POŠTA

Regionalno

"Srbija je postala depo za najgoru hranu"; VREME 1158

Zašto je Srbija postala depo za najgoru hranu i druge proizvode? Odgovor na to pitanje nalazi se na internet stranici Ministarstva finansija i privrede u tekstu "Sloboda kretanja robe i bezbednost proizvoda" (http://www.tehnis.mfp.gov.rs/sr/tbtievropskiokvir/evropskotehnickozakonodavstvobezbednostproizvoda.html).

U ovom tekstu, između ostalog, piše: "Za razliku od starog pristupa, filozofija novog pristupa (www.newapproach.org) podrazumeva da se evropskim direktivama definišu samo bitni (suštinski) zahtevi za bezbednost proizvoda, a da je detaljan tehnički sadržaj tj. razrada tih bitnih zahteva sadržana u tzv. harmonizovanim evropskim standardima (koje je Evropska komisija "naručila" od evropskih organizacija za standardizaciju). Ispunjenjem zahteva harmonizovanih standarda smatra se da proizvođač ispunjava bitne zahteve sadržane u direktivama novog pristupa (pretpostavka o usaglašenosti)."

Posle čitanja i razmišljanja o sadržaju i smislu ovog teksta lako je zaključiti da je povlačenje srpskih standarda o karakteristikama kvaliteta proizvoda, osim u pogledu karakteristika bezbednosti, izvršeno u cilju olakšavanja regionalne trgovine i slobodnog protoka robe uz poboljšanje konkurentnosti privrede u regionu i priprema za pregovore i članstvo u EU.

Iz istog broja

Vođa

Zorka Papadopolos

Motivi

Ivica Đurović

Harmonika

Svetlana Ilić

Promena

Muamer Spahić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu