POŠTA

Stambeni vodiči

"Ni sam Pavković ne zna koliko ima stanova", "Vreme" br. 550

Predmetni napis asocira na anegdotu o poznatoj vojvođanskoj veleposedničkoj porodici Dunđerski. Lazar Dunđerski, s kraja XIX i početka XX veka, poznat po kupovini lepih kuća, koje mu zapnu za oko, vozeći se fijakerom kroz Budimpeštu, naglo, sa zadnjeg sedišta, doviknu kočijašu: "Stani! Sviđa mi se ova kuća, idi pitaj, da li je za prodaju!" Umesto da posluša, kočijaš poče da se smeje, a na Gazdinu ljutnju odgovori: "Pa ovo je vaša kuća, gospodine Lazo."

Slično se može desiti i pomenutom Generalu, ako su podaci iz napisa, bar približno, tačni. Zato se nameće potreba da se ustanovi nova profesija u nomenklaturi zanimanja – stambeni vodič, koji bi Imenovanom i inim sličnim iz struktura prethodne vlasti, pomagali da ne pogreše u traženju adrese, odabrane za boravak od jednog dana, noći ili sedmice, sa spiska svojih stanova.

Čitajući "stambene dosijee" čelnika bivše vlasti, i imajući u vidu ukupan broj polivlasnika stanova i kuća, saveznog, republičkih, regionalnih i lokalnih nivoa vlasti, predlog "stambeni vodič" ne bi trebalo potcenjivati, jer bi to povećalo šanse da se smanji nezaposlenost.

Inače, kad je o sličnostima reč, trebalo bi pomenuti i razlike. Lako je bilo Lazi Dunđerskom da kupuje kuće, jer je plaćao svojim novcem, a General je morao, pre kupovine, da reši sto problema i savlada brojne prepreke, ravne minskim poljima: da odobrovolji poslodavce da pronađe rupu u zakonu, ubedi Suprugu da prihvati manju kvadraturu, izvuče novac iz kase, da konvertuje u devize, da asignira uplate, da zaboravi stambene pravilnike i komisije. Kad se tome dodaju političke aktivnosti i obaveze u SPS-u i JUL-u, nastupi u medijima, visoka produktivnost političkih poseta, razgovora i izjava, pobeda nad NATO-om, pa ubeđivanje naroda da smo pobedili, predlaganje Narodnog heroja, puštanje pontonskih mostova u saobraćaj, ponekad i niz reku, divljenje vrhovnom komandantu i njegovoj supruzi itd., onda je navedeni broj stanova i kuća, ako se neko nije zabrojao, samo delimično priznanje za uloženi trud. Ruku na srce, ulaže ga i dalje, i kod novih gazda. Sve u svemu, General je Četrdeset prvi mučenik, ali to je stvar SPC, a ne vojske i politike.

Iz istog broja

Hleb i kolači

Slobodan Antoanetin Vujanović, samostalni bezobraznik iz Beograda

Velika razlika

Dr Slobodan Milonjić, Centre National de la Recherche Scientifique, CECM

Ipak dve države

Ilija Lukačević, Beograd

Đavo u novinarstvu

Protojerej dr Žarko Gavrilović, Beograd

Pravilnik po narudžbi

Velimir S. Alagić, viši oficir, Novi Beograd

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu