POŠTA

"Šta čeka decu", "Vreme" br. 553

Svet i vek

U listu "Vreme" od 9. avgusta ove godine, br. 553, o novim predmetima u školstvu, već na prvi pogled pokazuje se subjektivni pristup.

U uvodnom delu, govorite o "uvođenju veronauke u škole, ali ona se zapravo vraća jer su je komunisti nasilno ukinuli", a uvodi se novi "neimenovani" predmet. Biću slobodan da ga nazovem "Građansko društvo". Pa, onda iznosite da su predmeti obavezni, a potom izvlačite misao koja je suprotna ovoj, da predmeti nisu obavezni.

Dalje, završavajući sa čitanjem, uviđam da čitave dve strane posvećujete novoizmišljenom predmetu, predmetu "marksizma" novoga svetskoga poretka. Predmetu, koji se kod nas uvodi samo da bi se zadovoljile neostvarene ambicije antinacionalnih, antiteističkih, a za ovo društvo marginalnih ličnosti. O veri treba da vam govore najpre verujući ljudi, jer kako će neko da priča o Bogu kad ne veruje u njega. Pa on već ima stav.

Nešto što traje 2000 godina pod nazivom "hrišćanstvo", a inače od kada je sveta i veka, a još i danas živi u ljudima, ipak nije za potcenjivanje. Složićete se, zar ne?

Čudi me kako niste imali i još neke podatke o tome ko je "za", a ko je "protiv". Moj skromni doprinos bio bi u ovome: U Generalštabu Vojske Jugoslavije, početkom ove godine održan je okrugli sto sa temom "Vojska i vera". Na tom skupu iznet je podatak Uprave za moral GŠ VJ koji kaže da se od 2267 ispitanih pripadnika VJ njih 68% (!!!) izjasnilo kao religiozno. I sada da nam neko priča o peticijama nekih propalih naučnih karijerista. Čast izuzecima.

Ako želite iskreno da budete objektivni, onda dajte i izjave nekih crkvenih velikodostojnika. Kao pravoslavac, predlažem vam mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilihija, vladiku raško-prizrenskoga Artemija, vladiku banatskoga Hrizostoma i dr.

U svakom slučaju, svako dobro želim listu "Vreme".

Iz istog broja

"Kinezi, Raka i komunizam", "Vreme" br. 555

Bespredmetne izmišljotine

Liu Jonghong, savetnik za kulturu Ambasade NR Kine u Beogradu

"Istorija jedne floskule", "Vreme" br. 552

Autobus na šinama

Goran Đorđević, član DSS-a iz Niša

"Ubistvo, korupcija i političke igre", "Vreme" br. 554

Mlada i mladoženja

Petar Mitrović, Beograd

"Rekonstrukcija, pa izbori", "Vreme" br. 555

Obećali ste dosadu!

D. Perić, Bežanija

"Dribling s računima", "Vreme" br. 555

Sponzori “Partizana”

Bogdan Branković, Kovin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu