POŠTA

Šta je bila namera?

"Između Biroa i Kabineta"; "Vreme" br. 557

Poštovani gospodine Žarkoviću,

Sigurni smo da je ugled časopisa "Vreme" i njegov opstanak na našem tržištu, u nezahvalnim vremenima i okruženju za takav profil časopisa, posledica ne samo izuzetnog odabira novina i njihovih autorskih članaka već i jednog naglašenog tržišnog odnosa, kako prema čitaocima tako posebno prema poslovnim saradnicima i partnerima vaše kuće, u čemu je vaša uloga kao direktora lista sigurno imala značajan udeo.

Sigurni smo u tu tvrdnju, jer spadamo u deo vaših poslovnih saradnika od izlaska prvog broja i sa manje ili više uspeha sarađujemo evo već 11 godina.

Verovali smo da spadamo i u poslovne prijatelje vašeg cenjenog lista, ali su nam poslednji broj i članak vašeg službenika Jelene Grujić pokazali da je to uverenje neosnovano.

Ne ulazeći u analizu teksta, šta mu je bila namera i kako je u časopisu vašeg renomea mogao da se pojavi članak očigledno napisan na silu, zasnovan na anonimnim sagovornicima, mi se osvrćemo na deo u kome su pomenuti naša agencija i klijenti sa kojima godinama radimo, a od kojih su mnogi bili i klijenti vašeg lista. Naime, u pomenutom članku vaš službenik, na osnovu "jednog kolege iz veoma poznate marketinške agencije", predstavlja našu agenciju i klijente u vrlo ružnom svetlu, insinuirajući nekoliko netačnih i zlonamernih teza:

– da je naša agencija služila za pranje novca, ne objašnjavajući kakvog novca i kako je taj novac prljav;

– da je kroz neke, verovatno nelegalne odnose naša agencija zarađivala neke provizije;

– da smo učestvovali u ostvarenju profita (kroz internet Vlade Mirka Marjanovića) sarađujući sa bivšim režimom;

– da smo radili na izradi besmislenih akcija;

– da smo …

Na stranu što vaša službenica nije našla za potrebu da kontaktira sa bilo kim iz naše agencije ili makar proveri tačnost podataka, ona nasumice iznosi: budžete, klijente, druge medije, pojedine brendove, i tako naše poslovne partnere stavlja u jedan vrlo ružan kontekst i ugrožava poslovni status naše kuće.

Zbog toga što mi svoje poslovne saradnike veoma cenimo i saradnja sa našom kućom ne sme da im prouzrokuje bilo kakav problem, a tekst vašeg službenika upravo to čini, prinuđeni smo da vam se obratimo ovim pismom, očekujući od vas, kao osobe koja sigurno razume dimenzije poslovne štete koju nam je tekst u vašem listu naneo, preduzimanje odgovarajućih poslovnih poteza sa vaše strane.

Pretpostavljamo da jedan od razloga neznanja vaše službenice o dvadesetogodišnjem radu naše agencije, našim dugogodišnjim klijentima, i o tome da je o našoj kući mogla dosta informacija da dobije i u marketingu sopstvenog lista, a ne od "neimenovanih kolega", leži u tome što je u vreme kada je naša agencija počela saradnju sa vašim cenjenim listom vaša službenica bila dosta udaljena ne samo od redakcije već i od samog lista "Vreme". Druge razloge, pretpostavljamo, otkrićete vi sami.

U svakom slučaju, postojanje razloga nije opravdanje za greške ovakve vrste, a posebno ne ljudima koji drže do sebe i svojih poslovnih odnosa, u koje, sigurno, ubrajamo i vas, gospodine Žarkoviću.

Mi bismo znali šta nam je činiti, a verujemo vi još i bolje.

Sa dubokim poštovanjem,

Iz istog broja

Mistifikacija i dezinformacija

Dr Žarko Korać, za Vladu Republike Srbije

Šta bi sa uzorom?

Aleksandar Gavrilović, Darija Tankosić, Marina Grihović, Natalija Živanović, Katarina Spasić, Vladimir Martinović, Jovana Popović, Dejan Milivojević, poslednja dva potpisa su nečitka

Kad je Isus propovedao?

Svetlana Guščin, Beograd

Ne poznajem V. Popovića

Dragan Novaković, nezaposleni novinar

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu