POŠTA

Šaputanje u Ilinoisu

"Irsko čudo kroz crvene naočari"; "Vreme" br. 820

Kao inženjer sam bio pozivan nekoliko puta da participiram u irskom ekonomskom probražaju tokom devedesetih (naime, živim u Engleskoj). Uvek se ispostavilo da su u pitanju američke kompanije koje su ili uspostavljale prisustvo u EU-u ili tražile jeftinije uslove poslovanja nego u Engleskoj. Ovo potvrđuje neke od navoda Ivana Jankovića. Verujem da je Janković dobro proverio svoje brojeve i navode iz oblasti ekonomije pa neću o tome jer to nije moja oblast, ali dalje bih se složio sa njim oko obrazovanja. Ne treba trošiti pare na ono što ekonomija ne može i ne želi da apsorbuje, tj. treba školovati one kadrove koje privreda traži (koja pri tome i treba da to plati ako zahteva usko specijalizovani kadar). Pišem ovo iz ličnog iskustva. U Engleskoj sam bio iznenađen kako je lokalno školstvo bilo predodređeno zahtevima lokalne privrede jer po rečima profesora oni školuju one kadrove koje privreda traži i ako to ne čine odseći će sebi značajan deo prihoda. Znači, nema ništa od silnih integrala i teorema ako u blizini nema neki naučni institut, ali ako je u blizini fabrika Formule 1, znaćeš sve o ponašanju levog točka na svim krivinama trka Formule 1.

Srbiji nedostaju ljudi koji će brzo razumeti trendove i usvajati ideje, a to se neće moći sa znanjem engleskog jezika sa Kolarca ili da ne govorim o onom iz redovnog obrazovanja. Da potkrepim ovo činjenicom da ovdašnje škole engleskog za strance vrve od Japanaca i Nemaca. Sreo sam neke koji su čak i profesori engleskog u svojim zemljama…

Još bolje, treba slati mlade na strane univerzitete, jer, pošteno rečeno, dok se srpski dekani dogovore o reformi školstva, dragoceno vreme će proteći, a srpski političari će i dalje tražiti i forsirati razne irske modele ili kao za Miloševićeva vakta implementirati švedski socijalizam.

I na kraju, Borisu Tadiću bi bilo bolje da je umesto potpisivanja ugovora o bratimljenju sa Ilinoisom došapnuo guverneru Blagojeviću da u Srbiji deluje značajan naučnik na polju embriologije. Zbog religijskih zabrana u SAD ne bi bilo nemoguće, na primer, da neka vodeća američka firma uloži novac u Srbiji na tom polju. Kad smo već kod Irske, takvo nešto tamo ne bi bilo moguće – zbog jakog katolicizma.

Iz istog broja

Skupo gvožđe

Rade Serdar, elektronskom poštom

Važno strateško pitanje

Mihailo Trifunović, Stokolm

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu