POŠTA

Ruženje naroda

"Nadnica za strah"; "Vreme" br. 561

Odmah posle terorističkog napada na zgradu Trgovinskog centra u Njujorku kod nas su se često mogle čuti reči žaljenja i saosećanja zbog nedužnih žrtava. Doduše, bilo je i izliva gneva prema onima u Americi, koji su tek tada shvatili kako je strašno kad si bespomoćan i kad nedužni stradaju.

Ima onih po kojima to reagovanje nije bilo izraz ogorčenja nedužno stradalog naroda, već naopakog ovdašnjeg mentaliteta ljudi koji se "uvek raduje tuđem zlu" i koji čak "uživaju u tuđoj nesreći". Život im protiče u jedinoj želji "da komšiji crkne krava".

Teofil Pančić čak piše u "Vrmenu" da se jedva uzdržao da ne lupi u glavu staricu koja je rekla "Ima Boga! Neka i oni vide kako je to!" što se, kako on kaže, "uklapa u dražesni kanibalski refren koji ste ovih dana mogli čuti manje-više svuda".

Svakako da u Srbiji skoro niko nije žalio zbog narušenog ugleda najveće obaveštajne i vojne sile sveta.

Možda su mnogi likovali što svemoćni predsednik mora da se krije i da zameće trag u svojoj rođenoj zemlji.

Verovatno su mnogi poželeli da se i Amerikanci zapitaju: "Stradamo li mi zato što naši predsednici i generali mašu topuzom po čitavom svetu?"

Ali, onda je trebalo i da to zapišete, gospodo novinari, a ne da svome narodu pripisujete sadističke i kanibalske (ljudožderske) nagone, nastavljajući i dalje sa njegovom satanizacijom.

Iz istog broja

“Eu” i “ev”

Andrej Petrović, klasični filolog, Hajdelberg, SR Nemačka

Čestitke na normalnosti

Goran Janković, elektronskom poštom

Ustupite novac!

Mihajlo Ristić, Beč

Žito i kukolj

prof. dr Ljubomir Erić, predsednik Komisije, prof. dr Slobodan Apostolski, dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Nada Kovačević, predsednik Upravnog odbora

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu