POŠTA

Ruski model za “Bor”

"Na ivici velike rupe"; "Vreme" br. 749

Potpuno tačan i sveobuhvatan komentar vašeg novinara. Igre oko Kombinata su očigledno velike i prisutne, prepliću se interesi novih tajkuna oko "Bora" a Vlada se vrti ukrug i iz budžeta isplaćuje plate radnicima u "Boru" koje, iako niske nisu ni zaradili, umesto da pokuša sa ovim predloženim "ruskim modelom" uzimanja u zakup čitavog "Bora" na tri godine.

Kao što je svojevremeno uradio KAP Podgorica sa davanjem na upravu celog kombinata firmi Glencore, i nakon dizanja ukupnih performansi kupio ih je nedavno ruski Rusal. Ovi drugi pokušaji sa uslužnom preradom su zamazivanje očiju javnosti, Drakulić skuplja poene, kao, eto, pokrenuo je "Bor", a studija Svetske banke teret konsolidacije prebacuje na Vladu,

koja para za to i nema. Ako je tačno izneto ono što aranžman sa Rusima sadrži: ulaganje i modernizacija u rudarskoj proizvodnji, kao i novi istražni radovi i otkrivke što je poznato od ranije, modernizacija topioničkih kapaciteta i njeno dizanje na garantovani nivo od 100.000 tona katodnog bakra, kao i da nema otpuštanja radnika tokom ponuđenog perioda zakupa jesu tri ključna elemenata za konsolidaciju ukupnih prilika u RTB-u, što dosad nijedan pokušaj ili projekat oko Bora ne sadrži ili ne garantuje. Bor je i pre bombardovanja ‘99. imao vrlo ozbiljan ugovor sa grčkim partnerom o ulaganju u kapacitete i razvoj, ali su kasnije i naše unutrašnje promene to sve presekle. Mislim da nade za "Bor" ima, jer sličnu situaciju sa sadržajem metala u rudi imaju i drugi rudnici ali se tehnologija dobijanja metala iz rude stalno osavremenjuje. Čim Rusi kao veliki igrači imaju interesa u "Boru" i oko "Bora" to je znak za ozbiljne ljude, odnosno Vladu, da sedne za sto sa njima i otvori ozbiljne razgovore!

Iz istog broja

Sinod i šator

Milorad Tomanić, elektronskom poštom

Troglava aždaja

Dragan Jeličić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu