve knjige u životu (i to ne nužno ekonomske, Andrić je sasvim dobar i za ovo, o Marksu da ne govorim) ili makar gledao filmove o gangsterima (Kum 1-4 ili koliko ih već ima), bilo je jasno da proizvodnja "kapitalista" preko noći ne može biti dobra ni za koga osim za njih same, njihove sponzore i sponzoruše. Ne treba biti kandidat za Nobela da bi se ovo shvatilo, dovoljno je pogledati kroz prozor. A najbolje od svega je što se ovaj proces, barem u Srbiji, dešava i ovog trenutka. Svaka prodavačica na pijaci je mogla ovo da nam kaže, a i govorile su, još u devedesetim. Ali mi smo imali ekonomske i tržišne stručnjake koji su prodavali (tj. kupovali) šećerane za dolar, planirali izgradnju stanova u brodogradilištima i poklanjali čeličane i rafinerije.

Nakon čitanja ovakvih tekstova, ne mogu a da ne razmišljam o uzrocima svega; da li su vodeći ljudi toliko glupi i naivni: "Tada su svi počeli verovati da je 30 odsto prihoda na vrednosne papire normalna stvar…" Ko bi pustio studenta druge godine ekonomije da mu ovo kaže na ispitu? U čemu je ova šema uopšte različita od Jezde i Dafine? Teško je poverovati u toliku glupost tolikog broja vrhunskih stručnjaka, pa se nužno nameću i druge solucije, kao da je zaista u pitanju teorija zavere koja zagovara da nam neko jako pametan i uticajan ovo namerno i smišljeno radi? Bojim se da ovo poslednje jedino ima nekog smisla, jedino me brine šta je zaista krajnji cilj? Ja mogu da pretpostavim nekoliko mogućih opcija, ali možda bi neki naš ili svetski stručnjak to mogao kvalifikovanije da nam otkrije i koju godinu pre nego što se desi i svi vidimo šta je bio željeni rezultat, kad nas raspali po glavi.

P.S. O sudbini Evrope i EU pogledati "Top listu nadrealista", gde Mujo i Haso ispadoše vrhunski ekonomski prognostičari. Završna scena: posle ratova u Bosni vlada mir, idila. Dva Bosanca vire preko plota u EU gde sve prašti i puca se, eksplozije… I razočarano vrte glavom, pa sednu da popiju po rakiju.

Iz istog broja

Gde je ona fraza?

Bogoljub D. Jovanović, elektronskom poštom

Šta misle

Dragan Kovrlija, elektronskom poštom

Tehnologija isključivanja ljudi

Dejan R. Popović, dipl. inž. elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu